Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Löfven och Reinfeldt i het debatt

S-ledaren Stefan Löfven fick det hett om öronen när han krävdes på svar om vem han vill regera med. Efter debatten öppnade Reinfeldt för mer försvarspengar.

Löfven, som inte sitter i riksdagen och därför inte kan delta i partiledardebatterna där, var taggad när han mötte de övriga partiledarna i SVT:S Agenda. Men Alliansledarna attackerade honom direkt om att han inte kan presentera vem han vill regera med.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Bekymra dig du om din kant. Det här fixar jag, sade Löfven irriterat när statsminister Fredrik Reinfeldt (M) pressade honom.

Löfven kritiserade regeringen för den höga arbetslösheten och brist på åtgärder. Att om och om igen pröva samma sak, trots att det inte fungerar. Men han fick också ta emot en skur av kritik för att S vill ta bort den halverade arbetsgivaravgiften för att anställa ungdomar, en kostnad på 15 miljarder kronor. Det blir en kraftig smäll för företagen, menade de.

Ensam mot vinst

Medan Vänsterledaren Jonas Sjöstedt var ensam om att tydligt stå för att ett vinstförbud måste införas för privat driven verksamhet i välfärden, var de övriga inne på att kraven på dem som driver skolor, äldreboenden och vårdföretag måste skärpas.

– I verkligheten så närmar vi oss varandra, från att ni har haft en otroligt kritisk inställning till privata alternativ och att vi har haft en för glättad inställning så är det numera så att vi är mer realistiska. Valfrihet ja, vi ska ha privata alternativ men vi måste ställa högre krav, sade FP-ledaren Jan Björklund.

Stefan Löfven undrade varför de borgerliga partierna varit så sena med att upptäcka de baksidor som finns med att lämna vidöppet för de privata alternativen. Fredrik Reinfeldt tyckte att bisak görs till huvudsak och att de många positiva effekterna med att det är möjligt att välja glöms bort.

Genant försvar

Även försvaret kom upp och det faktum att inga svenska JAS-plan gick upp för att möta en grupp ryska plan som övade mot svenska mål.

– Det är genant att vi firar påsk när ryssarna övar anfall vid gränsen, sade FP-ledaren Jan Björklund.

Efter debatten öppnade Fredrik Reinfeldt för att eventuellt skjuta till mer pengar till försvaret i höstbudgeten.

– Vi gjorde ju ett tillskott i budgeten förra året som vi lade på riksdagens bord i höstas, säger Reinfeldt till TT.

Samtidigt har en ny försvarsberedning nyligen satt sig och ska först nästa år lämna sina bedömningar inför försvarsbeslutet 2015.

TT: Vore mer pengar nu inte att föregripa deras bedömningar?

– Vi får se. Men vi har sagt att vi gradvis vill öka vår försvarsförmåga och vi tycker att vi gör det, svarar Reinfeldt.

Folkpartiledaren Jan Björklund är inne på Reinfeldts linje men både Annie Lööf och Göran Hägglund vill avvakta försvarsberedningens analys.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.