Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lööf vill ha äldrepeng med valfrihet

Äldrepeng som de äldre tar med sig till det boende de väljer, meddelarskydd för privatanställda och ersättning till den som vanvårdats. Centern ska stå för mångfald och valfrihet inom vård och omsorg, försäkrar C-ledaren Annie Lööf.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-När människor får välja fritt och också kan promenera i väg så skapar man förutsättningar för boenden med hög kvalitet, sade Lööf när hon öppnade partiets kommun- och landstingsdagar i Västerås.

Lööf sade att hon inför nästa val vill att alla centerstyrda kommuner ska infört valfrihet inom hemtjänst och äldreboenden.

Hon sade också att Centern vill ha ett meddelarskydd för anställda i privat driven vård och omsorg, för att inte någon ska tveka om att larma om missförhållanden i en verksamhet. C vill också införa rätt till ersättning för den som vanvårdats och till dem som inte har fått en omsorgsplats inom en viss tid.

-Vi ska jaga våra politiska motståndare och deras ihåliga argument om driftsformer, sade Lööf och försäkrade att Centerpartiet kommer att stå för mer mångfald och mer valfrihet för äldre i vård, omsorg och hemtjänst.

Annie Lööf säger att de låga opinionssiffrorna för partiet är illavarslande. Men bara långsiktigt, strategiskt arbete kan råda bot på det, enligt henne.

-Det är riktigt tråkiga siffror, men de ger mig energi att fortsätta med den rivstart vi inledde i höstas. Men jag var tydlig på Centerstämman i Åre med att jag inte vill göra snabba utspel utan snarare, genomtänkta och strategiska, sade Lööf på en pressträff efter sitt tal. -Ska vi långsiktigt kunna stärka vår position kan man inte förändra det på en natt eller någon månad.

TT: Och förslagen om äldrevården var ett strategiskt utspel?

-Ja, det var det. För Centerpartiet har varit väldigt tyst de senaste åren i varma, sociala frågor. Vi har fokuserat på småföretagande och miljö, vi behöver komplettera och bredda vår profil och synas också inom välfärdsfrågor, säger Lööf.

Den äldrepeng Lööf pratar om är en omskrivning för lagen om valfrihet i vården, LOV, som hittills bara är införd i fem av landets kommuner när det gäller äldreboenden. På hemtjänstens område är den dock införd i över 150 kommuner.