Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ledare: Göteborgs skolor får underkänt

Skolinspektionen riktar svidande kritik mot Göteborgs skolor. Det är dags att reformera organisationen

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Om skolans kvalitet är ett mått på det allmänna hälsotillståndet är Göteborg inte en välmående stad år 2012. Framför allt är det oroande för framtiden. GP:s stora granskning som inleddes i går visar på en kaotisk situation med ordningsstörningar, kränkningar, lärare som inte räcker till för alla elever och lärare utan pedagogisk utbildning. Detta är förutsättningarna på många skolor och ger överlag inte någon likvärdig skola.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det konstaterar Skolinspektionen som besökt varenda skola i staden under 2011 och 2012. Och kritiken är skarp. Ingenting har hänt på de sex år sedan Skolinspektionen var här senast. Än mer oroväckande är att knappt någon skola hade fått godkänt om granskningen enbart utgått från hur eleverna når kunskapsmålen.

Det går inte heller längre att bara rikta udden mot invandrartäta områden i nordost. Underbetyget gäller över hela stan och för såväl privata som offentliga skolor.

Situationen är långt från idealet om en likvärdig skola som ska präglas av glädje, höga förväntningar och som ser både de svagare och starkare eleverna.

Även om Skolinspektionens rapport kommer som en chock för den oinvigde kan inte kommunens skolpolitiker gömma sig. Resultatet är också ett betyg på deras eget arbete. Det blir inte godkänt. Framförallt förvånar den passivitet som den rödgröna majoriteten uppvisat. Den högst ansvarige, Robert Hammarstrand (S) erkänner misslyckandet och är i dag självkritisk.

– Vi har inte gjort tillräckligt och har inte en likvärdig skola i Göteborg, säger han till GP.

Men han kan inte, på GP:s fråga, svara på varför man år efter år inte lyckats genomföra de nödvändiga reformer som krävs för att leva upp till lagens krav.

Trots att Skolinspektionen finner omfattande brister i det systematiska kvalitetsarbetet, tror inte Hammarstrand att skolorganisationen i Göteborg behöver reformeras. Att pengar inte automatiskt löser problemen har han nog rätt i, men att inte vilja förändra en misslyckad modell är vare sig konstruktivt eller politiskt trovärdigt.

Till att börja med måste Göteborg få en central grundskolenämnd som allianspartierna under lång tid efterlyst. Uppföljningar måste bli bättre och öronmärkta satsningar måste stanna i skolan. Då kan inte stadsdelarna fortsätta som ansvariga.

En decentraliserad skola som i Göteborg, där ansvarsutkrävandet är begränsat och där andra områden i budgeten med lätthet kan äta upp skolans resurser i stadsdelen, lever farligt i svåra tider.

Hammarstrand lovar att allt ska bli bättre redan nästa år. Är det någon som vågar tro på det? Skolinspektionen kommer att göra uppföljningar under 2013 och kräva resultat av skolorna. Det ska Göteborgs skolelever vara tacksamma för.

GP 29/10 -12