Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Landvetter öppnade klockan 14.00

Från klockan 14.00 är flygtrafiken på Landvetter Airport igång igen, efter flygstoppet sedan onsdagskvällen.

Det är Luftfartsverket som med sina prognoser avgör när flygplatserna får trafikeras. Väderprognoserna kommer med cirka sex timmars mellanrum, varför en ny beräknas komma vid 16-tiden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men även om Landvetter Airport är öppen blir trafiken begränsad. Alla resenärer ska därför kontakta sina flygbolag för vidare information om bokade resor.

- Vi har öppet, men vi väntar inget utrikes plan förrän klockan 16.00. Det kommer från Amsterdam. Nästa väntas komma först vid 21.45 från Rom, säger Johan Live, informationschef Göteborg Landvetter Airport.

Däremot blev det en hel bunt avgångar från Landvetter under den första öppna kvarten. Såväl plan som passagerare hade haft god tid på att förbereda sig.

Planen lyfte till Barcelona, Brüssel, München, Wien och till Bromma. Vid 14.40 väntas ett plan avgå till grekiska Heraklion, via Malmö.

På torsdagsförmiddagen var andra delar av svenskt luftrum, bland andra Skavsta, Bromma och Arlanda, medan Jönköping, Malmö, Dalsland, Värmland, Dalarna, Jämtand & kusten Sundsvall-Umeå hölls stängda.

Luftfartsverkets beräkningar ledde till att Landvetter stängdes 22.05 på onsdagskvällen. Även Karlstad flygplats var stängd under onsdagen. I övriga landet var flygplatsernas öppna för trafik.

- Man tog ner så många plan som möjligt innan flygstoppet, men två charterplan omdirigerades under natten, säger Per Fröberg, pressansvarig på Swedavia som ansvarar för fjorton av de svenska flygplasterna.

Runt om i Europa kunde på onsdagen 75 procent av vad som skulle ha varit normal flygtrafik genomföras. Men situationen växlar ständigt.

En av Islands ledande seismologer uppgav på onsdagen att mängden aska från Eyafjallajökull nu fallit till "insignifikanta" nivåer.

Reynir Bödvarsson vid Seismologiska institutet i Uppsala tycker också att vulkanen verkar ha lugnat sig.

- Det är helt klart mindre askbildning än vad det var för ett par dagar sedan. Nu, sedan några timmar tillbaka, är det också en liten minskning från våra seismografer, vilket tyder på en avmattning i vulkanen. Det är först nu vi ser en sådan minskning, säger han.

- Därmed inte sagt att vi ser slutet, det vet vi inget om, tillägger han.

Vulkanen har haft ungefär samma styrka sedan utbrottet, och ökade till och med något för några dagar sedan.

När det gäller lava så ”verkar det bara koka inuti kratern”, enligt Bödvarsson. Bara lite lava kastas ut.

- Det är inte någon rinnande lava från kratern än så länge. Lavan verkar ha isolerat sig från glaciärisen som den tidigare hade tillgång till. Lava kan ha kallnat runtomkring och byggt upp kratern. Det kan vara en av anledningarna till att det bildas mindre aska, säger Reynir Bödvarsson.

På onsdagen hade Fritidsresor omkring 2 000 passagerare som ännu inte kommit till Sverige. Hälften beräknades anlända med buss och andra transportmedel samma dag och hälften under torsdagen.

Samma gäller för Apollos 1 200 resenärer som också är på väg hem med olika transportmedel.

Vingresor räknade med att flyga hem omkring 2 000 resenärer under onsdagen och därefter återstår omkring 900 i Egypten, Mallorca och på Gran Canaria.

- Alla de hoppas vi få hem under torsdagen, men det beror helt på hur askmolnet breder ut sig, säger informationschefen Magdalena Öhrn.

Till skillnad från konkurrenterna Fritidsresor och Apollo har Ving inte börjat flyga ut resenärer från Sverige.

- Vi har ställt in flygen på onsdagen, säger Magdalena Öhrn.

SAS har nära 3 000 strandsatta passagerare i Asien och USA. Bolaget tror att samtliga ska kunna vara hemma igen inom två dygn, vilket betyder att inga passagerare kommer att drabbas av den maxgräns för ersättning för hotell och andra kostnader på två dygn som SAS har infört och som gäller flyg utanför EU.

- Den har vi satt med utgångspunkten att vi kan ta hem alla de närmaste dygnen. Vi kommer inte att behöva utnyttja den gränsen, säger informationschefen Bertil Ternert.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.