Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lax bäst på låg temperatur

Det är kärntemperaturen i lax i ugn som räknas. Därför gillar kockar att tillaga på låg värme.

Hej!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Såg på tv att barnen i en skola fick baconbröd när det serverades soppa. De såg jättegoda ut. Ganska smala och snurrade så att baconet syntes litet här och där. Hur tror du att de hade bakat dem? Hälsningar Solveig

Hej Solveig,

Jag tror att det är detta recept du är ute efter. Denna variant blev populär från Rachel Rays tv-show, men vi har väl länge lekt med olika alternativ på just salta bröd.

Man kan även göra dem med samma teknik som kanelbullar och skära rullen med allt gott inuti och lägga i muffinsformar. Vill man göra det riktigt lätt för sig kan man köpa färdig, färsk pizzadeg på rulle och sedan sporra ut rektanglar och fylla med godsaker. Vad du för övrigt lägger i är helt upp till din egen fantasi.

Passa på att göra slut på gamla ostskalkar. Lägg i chili om du gillar det eller gör dem helt vegetariska (det blir supergott med grillad aubergine i). Man kan göra olika fyllningar på samma degsats.

Baconstavar

10 st

1/4 pkt jäst

2 dl ljummet vatten

2-3 dl vetemjöl

3 dl durumvete

½ dl rapsolja varmpressad

½ tsk salt

1 krm torkad oregano

5 dl riven stark ost, typ parmesan eller Västerbotten

10-12 skivor bacon (cirka 2 pkt)

Nymalen svartpeppar, malet paprikapulver och rapsolja till pensling

Gör gärna så här: Lös upp lite av vattnet med jästen i en bunke. Rör i resten av vattnet och arbeta sedan i mjöl, oregano, olja och salt. Arbeta några minuter till en smidig deg. Låt jäsa på dragfri plats i 30 minuter. Sätt ugnen på 220 grader.

Arbeta degen något på lätt mjölat bakbord och dela i 10 bitar. Kavla ut varje bit, strö på ost, paprikapulver och svartpeppar och rulla samman. Ta en baconskiva och rulla runt degstaven, tag sedan tag i båda ändarna och vrid runt så att du får en spiral. Lägg på oljat ugnspapper eller non-stick ark och pensla stavarna med lite olja. Baka av i ugn 10 minuter tills de fått färg. Servera samma dag.

Hej Alexandra

Stämmer informationen om att när man lagar lax i ugn så ska man bara ha cirka 120 grader? Annars förstörs omega 3-fetterna, enligt uppgift.

Hur är det om man vill steka i stekpanna? Då vet man ju inte hur varmt det är.

Tacksam för din åsikt.

Mvh Agneta

Hej Agneta,

Vi kockar har ju en förkärlek till att tillaga fisk och kött på låg temperatur, det tar lite längre tid men värmen kommer långsamt in i köttet och man får en jämn tillagning. Man kan se det tydligt på en rostbiff som har tillagats i ugn på 100-110 grader. Det blir en smal, mörk rand på ytterköttet och en jämn rosa färg rakt igenom köttet, till motsats mot en stek som körs i hög temperatur, där kan kärnan vara intensivt röd och den mörka ytterskiktet ganska bred.

Håll detta i minne nu när jag ska försöka svara på din fråga.

Ja, omega 3-fetterna är känsliga för värme. De förstörs när värmen når över 55 grader. Men det är egentligen inte graderna i ugn eller stekpanna som är viktiga utan temperaturen inuti fisken. Innertemperaturen på lax ska, i mitt tycke, inte överstiga 52 grader. Lax är en fisk som är god rå och en lite rå kärna tycker jag personligen är gott.

Man förlorar alltid ytans omega 3-fetter, men det område i fisken som inte överstigit 55 grader har fetterna intakta. Alltså (kom ihåg köttbiten) ger lågtemperatur en mjukare tillagning av fisken som gör så att mer av omega 3 förblir intakt.

Vill man ha hela fiskbiten fullmatat med omega 3 är det bäst att äta den rå (kan ha varit fryst). Det gör jag själv gärna och ofta. Tunna skivor lax med lite citron, mild olivolja, flingsalt och svartpeppar. Ljuvligt gott med färskpotatis och späda ångade broccolibuketter: En vitamin-, antioxidant-, mineral- och fettsyreexplosion! Härligt med mat. Du får min bok denna vecka för den intressanta frågan. Eller som Orson Welles uttryckte det, kanske så här i begynnande valtider:

“Ask not what you can do for your country. Ask what's for lunch.”

Fortsätt att fråga kära läsare, så blir boken kanske din nästa vecka!Alexandra