Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ledare: Individuell hänsyn måste tas

Villkor för bidrag kan bidra till att minska utanförskap. Men individuell hänsyn måste tas.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Motprestation för socialbidrag. När Helen Odenjung (FP) lyfter frågan får hon räkna med kritik. Ändå sällar hon sig bara till en rad politiker, från vänster till höger, som har varit inne på precis samma spår.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Om jag fick bestämma skulle socialbidrag i princip aldrig betalas ut utan motprestation, sade Gun Holmertz (V) i en ledarartikel om Hjällbo strax före förra valet.

Samma år hade integrationsminister Jens Orback sågats för sitt förslag om villkorade bidrag för invandrare.

Så snäv är inte Helene Odenjung. Hon vill att krav på att tacka ja till praktikplats eller annan sysselsättning skall gälla alla socialbidragstagare, både över och under 25 år.

Hon hänvisar till Landskrona, där en modell införts på FP-initiativ. Modellen har kritiserats av Socialstyrelsen. Men kritiken gällde inte motprestationen som sådan, utan på att kravet var för generellt för att uppfylla lagregeln om individuell bedömning.

Det ena goda måste dock inte skämma det andra. Villkor borde kunna ställas, men kompletteras med krav på individuell hänsyn. Syftet är att bryta den passivitet och utanförskap som socialbidragstagare kan känna. Därför är idén inte oäven.

Oproblematiskt är det dock inte att låta bidragstagare exempelvis ”hjälpa till i äldreomsorgen”. Med vad? Bidragstagarna får ju inte inkräkta på löntagarnas revir. Då lär facken spjärna emot.