Ledningar till den nu, på obestämd framtid, nedlagda Nord Stream 2.
Ledningar till den nu, på obestämd framtid, nedlagda Nord Stream 2. Bild: Michael Sohn

Karin Pihl: Är EU beredd att betala priset för gasbojkott?

Europa måste bryta beroendet av rysk gas. Men vi måste vara ärliga med att det får allvarliga ekonomiska konsekvenser om det görs i en handvändning. En långsiktig strategi behövs.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Västvärlden har infört omfattande sanktioner mot Ryssland efter landets invasion av Ukraina. Men än så länge fortsätter gas att flöda genom ryska ledningar. Nu höjs röster för att helt stoppa importen av rysk gas och olja. Syftet är att skada den ryska ekonomin och att inte vara medfinansiär till de krigsbrott som Ryssland just nu begår i Ukraina.

EU har som mål att stoppa beroendet av den ryska oljan och den mer svårersättliga naturgasen – cirka 40 procent av EU:s gasimport kommer från Ryssland – till år 2030. Detta ska ske bland annat genom att köpa flytande gas (LNG) från andra länder.

ANNONS

Den svenska regeringen vill gå framåt snabbare och vill påskynda processen i EU. C, L, KD, MP och V vill att Sverige inför ett totalstopp, vilket de baltiska länderna gjort.

Att Europa (läs Tyskland) gjort sig beroende av rysk gas, inte minst genom att lägga ned kärnkraft, var ett ödesdigert misstag. Europeiska elkonsumenter är nu med och finansierar Putins krigsbrott i Ukraina. Sedan kriget började den 24 februari har EU-länder tillsammans betalat 35 miljarder euro till Ryssland för gas. Det kan jämföras med 1 miljard euro som Ukraina fått i militärt understöd.

LÄS MER: Rysk-tyska gasledningen borde aldrig ha byggts

De europeiska länderna måste hitta alternativ till den ryska gasen. Hamnar för att ta emot flytande gas måste byggas ut, liksom förnybara energikällor som vindkraft till havs och inte minst kärnkraft. EU skulle troligen behöva producera egen naturgas genom fracking, något som förbjöds under början av 2010-talet i Europa.

Men det är ingenting som görs över en natt. Det kommer att ta åratal att minska beroendet av Ryssland. Att omgående införa ett totalstopp för import av rysk gas kan kasta in Europa i en omfattande energikris inför kommande vintern då behovet av el och värme ökar.

ANNONS

Vi i Sverige skulle förvisso inte direkt drabbas av energibrist, tack vare vår modell. Naturgas står för endast tre procent av energitillförseln i Sverige (i Västra Götaland är dock andelen större). Vi värmer generellt sett inte våra hem med gas och för industrin är det viktigare att vi behåller vår kärnkraft.

Ett totalstopp för energiimport från Ryssland skulle förvisso drabba industrier i södra och västra Sverige, eftersom de får gasen via Danmark vars system är sammankopplat med kontinenten. Men generellt är Sverige ett land där gas inte är en viktig del av energimixen.

Läget är annorlunda nere i Europa. Många länder, däribland Tyskland och Italien – som tillsammans med Frankrike är de största ekonomierna i EU – är helt beroende av gas för uppvärmning och elektricitet. I Italien kommer hälften av landets energiförsörjning från gas. Nästan all energi importeras, varav drygt 40 procent kommer från Ryssland. Om EU helt skulle stoppa gasleveranserna kommer landet med stor sannolikhet att behöva ransonera gas.

Även Tyskland, som förlitat sig alltmer på gas som en del i processen att lägga ned kärnkraften, kommer att drabbas hårt. Hälften av gasen importeras från Ryssland. Hälften av alla hushåll värms upp med gas, som också är viktig för jordbruket. Ett totalstopp för rysk gas skulle, precis som i Italien, bli ett hårt slag för landet.

ANNONS

Även länder som Ungern, Österrike, Nederländerna, Slovakien och Tjeckien påverkas.

Ett totalstopp för import av gas från Ryssland skulle med andra ord innebära att Europa kastas in i en allvarlig energikris. EU har beräknat att det går att ersätta den ryska gasen till två tredjedelar. Även om det stämmer är energibortfallet enormt.

Priserna på energi kommer, om den ryska gasen stryps, att skena. Det kommer att få konsekvenser för hela ekonomin, inte minst i Italien och Tyskland. Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz spår att Europa slungas in i en ekonomisk lågkonjunktur om gasen tvärt stryps. Han menar att hundratusentals jobb kan försvinna. Den tyska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv menar att konsekvenserna inte ens går att överblicka.

LÄS MER: Så sålde Tyskland ut Europa till Ryssland

Skyhöga energipriser och elransonering riskerar i sin tur att leda till att företag gör sig av med arbetskraft eller helt enkelt går i konkurs, vilket ökar arbetslösheten. Priset på så gott som alla konsumtionsvaror lär stiga, betydligt mer än vad de redan har gjort. Det är en dålig kombination: Människor förlorar inkomst på grund av arbetslöshet och har då inga marginaler alls att betala högre levnadskostnader, inte minst i form av elräkningar som kan öka med flera hundra procent.

ANNONS

Trots att vi i Sverige inte är gasberoende kommer vi att drabbas. Den svenska exportberoende ekonomin kommer att ta stryk om Tysklands och andra europeiska länders ekonomier tvärbromsar.

Utbredd arbetslöshet och chockhöjda priser på mat och värme kan i sin tur leda till sociala och politiska oroligheter. Stödet för sanktionerna kan minska. En sådan splittring är inte bra i en tid då Europa befinner sig i ett läge där enighet är centralt.

Priset för att omedelbart stoppa den ryska gastillförseln till Europa är dessvärre mycket högt.

LÄS MER: Problemen försvinner inte med Putin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS