Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
 • Mitt GP
 • Korsord
 • Erbjudanden
 • Logga ut

Löneförhandlingen du inte får glömma: "Nu kan du påverka"

Bli en vinnare i livets kanske viktigaste löneförhandling – den om din framtida lön. ”Kom ihåg att det är nu du kan påverka din pension”, säger Mattias Munter.

En av de viktigaste löneförhandlingarna i ditt yrkesliv gör du med dig själv. Det är den där du avgör hur mycket du vill ge dig själv i framtida lön, när du går i pension. Tyvärr är det en förhandling som många av oss sköter lite med vänsterhanden. Låt oss illustrera det med ett tankeexempel.

Föreställ dig att du är erbjuden ett nytt jobb och nu är det är dags att prata lön. ”Äh, jag kan ta sådär 70 procent av lönen som jag har nu. Eller 60 procent. Jag bryr mig faktiskt inte riktigt, det blir väl som det blir”, säger du.

Det här är antagligen inte så som du brukar säga när dina löneanspråk kommer upp i anställningsintervjuer. Ändå är det ungefär så här som många av oss agerar i praktiken, i förhandlingen om vår egen framtida lön. Det här sättet att agera, eller egentligen att undvika att agera, är djupt mänskligt.

Tjänstepension viktig

– Utan tjänstepension så blir pensionen väldigt låg, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.
– Den stora utmaningen är att pensionen för de flesta är något som ligger långt framme i tiden. Den mänskliga hjärnan är kortsiktig och vill helst ha belöningen omedelbart men med pensionssparande så kommer belöningen långt senare, fortsätter han.

Kom ihåg att det är nu du kan göra de avvägningar, åtgärder och förändringar som avgör hur mycket du kommer att få utbetalt varje månad när du börjar trappa ner på jobbet eller går i pension. Mattias Munter uppmanar därför dig som är i karriären att tänka till.
– Det blir allt viktigare för var och en att se över sitt långsiktiga sparande. Ju högre lön man har, desto större andel kommer tjänstepensionen att utgöra, menar Mattias.

En pensionsplan handlar inte bara om kronor och ören. Tänk bredare och ur ett livsstilsperspektiv. Vad tror du kommer fungera bäst för just dig?
– Det är viktigt att fundera igenom hur du ser på din framtid. Du kanske inte vill gå i pension på heltid från en dag till en annan eller så kanske du vill karriärväxla? Sätt dig in i hur just din situation ser ut och vilka möjligheter du har. Om du utöver tjänstepensionen sparar på egen hand, så skapar du ett större utrymme att agera, avslutar Mattias Munter.

Tips för att höja din framtida lön

 • Se till att du har tjänstepension.
 • Jobba så mycket heltid som möjligt.
 • Spara själv till din pension. En kapitalförsäkring med traditionell förvaltning kan vara en bra bas för eget pensionssparande.
 • Fundera över hur aktiv du till vara. Är du intresserad av fonder kan en kapitalförsäkring med utvalda fonder vara ett bra alternativ.
 • För dig dig med inkomst  över 44 923 kr i månadslön kan löneväxling till extra tjänstepension vara det bästa alternativet.
 • Se över din framtida pension åtminstone en gång om året. Logga in på minpension.se för att få överblick.
 • Se över vilka möjligheter du har att göra aktiva val för din tjänstepension, vilket pensionsbolag som ska förvalta dina pensionspengar och att du har ett försäkringsskydd som passar din familjesituation, som till exempel ett efterlevandeskydd.
 • Glöm inte att ställa frågor om tjänstepension när du byter jobb.

Så kan du påverka din pension.