Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Las Vegas: Dödssiffran kan komma att stiga

Nära två veckor efter massakern i Las Vegas är tillståndet kritiskt för en del av de 45 personer som är kvar på sjukhus. Polisen kommer nu med nya detaljer kring vad som hände när en hotellvakt skottskadades.

Under natten fredag till lördag, svensk tid, hölls en presskonferens där sheriff Joseph Lombardo svarade på frågor kring skytten och offren. 

I massakern dödades 58 människor och över 500 personer skadades. Las Vegas-polisen uppger att antalet skadade efter attacken är 546 personer. 501 har blivit utskrivna från sjukhus. 45 personer får fortsatt vård. För några är tillståndet fortfarande kritiskt.

– Några personer är i kritiskt tillstånd. Så 58 döda kan bli fler. Jag hoppas att det inte blir så, säger Joseph Lombardo. 

Polisen vet fortfarande inte varför 64-årige Stephen Paddock avfyrade över tusen skott från sitt hotellfönster mot publiken på musikfestivalen Harvest 91 på "The Strip". Paddocks kropp har obducerats men det verkar inte som om han hade några hälsoproblem som kan förklara hans handlingar.

LÄS MER: Las Vegas-polisen: Vi agerade så fort vi kunde
 

Sköt mot bränsletankar

Myndigheterna tror också att Paddock avsiktligt sköt mot bränsletankar på McCarran-flygplatsen intill.

– Man tror att bränsletankarna besköts med avsikt, säger sheriffen Joseph Lombardo.

Hundratals FBI-anställda arbetar med att försöka få klarhet i Paddocks motiv.

Utredningen har hittills rört sig om att samla in vittnesuppgifter, genomföra tekniska undersökningar och se över och analysera tusentals timmar av filmmaterial från övervakningskameror.

Det har hållits hundratals förhör och samlats in tusen bevisföremål. Men Stephen Paddocks motiv är fortsatt oklart.

För att komma vidare kartlägger nu utredarna hela Paddocks liv.

Den federala polisen FBI:s utredare säger att de inte har funnit tecken på att Paddock hade ideologiska övertygelser eller var ansluten till någon grupp som kan ge motiv till dådet.

LÄS MER: Lapp visar Paddocks uträkningar inför dådet

LÄS MER: Massmördarens flickvän visste ingenting

Konspirationsteorierna sprider sig

Det har också presenterats motstridiga uppgifter om när en säkerhetsvakt på hotellet blev skjuten av Paddock. MGM Resorts International, som äger hotellet och kasinot Mandalay Bay, säger att vakten sköts och kallade på hjälp i sin walkie talkie bara sekunder innan förövaren började skjuta ned mot folkmassan på paradgatan "The Strip" från 32:a våningen.

Polisen sade först att vakten sköts efter attacken mot konsertbesökarna. Sedan ändrade polisen uppgifterna till att vakten sköts sex minuter före massakern. Nu ändrar polisen sig igen – och menar att hotellets version av händelseförloppet stämmer. Enligt MGM hade hotellet inte så lång tid på sig att agera, och att vakten sköts högst 40 sekunder före massmordet.

– Ingen försöker att dölja någonting. Storleken och omfattningen på utredningen gör att vi måste gå igenom en stor volym av information för att kunna ge en bild som stämmer, säger Joseph Lombardo om att polisen nu ändrat tidslinjen igen.