Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström har drivit terrormålet i Göteborgs tingsrätt.

Naomi Abramowicz: Äntligen straffas terroristerna

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det var på tiden. Så reagerade många när Göteborgs tingsrätt på måndagen meddelade att de två männen i det uppmärksammade terrormålet kommer att dömas till livstids fängelse. Det är ingen slump att just Göteborg var skådeplats för rättegången.

De dömda männen är enbart några av de många göteborgare som har rest till Mellanöstern för att skövla, mörda och sprida terror. Under de senaste åren har mellan 100 och 200 rest till Irak och Syrien för att ansluta sig till Islamiska Staten och andra terrorgrupper. Därför har domen ett starkt signalvärde. Att skyldiga äntligen har dömts visar att rättsystemet fungerar, att den som begår brott också kan komma att ställas till svars. Förhoppningsvis kan domen även ha en avskräckande effekt på potentiella terroristrekryter. Som det ser ut i dag tvingas alltför få sona sina brott. Långt fler än de dömda männen hör hemma i fängelse.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kommenterade domen med att lagstiftningen behöver skärpas för att fler ska kunna dömas, något som har varit på tal länge. Det var mot denna bakgrund som den blocköverskridande överenskommelsen rörande terrorbrott presenterades i torsdags, där bland annat ett antal lagändringar föreslogs.

Hade de föreslagna ändringarna kunnat spela någon avgörande roll i det aktuella Göteborgsfallet? I en intervju i SVT under måndagen sade terrorforskaren Peder Hyllengren att det förmodligen skulle behövas en kriminalisering av samröre med terrorgrupper för att åstadkomma verklig skillnad. Något som infördes bland annat i Norge tidigare i år. Det vore lämpligt med en noggrann utredning av hur en sådan typ av reglering skulle kunna tillämpas på ett rättssäkert sätt i Sverige.

Det behövs ansvarsfulla lagskärpningar för att få bukt med jihadismens framfart i Sverige, och inte minst Göteborg. Men det är långt ifrån tillräckligt. Det behövs såväl repressiva åtgärder som förebyggande arbete mot våldsbejakande islamism för att kunna stoppa Sveriges export av terrorister till Mellanöstern.