Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Landslagsstjärnan: "Det är ren idioti"

Landslagslägret i Växjö ställs in sedan de allsvenska klubbarna inte velat släppa sina spelare. – Jag är enormt besviken, säger Sara Thunebro.

Hon är en av de mest rutinerade i landslaget och hade sett fram emot samlingen i Växjö 12–16 januari. Men de allsvenska klubbarna har valt att bojkotta samlingen, eftersom de tycker att landslaget tar för mycket tid för spelarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är tråkigt att vuxna människor ska markera så här av prestigeskäl. Jag ser inte hur ett läger på fem dagar skulle vara negativt. Det är spelarna som kommer i kläm. Framför allt de unga talangerna, som skulle ha fått en chans att visa upp sig, säger Thunebro.

Hon har själv en klausul i kontraktet med Eskilstuna som ger henne rätt att medverka på alla landslagsläger. Men det ska inte behövas, tycker hon.

– Jag förstår att klubbarna prioriterar sin verksamhet, men man måste se till helhetsbilden. Landslaget har gjort mig till den jag är i dag och det är alltid en stor ära att få vara med. Som spelare ska man inte behöva välja vem man vill vara lojal mot.

Frågan är inte ny. Tidigare år har bland annat Göteborgs dåvarande tränare Torbjörn Nilsson beklagat sig över att hans spelare varit borta för mycket med landslaget. Det är en av anledningarna till att årets läger hölls i Sverige, och utan matcher. På så vis skulle samlingen slita mindre på spelarna.

– Man har försökt gå klubbarna till mötes, ändå ska de sätta käppar i hjulet. Jag blir förbannad när jag tänker på det, säger Sara Thunebro.

Har du talat med andra spelare om det?

– Ja, jag har pratat med några. De får själva berätta om hur de ser på det, men jag vet att det är flera som är besvikna.

Vad är lösningen?

– Jag hoppas att det kommer regler som säger att landslaget innebär giltig frånvaro. Jag har svårt att se att någon skulle tacka nej till landslaget. Det här är sandlådenivå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.