Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Le Pain Français diskuteras i riksdagen

GP:s granskning av Le Pain Français har gett eko ända upp i riksdagen. I eftermiddag är det dags för debatt.

För två veckor sedan berättade GP i flera artiklar om hur snabbväxande kafékedjan Le Pain Français i stor utsträckning bemannat sina kaféer med bidragsanställda.

En av många som reagerade på artiklarna är riksdagsledamoten Mattias Jonsson, S. I en interpellation kräver han svar på hur regeringen detaljstyr arbetsförmedlingen, av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

- Jag vill se till att regeringen tar frågan på allvar så att lönebidragsanställningar inte missbrukas på något sätt. Jag oroar mig för att det är så att er granskning inte är ett enskilt fall – utan att det är så på fler ställen, säger Mattias Jonsson.

Han säger att han fått flera signaler om att systemet överutnyttjas på fler håll. Och att de tankar som systemet tidigare vilat på är borta. Som att antalet bidragsanställda på en enskild arbetsplats begränsas till en person på fem ordinarie anställda.

- Syftet från början var också att det i första hand skulle vara på större arbetsplatser, där det fanns en riktig möjlighet till handledning så att man kunde komma in i arbetet på ett bra sätt, säger han.

Vilka förändringar skulle du vilja se?

- Det är två delar: arbetsförmedlingen måste få tid att bedöma och följa upp placeringarna på ett bra sätt. Den tiden finns inte i dag. Dessutom behövs något form av begränsning, som det fanns tidigare.

Mattias Jonsson är tveksam till om systemet bidrar till att nya skapas, som det ser ut och används i dag.

- Om företagen tar in lönebidragsanställda under några månader och sedan nya: leder det egentligen till jobb?

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har tidigare sagt till GP att hon inte ser några problem med att ett företag bygger hela sin verksamhet på bidragsanställda, så länge reglerna följs. Men regeringen har ändå nyligen tillsatt en utredning, som ska vara klar i slutet av mars nästa år, som bland annat ska titta på om systemet överutnyttjas.

Interpellationsdebatterna börjar i dag klockan 13.00. Före "överutnyttjande av lönebidragsanställningar" kommer upp är det tolv andra debattämnen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.