Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den 27 december stod de där, sex av riksdagens åtta partier, och presenterade överenskommelsen. Nu är den död. ARKIVBILD.

Löfven: "Blockpolitik är skadligt"

Alliansen agerade "utomordentligt oansvarigt" i DÖ-haveriet, anser statsminister Stefan Löfven. Trots det tycker han att samarbeten över blockgränsen är nödvändiga. -Jag är stärkt i min ställning att blockpolitik är skadligt för Sverige.

"Sverige är i ett allvarligt läge", men beslutet att begrava decemberöverenskommelsen (DÖ) får inte några omedelbara konsekvenser, konstaterade Stefan Löfven under en pressträff på Rosenbad.

Han hamrade in att det bara finns två alternativ för Alliansen: göra sig beroende av Sverigedemokraterna eller samarbeta med de rödgröna.

-Det bästa för Sverige det är och förblir blocköverskridande samarbeten och det har jag pratat om sedan jag tillträdde.

Ringde Kinberg Batra

Statsministern kallar det "utomordentligt oansvarigt" och ifrågasätter om Alliansen har någon ledare.

Efter DÖ:s sammanbrott på fredagen ringde han oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) och fick två nöjsamma besked: Moderaterna tänker inte göra upp med SD, och tänker inte bryta någon fråga ur regeringens budget (som riksdagen i så fall skulle ha kunnat rösta ned).

-Jag litar på hennes ord, sade statsministern.

Det betyder att den lagda budgeten inte är hotad. Därmed är nyval inte aktuellt i närtid.

Men bara ett nyval kan lösa den situation som uppstått då decemberöverenskommelsen brutits, anser Richard Jomshof, Sverigedemokraternas partisekreterare.

-Vi anser att situationen är så extrem att nyval är den enda vägen ut ur det kaos som råder. Sedan är frågan om det finns något annat parti som delar den uppfattningen och är villigt att gå så långt. Det återstår att se, säger han.

Vill samtala

Löfven har inte bjudit in allianspartierna för att prata. Han säger att samtalen kommer att ske naturligt eftersom det ligger flera frågor och väntar som bjuder in till samarbete. Flyktingkrisen och jobbfrågan är två av dem.

Blocköverskridande samarbeten är nödvändiga för att bevara stabiliteten i svensk politik, säger Löfven.

-Vad samtalen framåt leder till är svårt att säga. Jag utesluter inte att man kan hitta gemensamma nämnare i den ekonomiska politiken.

Han vill inte kommentera mer konkret vilka frågor som ska diskuteras.

-Det finns ingen anledning för mig att stå och spekulera i vilka frågor vi ska samarbeta i.

Efter DÖ:s fall

Enligt Moderaterna har de lagt flera förslag som regeringen kan ansluta sig till.

"Vad som är viktigt nu är inte hur statsministern beskriver mig, utan hur Sverige möter ett antal stora utmaningar som t ex flyktingkrisen och jobben", skriver Anna Kinberg Batra i en kommentar till TT.

Dagen efter DÖ:s fall stod många bedömare och politiker frågande inför vad som kommer att hända på sikt. Alliansledarna står fast vid att rösta på sina egna budgetmotioner i höst, men tills vidare är det oklart hur de tänker göra med regeringens framtida budgetar.

Med de senaste dagarnas överraskande utveckling blir söndagens direktsända partiledardebatt i SVT extra intressant.