Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fredrik Hagberg på Majdan-torget i Kiev.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ledare i Nordisk Ungdom sparkas från soldatjobbet

Svenskar med högerextrema åsikter söker sig till krisens Ukraina. Soldaten Fredrik Hagberg från Nordisk Ungdom höll nyligen tal i Kiev. Nu får han sparken.

Det är försvarsmaktens personalansvarsnämnd som beslutat att säga upp Fredrik Hagberg då både tal och filmer "visar tydliga tecken på främlingsfientlighet och rasism".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Det förekommer också filmer som kränker enskilda samt uppmanar medborgare att själva försvara sina områden", står det i beslutet.

Genom att uttrycka och sprida främlingsfientliga, rasistiska och kränkande åsikter skadas inte bara försvarets förtroende för Fredrik Hagberg, utan också allmänhetens förtroende för försvarsmakten och dess internationella anseende. Det påpekar försvarsmakten.

"Tycker beslutet är larvigt"

27-årige Fredrik Hagberg är ansvarig för Nordisk Ungdoms utländska kontakter. Han kom nyligen hem från en andra resa till Ukraina:

- Jag har läst beslutet och tycker det är väldigt larvigt. De använder epitet som främlingsfientlig och rasistisk. Jag har sett hur Sverigedemokrater blivit diskriminerade på sina arbetsplatser och i sina fackförbund. Så min förvåning är inte jättestor, men självfallet är jag besviken på samhället. Jag kommer att överklaga på något vis, antingen själv via tingsrätten eller gå via facket till arbetsdomstolen.

Är du rasist och främlingsfientlig?

- Nej.

Kritisk mot Sverige

I ett tal i Kiev nyligen gjorde Fredrik Hagberg upp med utvecklingen i Sverige och varnade sina åhörare. Han sade bland annat: "Jag står här som svensk. Men där jag kommer ifrån är inte längre Sverige."

- Självklart är jag kritisk mot Sverige, och det är ju ganska många som är. Sverigedemokraterna har tio procent minst av Sveriges befolkning bakom sig. Så det är inte bara jag som är kritisk. Självklart ska man få vara det i ett demokratiskt samhälle. Därför känns det konstigt att det här ska ske i vårt samhälle som säger sig vara demokratiskt och öppet.

Tiotal från Nordisk Ungdom på plats

Vad hoppas du ska hända i Ukraina?

- Vi vill ha ett fritt och självständigt Europa utan EU:s, USA:s eller Rysslands inblandning, där Ryssland självfallet ska vara en del av Europa men inte som en maktfaktor. Vi vill se ett Europa med självständiga och fria nationer.

Hur många svenskar engagerar sig på plats?

- Från Nordisk Ungdom var vi ett tiotal. Hur många de andra var vet jag faktiskt inte.

Vad kan ni göra på plats?

- När vi kom ner eskalerade konflikten med Ryssland och då visste de som vi hade kontakt med inte vad vi kunde göra. Vi var inte där för att kriga, men vi ville självklart göra vad vi kunde. Efter den nya resan kom jag hem i måndags och nu tog vi med oss lite skandinavisk mat ner för att visa vårt stöd på det viset också.

Finns det något parti som ni står bakom?

- Det är Svoboda. Det är det parti som vi främst stöder på plats.

Extremt parti på högerkanten

Enligt Per Anders Rudling, forskare vid historiska institutionen i Lund, är Svoboda ett extremt parti långt ut på högerkanten.

- Våldsamma paramilitära grupper finns bland anhängarna, säger han.

Daniel Poohl är chefredaktör och ansvarig utgivare på Expo. Han ger den här bilden av Nordisk Ungdom:

- Det är en högerextrem organisation. Den skiljer sig lite från andra traditionella vit makt-rörelser. De kallar sig etnopluralister. De pratar inte om att vita är överlägsna andra. Ett slags drömsamhälle är att alla folk bor i sina egna "rena" länder.

Hjältesagor kan vara inspirationen

Daniel Poohl tror att en förklaring till att svenskar med den bakgrunden söker sig utomlands kan vara att den svenska extremhögern är full av hjältesagor om svenskar som åkt till olika stridshärdar för att delta i frihetskamper.

GP kontaktar Säpo för att ta reda på hur mycket man vet om högerextrema svenskar som åker till Ukraina. Fredrik Milder är pressekreterare på Säpo.

- Om de personer vi följer i extremistmiljöerna reser för att begå politiskt motiverade brott när de kommer tillbaka till Sverige, intresserar vi oss för det. Men vi spekulerar inte. Vi bedömer vit makt-miljön som en helhet. När det gäller den brottsaktiva delen ser vi inte att de utgör ett hot mot det demokratiska statsskicket, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.