Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Annie Lööf i förra veckans riksdagsdebatt.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lööf i KU igen efter oriktiga svar

KU vill ha bättre svar än förra gången när näringsminister Annie Lööf (C) tvingas återkomma om hanteringen av handlingar på departementet.

Lööf (C) frågas på torsdagen ut på nytt i konstitutionsutskottet. Det sker eftersom hon efter förra utfrågningen medgav att hon lämnade felaktiga uppgifter om hanteringen av handlingar som en journalist hade begärt ut. Lööf har beklagat och bett om ursäkt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det är bra att hon har bett om ursäkt, men jag tycker inte att vi har fått en fullständig förklaring, säger Peter Eriksson, miljöpartist och ordförande i KU.

Lööf sade vid sitt första framträdande att hennes departement inte hade gjort något fel när det gällde hanteringen av handlingar om representation som en journalist på Aftonbladet begärde ut i augusti förra året. Enligt Lööf lämnades uppgifter inte ut till någon annan först.

Men sanningen var att hennes medarbetare först lämnade ut en av handlingarna, en sammanställning av departementens representation till Ekot och TT. Ekot intervjuade Lööfs statssekreterare som tog chansen att förekomma Aftonbladets granskning.

JO har i ett beslut redan kritiserat regeringskansliet hårt i ärendet.

-Jag tycker att det är särskilt besvärande att man också har lämnat felaktiga uppgifter till JO, säger Peter Eriksson.

Bakgrund. Detta har hänt:

Bakgrunden till KU:s utfrågning av Annie Lööf är två anmälningar, en från Kent Persson (V), en från Leif Pagrotsky (S) i augusti förra året. De ville att KU skulle granska hur Lööf och regeringskansliet hanterar den grundlagsfästa offentlighetsprincipen och allmänhetens rätt att ta del av allmänna handlingar.

Uppgifter i medier gick ut på att Lööfs departement hade försökt förekomma Aftonbladets granskning av kostnader för representation på Lööfs departement genom att lämna ut uppgifter till andra medier först och genom att ändra uppgifter för att det skulle se bättre ut.

Från Aftonbladets begäran till utlämnade av en av de begärda handlingarna tog det tre dagar, något som JO starkt kritiserade regeringskansliet för sedan reportern anmält det dit.