Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lasse – en grym nolla

Lasse Johansson är bäste målvakt i SHL – men Roger Rönnberg väljer att inte välja. – Jag tycker att både Lasse och Johan Gustafsson har potential att bli landslagsmålvakter.

I dag spelar Frölunda match nummer 26 för säsongen i SHL. Hälften är avverkade – och en spelare som lyft mot landslagsklass är målvakten Lasse Johansson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han har startat 14 matcher – och vunnit alla! Statistiken visar 1,71 insläppta mål per match för 28-åringen.

Vad har hänt med dig egentligen?

– Mycket är självförtroende. Smådetaljer. Från jul och nyår har det gradvis gått lite bättre. Största skillnaden är att vi gör lite fler mål framåt. Jag har inte spelat klockrent i alla matcher, men vi gör så många mål att det blir vinster ändå. Jag är stabilare, trots att jag haft några dippar. Det känns säkrare – jag håller koncentrationen bättre.

En bidragande orsak till det är nye målvakten Johan Gustafssons ankomst i laget. Han har fått Johansson att tävla på ett helt annat sätt.

– "JG" är en jävla tävlingsmänniska – och vi har snackat mycket om att vinna matcher. Vi har fått in det i skallen, att det är det som gäller. Man ska inte tänka på mycket på sin egen insats. Luleå i tisdags var inte min bästa fight, men jag kunde ändå gå in och rädda i slutet. Jag kan inte tänka så mycket att jag släppt ett par skitpuckar, säger Lasse.

Roger Rönnberg förklarar sin syn på Johanssons uppåtgående kurva. Tja, den är till och med så vass att förbundskapten Pär Mårts funderar på Lasse i landslaget.

– Det viktiga att förstå är att Lasse Johanssons utveckling började för två år sedan. Hans utveckling tog fart förra året, när vissa journalistkollegor till dig tyckte att jag skulle satsa på en målvakt. Det gjorde jag inte. Det vägrade vi göra. Du måste ha tålamod om du ska utveckla en spelare. Lasse kom från en sommar när han hade opererat sig i höften, hade strul i början av säsongen – och fick sakta men säkert tuffa på i sin utveckling. Han fick sina starter.

Huvudtränaren fortsätter:

– Vi vill ha bägge målvakterna i gång – för att utveckla bägge. I år har Lasse varit den som är lite hetare från start och "JG" är den som vi jobbar med. Det är viktigt att fans och folk utanför förstår varför vi jobbar med två målvakter. Jag tycker att både Lasse och Johan har potential att bli landslagsmålvakter.

Om du ska peka på en sak som lyft Lasse Johansson?

– Tålamod. Kristoffer Martin gör ett fantastiskt jobb som målvaktstränare. Han möter våra målvakter med ett leende varje dag och jobbar sig trött för bägge målvakterna. Det är det som ligger bakom det här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.