Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Låt de äldre välja omsorg

Valfrihet i vården ska också gälla utformningen på äldreomsorgen. Trots ny lagstiftning vill de rödgröna i Göteborg inte släppa taget och myndigförklara göteborgarna, skriver bland andra Cecilia Magnusson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det borde vara lika självklart att kunna välja utformning på sin äldreomsorg som att välja dryck till maten, tycker vi moderater. För några dagar sedan, den första juni, trädde en ny lag i kraft som underlättar för äldreboenden att servera alkohol till maten utan att behöva utskänkningstillstånd, så nu är det problemet ur vägen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tyvärr är de som har behov av hemtjänst i Göteborg förvägrade att välja vem som ska utföra den. Detta trots att det finns en lagstiftning som garanterar valfriheten, men den politiska majoriteten här i Göteborg vill inte släppa taget och myndigförklara göteborgarna.

Med Alliansens lag om valfrihetssystem (LOV) på plats skulle situationen för göteborgare förbättras på många sätt. Vi ser i de drygt 100 kommuner som i december förra året införde olika valfrihetssystem att lagen har gett människor nya möjligheter att välja inriktningar inom olika välfärdsverksamheter. Hemtjänsten och äldreboenden har tagit flera steg framåt och mer och mer anpassats efter de boendes individuella behov och önskemål.

Vi ser även att den ökade valfriheten har fått positiva effekter för entreprenörskap och lokalt företagande runt om i landet. Tillväxtverket kunde vid en kartläggning av 39 kommuner under tiden fram till 2011 konstatera att det skett en 30 procentig ökning av företag verksamma inom valfrihetssystem. För småföretagandet ute på landsbygden har lagen haft stor betydelse. Av de kommuner som infört valfrihetssystem svarar två tredjedelar att de ser en positiv inverkan på småföretagandet i kommunen tack vare dem. I en storstad som Göteborg skulle dessutom företag få bättre möjligheter att växa. Andra aktörer än företag får också plats. I Mölndals kommun erbjuder till exempel Göteborgs Kyrkliga Stadsmission hemtjänst till äldre.

Lagen är också bra ur ett jämställdhetsperspektiv. Förutom att välfärdsföretagen är snabbt växande drivs de till största delen av kvinnor. Svenskt Näringsliv uppmärksammade att av ca 680 enskilda utövare verksamma i valfrihetssystem var uppåt 80 procent av dessa företag ägda av en kvinna ägare eller leddes av en kvinnlig vd. För den spännande utvecklingen av välfärdverksamheter går kvinnors entreprenörskap i täten.

En grundpelare i vår människosyn är att viktiga beslut i så stor utsträckning som det går ska fattas av oss människor som individer. Det får inte vara så att det som styr välfärdspolitiken är det system som är enklast för kommunen. Genom att införa ett valfrihetssystem i Göteborg som LOV uppmuntrar till ger vi de äldre en större valfrihet till sin egen omsorg och på så sätt förbättra sin vardag. Vi vill låta de äldre i Göteborg få bestämma själva.

Cecilia Magnusson (M)

riksdagsledamot från Göteborg

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot från Göteborg

Maria Rydén (M)

kommunalråd Göteborg