Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Läsplatta 10

Läsplattan Iriver Story är inte den främsta resekamraten men ändå bäst i test. Fyra konkurrenter fanns med i startfältet.

En läsplatta är en bok i digitalt format. På den laddas filer för e-böcker ner för läsning. Den är inte tung att bära och beroende på minneskapaciteten kan du ladda ner många eller ofantliga mängder boksidor.

I senaste numret av tidningen PC för alla publiceras ett test av fem läsplattor. Alla utom en har en lässkärm på sex tum, vilket är ungefär samma storlek som på en pocketbok.

Utnämningen bäst i test gick till Iriver Story. Det som gjorde den till vinnare är att den är lätt och smidig. Dessutom att den har en öppen lösning, till skillnad från Amazon Kindle som valt en låst lösning till Amazons nätbutik.

Vinnarbetyget dras dock ner bland annat därför att den inte klarar av att läsa böcker i textformatet Mobipocket. Dessutom ansågs den lite för stor för att vara det optimala resesällskapet.

Men Iriver Story klarar, liksom övriga testobjekt förutom Amazon Kindle, bibliotekens e-böcker.

Och framtiden ser förmodligen ljusare ut, eftersom branschen har enats om ett gemensamt format för e-böcker som heter epub. Krånglet med många olika format är förhoppningsvis därmed inne i en övergångsfas.

Med läsplattan finns möjlighet att skaffa sig ett stort bibliotek som bara väger lite mer än en enda vanlig bok. Har plattan en gigabyte i minne får du plats med cirka 2 000 pocketböcker. Plussar du om möjligt på med ett minneskort finns plats för ett gigantiskt bibliotek. Med ett sd-kort på 16 gigabyte ryms ytterligare 32 000 böcker.

En vanlig läsplatta klarar ungefär 7 000 sidvändningar, vilket blir ett 20-tal pocketböcker, på en batteriladdning. Stor skillnad mot en bärbar dator.

Med inbyggd mp3-spelare går det också att lyssna på ljudböcker.

Redan så långt kan det konstateras att läsplattan har chans att finnas med i nomineringarna till årets julklapp.

Bland fördelarna kan förutom vikten mellan 150 och 290 gram också nämnas att läsplattan är betydligt tunnare än en vanlig bok. Dessutom använder plattan ett så kallat elektronisk bläck, som enligt testresultatet ger överlägsen skärpa när det gäller att läsa text. Skärmen lyser alltså inte, utan bläcket behöver ljus. Detta gör också att det inte innebär några problem att läsa i solljus.

Sony Reader Touch Edition får dock kritik för blänk och reflexer från extralagret av glas. Annars hade den blivit en självklar testvinnare, enligt PC för alla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.