Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Läs GP:s chatt om krogarnas öppettider

Oj, många frågor och synpunkter blev det! Krogarnas öppettider blev hett debattämne när Cecilia Wigström (FP) och Bengt-Arne Reinholdson (S) chattade med besökarna på gp.se.


Daniel Kvist:
I många andra länder så finns en gräns då krogen inte får servera alkohol längre men krogen är fortfarande öppen och kan servera vatten, läsk och juice. Detta verkar fungera mycket bra i både Storbritannien och på Nya Zeeland. En regel där man säger att krogen skall stänga senast 05:00 men måste sluta servera alokohol minst 1 timme innan stängning kanske inte vore så dumt? Har detta utretts?

Bengt-Arne Reinholdson (S):
Hej Daniel! Stängningstiden i alkohollagen men jag tycker att din tanke om förlängt öppet utan alkoholservering är sympatisk. Alkohollagstiftningen i Storbritannien är annars ett mycket avskräckande exempel på sambandet mellan våld och kraftigt avreglerad alkoholmarknad.

Cecilia Wigström (FP): Det har inte utretts. Krögarna i Sverige säger att om de inte får sälja alkohol så får de för lite intäkter för att kunna har råd med personalen, så det funkar nog inte här. Men överlag är det ju bra att varva alkoholintaget hela kvällen med några glas vatten:-)

Sandra: Hejsan! Jag tycker att krogarna ska ha öppet till kl 05 precis som Cecilia Wigström säger, fler folk är ute längre på kvällarna och tycker att det borde hållas öppet lika länge som folk är ute och varför är du Bengt-Arne emot det och vill endast ha öppet till kl 03 på natten. Bättre tycker jag att ha öppet till kl 05 och så får krogarna/restaurangerna/barerna in mer pengar och det är ju de som tjänar på detta och går i vinst. Eller vad tycker ni själva? Löjligt att ens diskutera, ha öppet till kl 05 i hela Göteborg!

Bengt-Arne Reinholdson (S): en konsekvens av det förlänga öppethållandet har blivit att man har förlängt tiden för "förfester". Det betyder att berusningsgraden ökat och det ökar också riskerna för våld och hot. Sambandet mellan våld och högre berusningsgrad är tydligt.

Cecilia Wigström (FP): Ja, göteborgarna vill vara ute. Det är trist när våldsmakare skall sätta stopp för alla andras fredags- och lördagsnöje.

Tomas: Jag mötte polischefen i Reykjavik för cirka tio år sedan. Det är en stad med ett levande uteliv som lockar turister och kändisar med sitt levande uteliv. Polischefen berättade om hur Reykjaviks krogar brukade stänga kring midnatt, och vilka väldiga problem staden och polisen hade med fylla, bråk och slagsmål på stadens gator. Kroggästerna välde ut samtidigt, inte redo att gå hem och rejält packade. För att stävja problemet införde staden fria öppettider för krogarna. Vissa krogar höll öppet till två, andra till fem och ytterligare några stängde inte förrän på morgonkvisten. Enligt polischefen löste detta i stort sett problemet. I Göteborg vill man gå motsatt väg, och då undrar jag vilka städer ni tar efter i detta, vilka städer som har gjort denna resa med lyckat resultat. Jag föreslår också att ni besöker Reykjavik och pratar med ordningsmakten där.

Cecilia Wigström (FP): Tack för detta intressanta exempel!!! Idag är det drygt 120 krogar som stänger tre i Göteborg och det är också då problemen på gatan är som störst när alla skall ut. När dessutom 5-krogarna måste stänga blir det troligen värre. Verkligheten på Island är talande.

Bengt-Arne Reinholdson (S): Ett annat nordiskt land har dragit motsatt slutsats som Reykjavik. I Norge har man bestämt att man vill minska våldet genom att sänka öppettiden till 02.00

Ogillar!: låt göteborgarna ha lite skoj, och låt de vara öppet till kl fem. Låt inte allt vara så strikt och tråkigt! slappna av lite! tror att svartklubbarna kommer öka om krogen stänger kl 3 desutom!

Cecilia Wigström (FP): Håller helt med! Svartklubbarna kommer växa fram för folk vill vara ute. Och på svartklubben finns ingen kontroll på alkoholen.

crabbofix: Är det verkligen någon som på allvar tror att man den kvällen slutar dricka alkohol för att krogen stänger klockan 3 ? inte ens Spaak kan tro på detta tror jag.

Bengt-Arne Reinholdson (S): Poängen med att korta öppettiden är att minska gästernas berusningsgrad. Det betyder att fler kan vara ute på stan och ha trevligt och färre personer blir drabbade av våld och hot.

Cecilia Wigström (FP): Klokt skrivet. Så klart folk vill vara ute och umgås. Det blir på svartklubbar istället.

Johan S: Tycker vi skall göra som i London, alkoholförsäljning till 03.00 sen får krogen stänga senare om den vill. Jobbar själv i branchen och skiftarbetare blir inte gamla, nattarbete tar styggt på kroppen..E.v svartklubbar som kommer att startas är faktiskt Polisens uppgift.

Bengt-Arne Reinholdson (S): Tycker det är en sympatisk idé att tillåta öppethållande utan alkoholförsäljning, men det regleras i alkohollagen och inget Cecilia och jag kan besluta om i kommunfullmäktige.

Cecilia Wigström (FP): Ja, skiftarbete är slitsamt och det är väl också därför en hel del av de som jobbar i krogbranschen är unga och går vidare till annat sen. Men arbetsmiljöskäl är inte skäl nog att stänga krogarna tidigt och hindra göteborgarna från att ha trevligt.

Pelle: Tycker ni att poliresursen kan användas bättre än till att bråka med kavajfyllon till långt fram på morgonen?

Bengt-Arne Reinholdson (S): Det värsta är att många oskyldiga människor drabbas av våld som kunde undvikas om alkoholkonsumtionen var lägre. Varje misshandelsfall är ett misslyckande. 2010 fanns 546 stycken direkt krogrelaterade fall av misshandel.

Leif Nilsson: Polisen säger att det är stökigast mellan 3 och 5 varför drar de då ner sin bemanning under de tiderna. Om man anser sig kunna sköta ordningen med mindre än halva styrkan under de senare timmarna är det något som inte stämmer i deras påståenden.

Cecilia Wigström (FP):  Problemen är inte störst mellan 3 och 5 utan det börjar redan efter midnatt och mattas av efter kl. 4. Polisens problem med schemaläggning lär vara ett skäl till att de tog initiativ till detta med tre-tiderna.

Bengt-Arne Reinholdson (S):
Jag tycker att också krogarna har ett ansvar att se till att gtrygghet och säkerhet fungerar i krogkön och bland gästerna. Om inte det ansvaret fungerar är det lätt att ställa större krav på polisens insatser. Det blir dyrt för samhället.

Pelle: Tycker ni att poliresursen kan användas bättre än till att bråka med kavajfyllon till långt fram på morgonen?
Cecilia Wigström (FP): Det är polisens vardag att hantera fylleri, slagsmål oavsett var det sker och när. Det är viktigt att vi jobbar förebyggande med ansvarsfull alkoholservering m.m. för att stävja fyllan.

H: Är det statistiskt bevisat att de krogar som stänger 05:00 har fler anmälningar än de krogar som stänger 03:00? Och handlar det inte mer om att ändra folks dricksvanor än att stänga krogarna tidiagare, ja menar det blir ju lite som vägtullarna. Trafiken minskar till en början för att sedan sakta återgå till samma nivå som tidigare. Blir då nästa lösning att stänga krogarna klockan 02 eller 01 när samma problem kommer att uppstå igen?
Bengt-Arne Reinholdson (S): Att stänga krogarna 3 eller 5 stänger inte problemet helt med våld på Avenyn - det behövs flera andra åtgärder. Det handlar om bättre kollektivtrafik på nätterna, åtgärder mot svarttaxi och tryggare utemiljö till exempel. Sammanlagt med en kortare tid som människor kan dricka alkohol så finns det en chans att minska våldet. Jag vill att Göteborg ska vara en stad där man kan vara ute och ha roligt, men inte behöva riskera att bli utsatt för våld och hot på grund av alkoholen.
Cecilia Wigström (FP): Nej, det är inte statistiskt bevisat. Polisen gjorde ett stort misstag i sin rapport Nattliv när man har kopplat samma specifika brott med en specifik krog. Det ska ju inte ligga en krog till last att man ringer polisen för att man hittat narkotika eller omhändertagit en våldsam person! Tvärtom, det ska ju uppmuntras att krögarna samarbetar.

Larry: Det finns ju 16 tillstånd till -05 i Göteborg. Av dessa är det bara 2-3 krögare som alltid syns i media men var är alla andra? De kanske är nöjda med att servera till 03. Varför låter ingen dessa komma till tals..?
Bengt-Arne Reinholdson (S): Av de 16 krogar som har tillstånd att ha öppet till 5 är det bara 6 stycken som utnyttjar den möjligheten. Det betyder att frågan gäller ett mycket litet antal krogar. Däremot finns det 139 krogar som tycker det räcker att ha öppet till 3. Det vore intressant att höra deras syn på saken, det tycker jag också.

Al: Hur kan ni motivera att den enda statliga krogen i regionen(Casino Cosmopol) får behålla sina tillstånd till kl 05 7 dagar i veckan?
Bengt-Arne Reinholdson (S): De lyder under en annan lagstiftning, och påverkas därför inte av de beslut vi fattar i kommunfullmäktige om alkoholtillstånden.

Andreas Emanuelsson: Hej! Jag bor i Riga - mängder av nattklubbar/pubar/resturanger har öppet ändå fram till 8 på morgonen - och ändå är det lugnt! Själv vandrade jag hem vid 06:30 igår morse.. Polisen och nykteristförbunden är naiva att tro att problem försvinner för att visst folk går hem vid 03 istället för 05. Är folk ute för att bråka så gör de det. Bengt-Arne Reinholdson; Vilka brott tror du kommer att upphöra och vilka konsekvenser kommer allas gemensamma stadsrum (eller minska oerhört) ifall det är slutserverat vid 03:00? Cecilia Wigström; Vad är det mest positiva med att ha öppettiderna på samma nivå som idag?
Cecilia Wigström (FP): Det mest positiva med att ha öppet på vissa krogar till kl. 05 är att göteborgarna har möjlighet att vara ute och roa sig under ordnade former (läs icke svart-klubbar) och att vi får differentierade öppettider så att alla krogar inte stänger samtidigt och ska ut på gatorna samtidigt och hitta mat, de få bussar som finns eller taxi.

Daniel Ohlvin: Jag förstår att det ibland kan vara motiverat för politiken att göra inskränkningar i människors frihet. Men när man gör detta, borde man alltid vara restriktiv med hur mycket frihet man inskränker. Nu finns det faktiskt en del som tycker om att vara ute till fem - vad ger er rätten att bestämma över när de ska lägga sig på natten? Ni bestämmer redan så mycket över våra liv, ni tar hälften av våra inkomster i skatt, vi får inte bygga på vår mark utan tillstånd, det finns regleringar för snart sagt allt. Jag förstår argumentet att det kan vara bättre för samhällsekonomin om folk inte är ute så länge, men ni har enligt mig redan överträtt gränsen för hur mycket man får styra över andra människors privatliv. Vi i minoriteten som vill vara uppe till fem - har vi rätt till vår frihet?
Cecilia Wigström (FP): Ja, du bör ha rätt till din frihet att välja! Alla vill inte gå upp tidigt för att lyssna på Melodikrysset på lördagmorgon.

Vidar: Hej Bengt-Arne, borde inte vi som inte har villor eller stora lägenheter också ha möjlighet till att umgås och roa oss ihop med våra vänner?
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Vidar! Naturligtvis ska det finnas möjligheter att kunna umgås tillsammans på stan. Problemet är att alkoholservering så sent innebär att det blir mycket våld coh hot. Jag vill att Göteborg ska vara tryggt för alla också sent på natten.

Larry: Det finns ju 16 tillstånd till -05 i Göteborg. Av dessa är det bara 2-3 krögare som alltid syns i media men var är alla andra? De kanske är nöjda med att servera till 03. Varför låter ingen dessa komma till tals..?
Cecilia Wigström (FP): Det är journalisterna som styr vilka som får komma till tals i medierna.

Lars: Varför inte testa 1-2 år med att ha till kl. 03.00 och därefter utvärdera resultatet. Skulle krögana frivilligt gå med på detta tro?
Cecilia Wigström (FP): Jag tycker vi ska försöka få ner våldet med andra metoder. Det är ett bättre test än att drastiskt stänga ner. Under 2011 införde vi strängare ordningsvaktskrav på alla 5-krogar och polisen taggade upp sitt arbete på Avenyn. Fp och M föreslår att sociala resursnämnden inte fattar beslut i frågan om nya riktlinjer innan vi fått reda på hur våldsstatistiken har påverkats under 2011 av dessa åtgärder.

sead: tycker att det är så löjligt. stänger man ner vanliga klubbar i stan så kommer man gå till svart klubbar där risken är större att hamna i bråk med gäng medlemmar, droger alkohol och våldtäkter. Annars känns denna fråga lite småaktig då verkliga saker i samhället händer varje dag som idag den 10 åriga flickan som blev skuren i halsen. Hur gör vi då vårt samhälle säkrare???

Cecilia Wigström (FP): Jag tror att det brottsförebyggande arbetet är centralt för att skapa ett säkrare samhälle. Och då handlar det framförallt om att ge alla barn en bra start i livet. Med nästan 20% som går ut grundskolan utan godkänt i kärnaämnen så bäddar vi för utanförskap.
Bengt-Arne Reinholdson (S): Jag vill att Göteborg ska vara en trygg stad. Svartklubbar nämns ofta som alternativ. Det är en förenklad bild som kommer från en svunnen tid när det fanns billiga gamla skruffiga lokaler att tillgå. De lokalerna finns inte längre. Polisen säger att det är lätt att identifiera och stoppa svartklubbar. Det tycker jag är bättre än att varje natt utsätta göteborgare och våra gäster för hot och våld.

Mats: Bengt Reinholdsson säger ju att krogen skall hjälpa till, varför avfärdar då polisen Albrektssons idé om en trygghetbuss? (läs i brevet: parklane.se/brevet)
Bengt-Arne Reinholdson (S): Förslaget om trygghetsbuss är inte avfärdat. Alla bra ideer är välkomna!

Frisse: Man kan ju läsa i tidningar vad Polisen tycker om sena serveringstider och de gör säkert många besök på krogarna kring Avenyn. Men vad tycker tillståndsmyndigheten? Gör de mycket besök på Avenykrogarna? Vad visar resultatet av deras alla tillsyner? Hur många tillsyner har gjorts där de senaste åren? Jag jobbar på krog i närheten och har aldrig fått några besök av tillståndsmyndigheten!
Cecilia Wigström (FP): Tillståndsmyndigheten ska göra kontroller både dag- och nattid på de krogar som har tillstånd att servera alkohol. jag vet att de har varit på Avenykrogar.Jag känner inte till exakt hur många tillsyner som har gjorts.

Kurran: Känner du, Bengt-Arne att du har ett väl förankrat stöd hos göteborgarna för att stänga stan vid 03? Inte många under 30 eller ditt egna ungdomsförbund stöder ju förslaget.
Bengt-Arne Reinholdson (S): Jag är inte säker på om det är många som varit ute på Avenyn mellan 3 och 5 så de vet vad det handlar om. Om man kommer i kontkat med problemenj får man en mer nyanserad bild. För varje av de 546 krogrelaterade misshandelsfallen varje år, så finns det föräldrar, syskon, mormor och andra som påverkas och förstår. Personalen som jobbar på sjukhusen märker och kan ställa klockan efter när misshandelsfallen kommer. Samtidigt ser de alkoholens konsekvenser. Detta är inte bara en generationsfråga.

Ove Sterin: Jag tycker att oavsett vilken tid man stänger så dricks det för mycket alkohol på Avenyn. Är det inte dags att vi byter fokus på diskussionen och inser att det är endast om vi dricker mindre som våldsbrotten kommer att minskar. Oavsett vilken tid man stänger. Eftersom det nu verkar som krögarna vill ta sitt sociala ansvar och i stället börja fokusera på annan social problematik, t.ex uteliggarna.
Cecilia Wigström (FP): Jag håller med om att det är viktigt att få till en ansvarsfull alkoholservering. De flesta krogar serverar inte överförfriskade. Problemet är också den egna spriten folk har med sig in till stan.

Björn T: Reinholdsson. Du har ju FEL. Det är ju inte mindre tryggt efter 03, det är precis tvärtom. 05-krogarna är TRYGGAST att vara på, det är minst chans att råka ut för något på dessa. Det säger ju polisens statistik också, vet du inte det??
Bengt-Arne Reinholdson (S): Jo, du har rätt att det är tryggt PÅ krogarna. Men inte runtomkring. Mellan 4 och 5 är över en tredjedel av misshandelsfallen krogrelaterade.

Andreas: Det här är ett väldigt drastiskt beslut och något som kommer påverka nöjeslivet starkt för många av era väljare. Har ni överhuvudtaget tagit hänsyn till vad folk i allmänhet tycker?
Cecilia Wigström (FP): Självklart är det viktigt att utgå från vad göteborgarna tycker. Många är ute på helgerna på de sena krogarna så efterfrågan är uppenbar.

Christer: Hej Bengt-Arne! Jag är helt övertygad om att ifall nattkubbarna stänger kl 3 så kommer svartklubbarna att växa fram som svampar i den göteborska natthimlen. Tror du på samma på samma utveckling?
Bengt-Arne Reinholdson (S): Polisen säger att det är betydligt lättare att identifiera och sstoppa svartklubbar än att hantera krogrelaterat våld som får fortsätta natt efter natt.

Al: Hur kan ni motivera att den enda statliga krogen i regionen(Casino Cosmopol) får behålla sina tillstånd till kl 05 7 dagar i veckan?
Cecilia Wigström (FP):  Året ut är det ca 16 ställen som har 5-tillstånd, inkl. Kasinot. De kommer inte att särbehandlas år 2013.


Francisco: Barer och klubbar i Barcelona och Mexico City stänger kl.03 i New York stänger de kl.04, på vilken grund argumenterar man för "storstadspuls" kl.05?
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Francisco! Jag tror att du har rätt i din iakttagelse. Det är bara 6 av 16 krogar med 5-tillstånd som utnyttjar möjligheten. Göteborg blir varken mer eller mindre storstad av att man har en timmes våld mer på natten längs Avenyn.

Cecilia Wigström (FP): I andra storstäder som Reyjkjavik och Riga har de inte begränsade öppettider vilket ger lungare städer, enligt andra kommentatorer här.

MTBSvetto: Tror ni våldet kommer gå upp eller ner när folk söker sig till svartklubbar och hemma-fester efter att krogarna stängt?
Cecilia Wigström (FP): En svartklubb följer inte någon alkohollag eller utbilda personalen i ansvarig alkoholservering, så det kommer troligen leda till mer alkoholförsäljning och därmed mer våld.

BE: Sluta med förbuds, storebrosasamhället och förmynderiet.
Cecilia Wigström (FP): Håller med! Däremot är det viktigt att alkholförsäljning omgärdas av lagar och regler.

Frida: Vi som bor i stan och som får lida av alla dessa fulla kroggäster..varför är det ingen som tar upp vår situation..fylla och våld vecka ut och vecka in..till och med på väg till jobbet möts vi av konsekvensen av nattöppna krogar....lägg polisens resurser där de bättre behövs!
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Frida! Jag förstår dej. I de nya riktlinjer som föreslås, ska alkoholtillstånd ges först efter att man tagit stora hänsyn till om verksamheten kan komma att störa boende. Att minska öppettiden från 5 till 3 gör din situation bättre, tror jag.


Magnus:
Jag tycker det är tragiskt att i stort sett samtliga som är för att stänga tidigare slutade att röra sig på stan för säkerligen 30 år sedan. Det finns ingen där som jag vill föra min talan då de inte har någon egen erfarenhet i ärendet. Att bara lyssna på Polisen och en gammal utredning håller inte. Polisen vinklar ju saker helt som de själva vill.
Cecilia Wigström (FP): ja, tyvärr känns det lite som en generationsfråga.

En som vet: Cecilia, när du säger att svartklubbarna kommer att växa fram så är det ju ren osanning, det har du inte en aning om. Och även om de skulle öka något är inte det ett polisiärt ärende som man får ta då?
Cecilia Wigström (FP): Du har rätt, jag kan inte veta, men det mesta talar för det. innan 5-tiderna infördes fanns det massa svartklubbar. Om polisen inte har tid att ha en patrull på avenyn varje fredag och lördagkväll efter kl. 03, hur ska de hinna åka runt och leta svartklubbar i hela vår stora kommun?

Ove Sterin: Är det rimligt att våra skattepengar (polisens lön) skall användas till att bevaka vinstdrivande näringsidkares verksamhet.stan?
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Ove! Din fråga är intressant. Det är ju en debatt i samhället just nu om vem som ska betala för skyddsverksamhet från polisen. Jag tycker framför allt att det är viktigt att minska risken för att människor utsätts för våld coh hot redan från början. Därför är det bra att minska öppettiderna vid de 6 krogar det gäller.

Cecilia Wigström (FP): Det där är ett evigt principiellt diskussionsämne. Ska skattebetalarnas pengar gå till bevakning av fotbollsevenemang eller att operera ryggen på bergsklättraren som föll ner? Jag tror vi får ett skiktat samhälle om varje individ ska ta eget ansvar för sin egen säkerhet eller trygghet.

eDiKa: Stäng 23:00 !!! Svartklubbarna var mycket roligare.... (Ironi)
Cecilia Wigström (FP): När polisen hävdar att de enkelt letar upp svartklubbarna är det nonsens! Om polisen inte har tid att ha en patrull på avenyn varje fredag och lördagkväll efter kl. 03, hur ska de hinna åka runt och leta svartklubbar i hela vår stora kommun?


Lotta: Kan ni påverka kollektivtrafiken så att spårvagnar och bussar går oftare vid stängningstid, så att inte så många hänger vid hållplatserna eller vem bestämmer över tidtabellen?
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Lotta! Ditt förslag är jätteviktigt. Precis det pratar vi om i kommunen just nu, för att göra det säkrare på nätterna i Göteborg. Vi vill att staden ska vara trygg och säker både på dagarna och kvällarna!

Mats: Leif Nilsson har rätt, varför drar polisen ner mellan 03 och 05?? Förstår inte ni politiker (rödgröna) att detta är ekonomi och inte avslagna näsor som polisen tjötar om!
Cecilia Wigström (FP): Ja, polisens problem med urgamla fackliga arbetstidsavtal bör inte hindra götobrgare från att vara ute.

HRP: Varför saknar politikerna i Sverige helt och hållet respekt för äganderätten? Om jag äger en krog/klubb (eller en frisörsalong, mataffär, bostad eller elektronikaffär) så har jag väl all rätt att bestämma vilka tider jag får ha besök och kunder hos mig och när jag börjar och slutar att servera drycker, med eller utan alkohol? Varför finns inte denna självklara aspekten med i denna frågan, har vi i Sverige accepterat att den egendom vi äger i första hand styrs av politiker och staten?
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej! I alkohollagen står det jättetydligt att alkohol är inte vilken handelsvara som helst. Därför finns det särskilda regler för hur den får hanteras.

Vidar: Hej, är det inte smartare att öppna upp för att låta krogar utanför Avenyn ha öppet längre? Skulle uppskattas av flera skäl, dessutom skulle inte alla hundra tusentals livsglada göteborgare behöva samlas på en sådan koncentrerad yta.
Cecilia Wigström (FP): Jag tror ändå det är bra att ha de senare krogarna koncentrerad till ett avgränsat område. Polisens resurser räcker inte till överrallt.

Mats: Bengt Reinholdsson säger ju att krogen skall hjälpa till, varför avfärdar då polisen Albrektssons idé om en trygghetbuss? (läs i brevet: parklane.se/brevet)
Cecilia Wigström (FP): Ja den idén bör vi bygga vidare på!

mats: Om du nu bara är 6 krogar som kör till klockan fem som Reinholdsson påstår, hur kan det då vara ett problem? Det måste ju vara busenkelt att få ordning på gataorna då. Polisen måste börja jobba, deras scema har sett lika dant ut i 20 år - Katastrof!
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej mats! Oavsett av antalet 5-krogar så har vi ändå 139 stycken 3-krogar och de är alla en magnet för unga där man kan träffas och ha kul. En längre öppettid blir sammantaget en längre tid för våldsinsatser.

Ove Sterin: Är det ett mått på FRIHET att få dricka till kl. 05:00? Är det ingen i Fp som varit ute och druckit "hela natten" som kan informera Cecilia om att ju längre tid man dricker desto mer mängd blir det, ju mer (mängd) man dricker desto fullare blir man.
Cecilia Wigström (FP): jo, jag vet att det är bäst med måttligt alkoholintag för hälsan. Och jag är för systembolag m.m. Men just de restriktioner vi har kring alkoholen räcker. Varje individ bör själva få välja om de vill vara ute sent på Avenyn eller ejl

Per: Om det bara är ett fåtal krogar som väljer att ha öppet till 05, samt att de flesta lämnar centrum efter kl 03 är väl detta inte ens ett stort problem. Varför skall det krävas ett politiskt beslut på stängning kl 03. De som blir fulla blir det vare sig krogen stänger 1, 2, 3, 4 eller 5. Våldet kommer alltid finnas kvar och finns även i mindre städer där krogarna stänger tidigt (i relation till antal innevånare).
Cecilia Wigström (FP): Helt rätt. Problement är inte 5-krogarna!

Anna: Varför inte ha hårdare koll på att krogarna inte serverar sprit till minderåriga istället?
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Anna! Det är en jättebra fråga. Det är inte antingen - eller. Man måste göra både och. I Göteborg jobbar vi med en särskild utbildning för krogpersonal om ansvarsfull servering. Man behöver göra både och.

Frida: Vi som bor i stan och som får lida av alla dessa fulla kroggäster..varför är det ingen som tar upp vår situation..fylla och våld vecka ut och vecka in..till och med på väg till jobbet möts vi av konsekvensen av nattöppna krogar....lägg polisens resurser där de bättre behövs!
Cecilia Wigström (FP): I Fredrik Spaks rapport ingick en undersökning av de boendes situation i centrum. Förvånansvärt få klagade, kanske för att de viste vilket område de bosatte sig i. Andra alternativ finns ju.

Tomas: Hej, många hävdar att det finns stark koppling mellan organiserad brottslighet och svartklubbar. Hur bekämpas alternativt gynnas den organiserade brottsligheten om krogar endast tillåts servera alkohol till 3?
Cecilia Wigström (FP): Al Capone i Chicago blev stor under alkoholförbudet. Kriminella brukar tjänar pengar på det som är förbjudet.

mats: HA HA HA.. inte så många som varit ute på Avenyn mellan 3-5 och säger Bengt-Arne, frågan är när du själv var det?
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej igen, mats. Under en tvåårsperiod har jag varit ute vid den här tiden ungefär 8 gånger. Jag har både gjort studiebesök och varit ute för egen del.

crabbofix: man talar om ordning - vad jag förstår så är krogarna dom enda som har ordning på alkoholintaget - på gatan finns ingen ordning.
Cecilia Wigström (FP): Ja, krogarna har ett ansvar för en ordning och säkerhet på sin krog. Det är ett lagkrav.

Alfons: Varför inte bara stänga ner på prov?
Cecilia Wigström (FP): Varför inte testa med trygghetsbussen istället?

413: Varför kan inte en vuxen människa själv få bestämma när den skall lämna krogen? Är kollektiv bestraffning någonting ni propagerar?
Cecilia Wigström (FP): Håller helt med!

Fia: Alternativet att sluta servera alkohol vid 3 och ändå stänga 5 är helt uteslutet eller? Detta hade ju gynnat båda parter. Fyllan hinner avta och folk kanske ändå väljer att gå hem MEN de har möjligheten att stanna kvar om de vill.
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Fia! Tycker det är en jättebra ide. Stängningstiden regleras idag i alkoholagen och den kan vi inte påverka i kommujnfullmäktige. Men jag tycker din ide är väldigt sympatisk!

Tintin: Hej Det är inte alla Göteborgare som vill gå ut och supa till klockan 5. Dessa krogar och deras gäster kostar mycket pengar till samhället, polis, sjukvård, städning etc. Vore det inte bättre att låta krogarna betala för detta? Än att vi skattebetalarna får stå för hela kostnaden. Precis som i fotbollen...
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Tintin! De gånger jag har gått på Avenyn vid den här tiden ser det förskräckligt stökigt ut och är otryggt för besökare. Din idé att krögarna borde medverka till städningen är jättebra. Det finns bra exempel i Norge där man kommit långt i sådana krav. Ta snabbmatsrestaurangerna, till exempel. Det blir väldigt stökigt.

Kalle Hansson: Hej Cecilia! Det är ju ganska tydligt att det är på avenyn som det är mest stökigt idag, sen nattetid. Du pratar om differencierade öppettider, men det är ju inte olika öppettider. Det är bara på avenyen som man kan få ha öppet till 5, ingen annanstans i stan. Tyder inte detta på att sen serveringstid innebär mer våld och stök? Är det så att ni tycker att fler restauranger även utanför avenyen ska få stänga 5? Om 5-tider kommer att finnas kvar, hur tänker ni ta tag i problemet att det generellt serveras för mycket alkohol på krogarna och att folk blir för fulla?
Cecilia Wigström (FP): Det är inte femkrogarna som orsakar problemet med det våld som finns. Problemen är störrre tidigare på kvällen och allra störst när alla 3-krogarna stänger på en gång.Nej, jag tycker inte att fler krogar i andra delar av stan ska ha öppet till kl. 05.Vi vill arbeta mer med utbildning av personalen i ansvarsfull alkoholservering, bättre samarbete polis-ordningsvakter och öka möjligheterna att ta sig hem tryggt från centrum.

HRP: Varför saknar politikerna i Sverige helt och hållet respekt för äganderätten? Om jag äger en krog/klubb (eller en frisörsalong, mataffär, bostad eller elektronikaffär) så har jag väl all rätt att bestämma vilka tider jag får ha besök och kunder hos mig och när jag börjar och slutar att servera drycker, med eller utan alkohol? Varför finns inte denna självklara aspekten med i denna frågan, har vi i Sverige accepterat att den egendom vi äger i första hand styrs av politiker och staten?
Cecilia Wigström (FP): Alkohol är en speciell handelsvara eftersom den i stor konsumtion kan vara skadlig för kroppen. Därför ser jag det som naturligt att alkoholförsäljningen regleras i lag.

Stefan: Det framförs hela tiden att det skulle bli många fler svartklubbar om vi stänger 03:00. Var finns statistiken för det påståendet?
Cecilia Wigström (FP): Det fanns mängder med svartklubbar innan Göteborg för ca 16 år sedan tillät öppet till kl. 05.

Al: 10% av all alkohol som konsumeras i Sverige drick i restaurangmiljö. Av de 10 procenten konsumeras ca 17% på nöjeskrogar som har öppet sent på natten. Så ca 1,7 % av all alkohol som konsumeras dricks på dessa krogar det pratas om. Är det inte bättre att kontrollera all smuggelsprit som konsumeras i hemmet och all den misshandel som händer där.
Bengt-Arne Reinholdson (S): Svenskarna har ändrat sina dryckesvanor. Enligt rapporten "Nattliv" har alkoholvanorna ändrats och konsumtionen har ökat - från öl till starksprit och en ökning med 100%. Effekterna av konsumtionen sent på krogarna är ett ökat våld och otrygghet. Otrygghet och våld i hemmen är också en stor fråga som är viktigt att arbeta med, men ,man måste jobba med båda frågorna.

Lotta: Kan ni påverka kollektivtrafiken så att spårvagnar och bussar går oftare vid stängningstid, så att inte så många hänger vid hållplatserna eller vem bestämmer över tidtabellen?
Cecilia Wigström (FP): Det är viktigt att kunna komma hem snabbt och säkert. Just för att det finns mer kollektivtrafik på morgonen talar för att tillåta krogar att ha öppet till 05.

Burren: Det är en liten detalj som alla verkar bortse från; Det är inte tiden som är problemet, det är när krogarna stänger det eskalerar, alltså är snacket om 03 eller 05 totalt ointressant.
Cecilia Wigström (FP): Ja! Krogar som stänger vid olika tider så att alla inte flockas ut på gatorna samtidigt är frikitions- och brottsförebyggande

Vidar: Hej, är det inte smartare att öppna upp för att låta krogar utanför Avenyn ha öppet längre? Skulle uppskattas av flera skäl, dessutom skulle inte alla hundra tusentals livsglada göteborgare behöva samlas på en sådan koncentrerad yta.
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Vidar! Då skulle man säkert störa ännu fler boende och skapa otrygghet för flera människor.

Frida: Det handlar väl inte om något förbud som det talas om.utan riktlinjer som en del av kommunens självbestämmanderätt...i stort sett hela Sverige har väl 1,2 eller tre som sluttid? Bara Stockholm och Malmö undantaget? Vi måste nämna saker vid dess rätta namn..Tror inte man lider i 90 % av av våra övriga städer...
Cecilia Wigström (FP): Helsingborg har också 5-tider, och kanske någon mer kommun. Vill man bo på landet kan man göra det valet. Men jag förväntar mig i en storstad ett större utbud av nöjen. Så vill jag ha det i Göteborg.

Erik B: Tror Bengt A Reinholdsson att folk kommer gå ut 2 timmar tidigare istället när vi stänger 03. Om svaret är ja så undrar jag vad vi löst då? Om svaret är nej så måste väl du inse att gästen istället kompenserar med ett "laglöst" festande någon annan stans efte 03. Eller?
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej! En effekt av det förlängda öppethållandet är att förfestandet har blivit längre. Det betyder att berusningsgraden ökar innan man kommer ut.

Tomas: Men, Bengt-Arne, i Reykjavik som har fria öppettider har man lyckats. Kan Oslo som minskat öppettiderna säga detsamma?
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Tomas! Ja, det finns tydliga signaler från Oslo om att våldet minskar när med kortare tider.

Tintin: Hej Det är inte alla Göteborgare som vill gå ut och supa till klockan 5. Dessa krogar och deras gäster kostar mycket pengar till samhället, polis, sjukvård, städning etc. Vore det inte bättre att låta krogarna betala för detta? Än att vi skattebetalarna får stå för hela kostnaden. Precis som i fotbollen...
Cecilia Wigström (FP):
Du målar upp det som att krogarna bara kostar samhället. De bidrar också till arbetstillfällen och skapar samlingspunkter för oss göteborgare. För säkerheten bekostar krögarna ordningsvakterna. Krögarna har också stigit fram och visat sig beredda att finansiera en trygghetsbuss.

emm: Det var en jättedebatt innan man förbjöd rökning på krogen. Men nu tycker nästan alla det är självklart och bra. Dock klarar man inte av att förbjuda det vid exempelvis busshållplatser. Samma sak här. Alla kommer tycka det är självklart bara man får igenom frågan. Ni folkpartister pratar alltid individuell frihet. Då borde ni rösta för att det är tillåtet med knark och rökning på krogen.
Cecilia Wigström (FP): Knark vill jag definitivt inte ha något att göra med!

Rösta Rätt: Jag vet vart min röst går nästa val - Heja kloka Cecilia :)
Cecilia Wigström (FP): Tack!

Sara: Jag tycker det är bra att ändra på tiderna för alkoholservering till kl o3. Samhällets (er) uppgift ÄR att ge tydliga signaler och kan det dessutom hjälpa polisen att ha koll på de som inte kan hantera livet bland folk medan de är alkoholpåverkade är det ännu bättre.
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Sara! Göteborg ska vara en stad med en trygg och säker paradgata. Avenyn behöver stärka sitt varumärke för att bli den paradgata den förtjänar att vara.

Cecilia Wigström (FP): Samhället kan ge tydliga signaler (men ej bestämma) om mycket, ex vikten av varannan vatten. MEN sen är vi faktiskt myndiga personer som kan bestämma hur länge vi vill vara ute.

Anna: Varför inte ha hårdare koll på att krogarna inte serverar sprit till minderåriga istället?
Cecilia Wigström (FP): Det är en viktig fråga och något som vi (tillståndsmyndigheten inom social resursnämn) kontrollerar för.

Constantina: Om krogarna slutar servera alkohol vid 3 finns det alltid dom som kommer ta till svartklubbarma! Och bara för att krogarna serverar alkohol till 5 betyder det inte att man behöver dricka sig drägg full somliga har natt jobb och gillar att ta sig en bärs efter jobbet är det fel då? Det finns dom som tar en bärs vid 16 snåret inte betyder detr att dom blir packade för det... Stänger krogarna dessutom vid 3 så är det fler som kommer missa sina sista bussar det betyder flera som kommer ta svart taxi då vanlig taxi kommer bli för dyrt vilket betyder yttligare ett problem! Det största problemet för krögarna blir även att om dom bara får servera alkohol till 3 och stänger krogen kl 5 kommer dom mista kunderna och tillslut få stänga ner krogen totalt..
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Constantina! Du tar upp precis det jag sagt tidigare - att det inte bara handlar om att minska öppettiderna. Det handlar mycket om bättre kollektivtrafik och hårdare insatser mot svarttaxi från polisens sida. När det gäller svartklubbar så säger polisen att det är betydligt enklare att identifiera svartklubbar än att bekämpa misshandel på Avenyn natt efter natt.

Fia: Alternativet att sluta servera alkohol vid 3 och ändå stänga 5 är helt uteslutet eller? Detta hade ju gynnat båda parter. Fyllan hinner avta och folk kanske ändå väljer att gå hem MEN de har möjligheten att stanna kvar om de vill.
Cecilia Wigström (FP): Utan inkomster från serveringen säger krögarna att de inte har råd med ordningsvakter och personal.

emm: Det var en jättedebatt innan man förbjöd rökning på krogen. Men nu tycker nästan alla det är självklart och bra. Dock klarar man inte av att förbjuda det vid exempelvis busshållplatser. Samma sak här. Alla kommer tycka det är självklart bara man får igenom frågan. Ni folkpartister pratar alltid individuell frihet. Då borde ni rösta för att det är tillåtet med knark och rökning på krogen.
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej emm! För min del är det självklart att bekämpa drogmissbruk och motverka liberalisering av det.

Daniel: Jag undrar varför folkpartiet i detta fallet pratar om att dom ogillar förbud, men på riksnivå så ska det vara förbud mot allt möjligt för allas bästa (t.ex. burka), att prata andra språk i skolan och att folket ska övervakas. iofs är ju sossarna också för alla dessa förbud men dom erkänner det i alla fall.
Cecilia Wigström (FP): Var gränsen går för personens valfrihet kontra samhällsbeslut måste dras i varje enskild fråga. Jag tror det är ett missförstånd. FP är inte för något förbund mot att prata andra språk i skolan.

Frida: Det handlar väl inte om något förbud som det talas om.utan riktlinjer som en del av kommunens självbestämmanderätt...i stort sett hela Sverige har väl 1,2 eller tre som sluttid? Bara Stockholm och Malmö undantaget? Vi måste nämna saker vid dess rätta namn..Tror inte man lider i 90 % av av våra övriga städer...
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Frida! Hot och våld, stökigt och otryggt är inte detsamma som storstadskänsla. Jag vill att Göteborg ska vara känd som en trygg och säker storstad.

Emil: Cecilia och Bengt-Arne Varför måste öppettiderna över huvudtaget regleras? Är det inte bättre att de enskilda krögarna får avgöra när de vill stänga utifrån vilken målgrupp de vill attrahera? Skulle minska massa byråkratisk pappersexercis (spara pengar) men framförallt högst troligen skapa mer differentierade öppettider där vissa ställen stänger vid ett eller halv två andra vid åtta och såldes sprida ut hemgången jämnare och minska köandet på McDonalds, vid nattbussen, vid taxin vid korvmojen, vid stället som är öppet längre mm Helt enkelt, varför kan inte ni som politiker våga lämna över ansvaret för vad jag som individ gör på helgkvällarna till mig och den krögare jag köper underhållning från, utan att komma som ett gäng småpåvar med bestämmelser om dittan och dattan? Varför räcker det inte med att stället har ett fungerande kassasystem, betalar skatt och en lokal som uppfyller krav m.a.p. nödutgångar mm, varför skall det in och detaljstyras? Känns i denna fråga och många andra frågor att politiker läger sig i inte för att de måste utan för att de kan och baserar där efter sina beslut från sitt godtyckliga tyckande.
Cecilia Wigström (FP): Hej, differentierade öppettider är i princip bra. Bengt-Arne vet kanske till 100%, men jag har för mig att det i alkohollagen bara finns möjlighet att sälja alkhol till kl. 05. Eftersom alkohol är en speciell handelsvara är det bra att det finns krav på ansvarfull servering och andra regler kring serveringen.

Burren: Det är en liten detalj som alla verkar bortse från; Det är inte tiden som är problemet, det är när krogarna stänger det eskalerar, alltså är snacket om 03 eller 05 totalt ointressant.
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Burren! Problemet är bara att de som går från krogen vid 5 är betydligt mer berusade än vid 3... Det hänger också ihop med mycket annat - bättre kollektivtrafik, bättre belysning och tryggare miljöer. Sammantaget blir det en tryggare stad.

413: Varför kan inte en vuxen människa själv få bestämma när den skall lämna krogen? Är kollektiv bestraffning någonting ni propagerar?
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej du! När man ser sambandet mellan öppettiderna, berusningen och misshandelsfallen kan man inte låta bli att göra något. Det blir nödvändigt att göra någto - både rent mänskligt och enligt lagen.

Cecilia Wigström (FP): Ja, det blir inte bra om alla skall hem från krogen på samma tid vid kl. 03. Svartklubbarna kommer att göra sitt återtåg i stan. Polisen som inte har resurser att ha en patrull på Avenyn kl. 03-05 kommer inte ha möjlighet att leta svartklubbarna i hela stora Göteborg.

Tomas: Hej, många hävdar att det finns stark koppling mellan organiserad brottslighet och svartklubbar. Hur bekämpas alternativt gynnas den organiserade brottsligheten om krogar endast tillåts servera alkohol till 3?
Bengt-Arne Reinholdson (S): Hej Tomas! En polis jag talat med svarade såhär: "Kampen mellan det onda och det goda pågår ständigt". Ett drastiskt sätt att uttrycka sig men det illustrerar vad det handlar om. Ett exempel på brottslighet som gynnas av långa öppettider är svarttaxi. Jag tycker vi ska slippa den formen av otrygghet och brottslighet i Göteborg.

Cecilia Wigström (FP):
Tack för alla frågor från er läsare. Det är viktigt med ert engagemang i frågan. Jag vill att Göteborg ska fortsätta vara en levande nöjesstad!

Bengt-Arne Reinholdson (S):
Tack för alla frågor! Jag tycker det är viktigt att Göteborg är en gästfri och säker stad med ett levande nöjesliv och Avenyn ska vara en trygg paradgata.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.