Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ledare: Sluta ursäkta lathet

Vad är det för slags arbeten som unga arbetslösa förväntar sig ska ramla ner från himlen?

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Ett bemanningsföretag vill anställa 100 unga personer och har därför annonserat hos Arbetsförmedlingen i Göteborg sedan i somras. Men hittills har inte en enda sökt via myndigheten. Det berättade GP på onsdagen (16/9).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Eva Wettermark, en av cheferna på Arbetsförmedlingen, förklarar: ”Vi har inte 500 ungdomar som står här och hoppar högt vid den här typen av jobb.”

Det låter misstänkt, vad är det egentligen för slags jobb det handlar om? Helt vanligt kundtjänstarbete, verkar det som. Man ska ”ta emot inkommande samtal och hjälpa kunden på bästa möjliga sätt kring fakturafrågor, produktfrågor, abonnemangsfrågor samt även merförsäljning av tilläggstjänster till befintliga kunder”, lyder beskrivningen i annonsen.

Inga tidigare erfarenheter krävs och fyra veckors betald utbildning ingår. Lönen är 98 kronor i timmen för den som är under 24 år, därefter 114 kronor. Låg förstås – men avsevärt högre än ersättningen till den som är arbetslös och saknar förankring på arbetsmarknaden.

Är det inte underligt att ingen enda av de 3 300 unga som är registrerade hos Arbetsförmedlingen i Göteborg skyndat sig att söka? Nej, alla ungdomar är inte så sociala att de känner sig bekväma med att sitta i en kundtjänst, ursäktar Eva Wettermark det obefintliga intresset. Hon berättar också att myndigheten inte längre arbetar med tvång och därför inte ringer a-kassan bara för att en arbetslös inte vill ta ett visst jobb.

Vad är detta? Vad är det för slags jobb arbetslösa ungdomar hoppas ska ramla ner från skyn? Och varför i all världen signalerar Arbetsförmedlingen att det är okej att nobba ett normalt, hederligt arbete för att i stället bli försörjd av det offentliga eller sina föräldrar?

En gräll illustration av en destruktiv bortskämdhetskultur, det är vad det är.

Läs mer:

Vill anställa 100 unga – var är alla sökande?