Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Peter Hjörne: Äntligen - kompromissvilja och uthållighet gav resultat!

Nu går det helt plötsligt undan inom den göteborgska lokalpolitiken, det var på tiden.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Medan den brutala och vettlösa ryska förödelsen av stad efter stad fortsätter i Ukraina går livet i huvudsak sin gilla gång i vårt land och i vår stad. Medan människor svälter, skadas, lider och dör inte långt ifrån oss kan vi inte annat än fortsätta med vår vardag - den vardag som i relief till den humanitära katastrofen i Ukraina framstår som en ovärderlig nåd.

Det är knappt ett halvår till valet och partierna positionerar sig och gör utspel - i rikspolitiken är kriget i Ukraina i hög grad närvarande men inte alls på samma sätt i kommunalpolitiken. Måhända kommer opinionen också i kommun- och regionvalen att svänga till förmån för de statsbärande partierna S och M, dem vi söker oss till i ofärdstider. I så fall främst som en följd av att opinionsvindarna ofta blåser åt samma håll lokalt som i riket.

Hur det än blir med kommunalvalet så kan vi konstatera att den till synes eviga arenafrågan inte verkar bli en valfråga. Äntligen, äntligen, efter sju sorger och åtta bedrövelser, har politikerna enats om vad som skall göras. Det blir en ny arena och ett nytt centralbad. Den nya multiarenan byggs där Scandinavium i dag står.

Norr om Valhallagatan, mittemot det nuvarande badet, byggs ett stort stadsbad med "extra allt", som Daniel Bernmar (V) kallade det. Nuvarande Valhallabadet rivs. Där blir plats för sporthallar, expansionsyta för Svenska Mässan och delar av arenan. Längs Mölndalsån byggs bostadskvarter med femtio procent hyresrätter.

Klart som korvspad, enkelt och självklart. Men det till synes självklara är som bekant inte alltid så självklart, vilket arenafrågan med all oönskad tydlighet visat. Genom åren har turerna varit många och ibland obegripliga. Beslut har fattats, överenskommelser nåtts för att strax därefter rivas upp. Inte en gång utan flera. Saktfärdigheten blev regel, inte undantag. När jag förra hösten talade med Frölundas ordförande Mats Grauers sa han:

– 2016 sa man från staden att nu åker vi, nu blir det en ny arena. Sedan dess har frågan inte rört sig ens en micromillimeter.

Nu är det annat ljud i skällan. Antagligen fungerade Stadsledningskontorets rapport till politikerna som tändvätska. Enligt tjänstemannaförslaget skulle en ny multiarena kunna vara klar först 2034! Huvudanledningen till att arenaprojektet beräknades ta så lång tid var att ett nytt centralbad, som skall ersätta Valhallabadet, beräknades vara klart tidigast 2029. Först därefter skulle bygget av multiarenan kunna börja.

Då rapporten var klar sa kommunstyrelsens ordförande moderaten Axel Josefson till GP:

– Det är för lång tid. Vi måste se om det går att korta.

Demokraternas partiledare Martin Wannholt var av samma åsikt. Han menade att det är uteslutet att vänta ytterligare 12 år på en arena.

– Vi kan gå på bygglov direkt och lägger arenan där Scandinavium ligger i dag, menade Wannholt.

Sedan hördes inte så mycket förrän Kristdemokraterna hoppade av arenaförhandlingarna för några veckor sedan:

– Det håller på att bli så dyrt att det riskerar att inte bli byggt alls, sa kommunalrådet med ansvar för idrottsfrågor Elisabet Lann (KD).

Så blev det tyst igen. Jag var nog inte ensam om att tänka "nej, inte nu igen". Men "vad stort sker, det sker tyst", som Erik Gustav Geijer skaldade. Ur tystnaden och förhandlingarna klev ledarna för Liberalerna, Demokraterna, Centern, Moderaterna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna och förkunnande att saken var klar.

Nåja, helt klart var det ju inte. Visserligen är huvudspåret att den nya arenan byggs på Scandinaviums tomt men också Valhallatomten och ombyggnation av Scandinavium finns som alternativ att utreda.

Den utredningen kan inte tillåtas dra ut på tiden. Det vore skadligt i sak och illa för politikens och Göteborgs rykte. Men alla uttalanden tyder på att politikerna tänker se till att det blir fart på processerna denna gång. Volvo Cars och Northvolts nya batterifabrik har visat att det går att få ändan ur detaljplanevagnen.

Planerna är inte bra enbart därför att vi får en ny multiarena och ett nytt stadsbad, värdiga idrotts- och evenemangsstaden Göteborg. Det innebär också att det centrala evenemangsstråket, som är en unik göteborgsk fördel, bevaras och utvecklas. Svenska Mässan får också nödvändiga möjligheter att bygga ut.

Dessutom fredas Heden från tankarna på att lägga det nya, jättelika centralbadet där. Vad som däremot skulle kunna placeras på Heden är ersättaren till Valhalla Idrottsplats, som måste flyttas när stadsbadet byggs norr om Valhallagatan. En fotbollsplan, till exempel i anslutning till Exercishuset, skulle passa väl in på Heden och förstärka dess profil som en plats för fotboll på olika nivåer.

Det skulle också påskynda den nödvändiga utvecklingen av Heden. Som påpekats många gånger på denna krönikeplats behöver Heden utvecklas och förädlas (dock inte i bemärkelsen bebyggas), för att nå sin fulla potential som göteborgarnas "stora lunga" - för tillfälliga evenemang och för gemensamma aktiviteter. En plats som "för all framtid bör lämnas väsentligen obebyggd", som stadsingenjören Albert Lilienberg och stadsarkitekten Karl Samuelsson uttryckte det 1925.

Det gagnar inget att älta gamla misstag och tidigare saktfärdighet. De sex partierna och deras företrädare är värda beröm för att de enats. Med uthållighet, kompromissvilja och sunt förnuft har de kommit fram till ett bra förslag. Nu gäller det att visa handlingskraft och beslutsamhet i ett "överraskande" snabbt genomförande. Och låt gärna nystarten gälla också göteborgarnas Heden!