Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Att evenemang med Lars Vilks ställs in handlar inte enbart om hans yttrandefrihet inskränks. Varje inställt evenemang berövar andra människor friheten att kunna kritisera och ifrågasätta honom, skriver Ung Pirat.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Låt inte extremister tysta vår yttrandefrihet

Har vi nått en punkt i Sverige där det i realiteten inte längre går att uttrycka sina åsikter fritt? Mycket talar för det efter att Folkets hus rev upp bokningen av panelsamtalet med bland andra Lars Vilks, skriver Gustav Nipe, Ung Pirat.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ett viktigt panelsamtal med Lars Vilks, Sakine Madon, Alexander Bard och Peter Sunde under Mediedagarna i Göteborg har ställts in. Intresset för evenemanget har varit enormt. På mindre än 24 timmar hade vi över 200 stycken registrerade besökare som var villiga att gå igenom omfattande säkerhetskontroll för att kunna få lyssna på panelsamtalet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Folkets Hus har efter ett ängsligt velande till slut rivit upp bokningen av lokalen dagen innan evenemanget. Inga hot mot lokalen eller oss arrangörer har mottagits. Rädslan är orimlig. Polisen lovar att de kan garantera säkerheten. Lita på den professionella bedömningen.

Inte heller de får yttra sig

Syftet med detta samtal var att diskutera vart yttrandefriheten är på väg i Sverige. Flera universitet har på kort tid ställt in evenemang med Vilks. Kända debattörer tystnar inför näthat och hot om våld. Medieprojekt stängs ner dagarna efter lansering då de kan missuppfattas. Har vi nått en punkt i Sverige där det i realiteten inte längre går att uttrycka sina åsikter fritt? Paneldeltagarna var fria att kritisera och problematisera Vilks, men inte heller de får nu yttra sig i det här sammanhanget.

De extremister som med hot eller hot om våld vill sänka den svenska yttrandefriheten håller nu på att lyckas. Om all högtravande retorik om yttrandefriheten ska vara av något värde måste den backas upp med konkret handling.

Polisen gör ett stort och viktigt jobb i Sverige. Vid varje planerat evenemang med Lars Vilks har de garanterat säkerheten. Det är i stället våra offentliga institutioner och lokaluthyrare som ger vika för förskräckelse.

Rädslan biter sig fast

Efter händelserna i Paris och Köpenhamn håller rädslan på att bita sig fast i samhällskroppen. Det är precis vad extremisterna vill. De vill tysta våra samtal, låta vår oro kväva vår röst och försätta oss i fruktans vanmakt.

Att evenemang med Lars Vilks ställs in handlar inte enbart om hans yttrandefrihet inskränks. Varje inställt evenemang berövar andra människor friheten att kunna kritisera och ifrågasätta honom. I dag är det dock omöjligt med dialog. Det går inte att arrangera offentliga möten med deltagare som vill diskutera med Vilks.

Måste fortsätta kämpa

Vi i Ung Pirater kämpar för våra medborgerliga fri- och rättigheter. Vår personliga integritet är under hot av stater och storföretag. Extremister vill tysta vår yttrandefrihet. Vi måste fortsätta kämpa så att inte våldsverkarna vinner. Att kapitulera mot dessa odemokratiska krafter kan vi inte göra. Vi behöver bjuda in till fler debatter med kontroversiella deltagare. Varje försök att tysta en person med hot eller hot om våld ska mötas med exakt motsatt effekt.

Gustav Nipe

förbundsordförande Ung Pirat