Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Läs chatten med Alice Teodorescu

GP:s ledarskribent svarade på frågor och kommentarer efter sitt sommarprat i P1.

Janne: Tack tack tack Alice för ett toppen-sommearprat /J

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Alice Teodorescu: Tack!

Leif: Hej Alice, jag ser många både invandrare och svenskar som inte anstränger sig och gör sitt bästa. De förväntar sig istället att bli omhändertagna och försörjda av samhället, eller mao andra skattebetalare. Vilken nivå tycker du det personliga ansvaret ska ligga på. Själv är jag för lägre skatt och mer självansvar och självbestämmande. Leif.

Alice Teodorescu: Det handlar mycket om inställning tror jag, oavsett vart man kommer ifrån.

Viggo: Enda avsnittet i "Sommar i P1" som jag lyssnar/t på. Du är en frisk fläkt i det politiska Sverige och någon man kan lyssna på oavsett partitillhörighet :) Respect!

Alice Teodorescu: Tack, det värmer!

Olofsson: Hej Alice! lyssnar på dig när du sommarpratar - så...klarsynt du är. Vi har dig som idol. Kan du bli vår nästa statsminister?

Alice Teodorescu: Jag tror jag gör större nytta utanför, men tack för vänliga ord!

Mike Lind: Bra jobbat!! Känns bra när det blir motvikt till det "etablerade" media förfallet /Mike

Alice Teodorescu: Tack!

Louise: Är du nöjd med ditt program?

Alice Teodorescu: Det har varit en lång process och det känns skönt att vara i hamn!

ChX: Många kloka ord sagda, och från ett intressant perspektiv. Tack! Var det någonting du ville ha sagt, antingen om samhället eller personligt, som inte fick eller kunde komma med av olika anledningar?

Alice Teodorescu: Nej, den dag jag censureras kommer jag sluta medverka i media!

metadisc: Vad är din syn på staten? Är det en legitim institution? Går det att rättfärdiga att begränsa/ta bort individens negativa rättigheter såsom rätten till sin egen kropp och egendom?

Alice Teodorescu: Staten behövs men man ska alltid fundera kring vad den enskilda individen eller civilsamhället kan lösa bättre än staten.

Dan Ekbäck: Grattis till ett mycket bra program. Jag kommer även att lyssna till reprisen i kväll. Dan

Alice Teodorescu: Vad glad jag blir!

Richard Sigfridson: Hej Alice! TACK för ett fantastiskt fint program. Du har en enastående styrka och kunnande i att logiskt ta ställning och argumentera för detta. Du är Sveriges ledande intellektuella journalist. Ditt program borde skrivas rent och bla tryckas i GP, dessutom borde du bli inbjuden att tala inför alla riksdagspolitiker och få framföra ditt budskap. Skönt att höra så klart och entydigt språk. Än en gång tack.

Alice Teodorescu: Tack ska du ha Richard!

pacman42: Alice, du är den enda orsaken till att jag har GP. Sade upp den och var utan ett år valde att prova på igen och då fanns du där. Vilken frisk fläkt du är. Du för logiska resonemang utan att oroa dig allt för mycket om vad andra skall tycka. Du vågar säga sådant som andra inte vågar säga. TACK! Du är en förebild för mig och många andra i min bekantskapskrets av kvinnor och män mellan fyrtio och femtio år. Jag skulle gärna vilja höra din syn på den politiska diskussionen om Väst-svenska paketet också. Där borde du ha en hel del att tillföra med din orädda attityd.

Alice Teodorescu: tack för vänliga ord!

Per-Ove: Tack för ett fantastiskt Sommarprogram!

Alice Teodorescu: Tack!

Roger Strandahl: Bravo och tack! Fortsätt med att vara stolt för det du åstadkommer. H/Roger

Alice Teodorescu: Tack snälla!

Jan Adolfsson Täby: Tack från en gammal pensionär, för det bästa sommarpratet hittills i år.

Alice Teodorescu: Så rörd jag blir, tack!

Janne: Tack för årets bästa Sommarprogram, med ett ödmjukt sätt visar du att allt är möjligt.. Tack Alice!

Alice Teodorescu: Tack, allt är möjligt även om det är svårt!

Janne: Sant, med dina ord blir allt lite lättare..

Rune: Hei! Takk for et knallfint program. Til og med i Norge har du lyssnare. Åker du nån gång til Rumänien?

Alice Teodorescu: Tack! Varit där några gånger, men finns mycket annat spännande att upptäcka i världen!

Håkan på semester: Tack! Mycket bra och intressant. Bravo!!!

Alice Teodorescu: Tack!

Hisings-Bo: Hej Alice, Jag vill instämma i alla positiva omdömen om ditt sommarprogram. Tack även från mig. GP är mycket intressantare sen du kom till ledarsidan. Synd att Caroline inte får fortsätta med chatten, då hade det varit perfekt.

Alice Teodorescu: Tack, det gläder mig mycket!

Eva-May Melander: Tack för Ditt fina sommarprat, Alice. Vi återupptog prenumerationen av GP när Du kom dit. Det har vi inte ångrat en sekund. Du är verkligen klarsynt, vidsynt, klok och ja, alldeles jättebra. Önskar Dig allt gott!

Alice Teodorescu: Så glad jag blir!

Melker: Hej Alice. Tack för ett jättebra program och för dina ledare i GP! Jag önskar bara att dina ledare även kunde tas in i TT-ELA

Alice Teodorescu: Tack!

Christian: Tack för ett mycket bra sommarprogram och för att du den senaste tiden varit en av de klarast lysande stjärnorna som bidragit till att förbättra den svenska samhällsdebatten. Vad tror du är anledningen till att vi fram tills nu haft ett så pass märkligt debattklimat i Sverige, där personliga påhopp och sökandet efter bekräftelse på sociala medier varit viktigare än att argumentera mot varandra sakligt för att komma fram till en lösning? Är det sociala medier vi har att skylla för detta eller ser du även andra förklaringar?

Alice Teodorescu: Jag tror soc media bidrar men också att fakta, analys och argument blivit underordnade personliga erfarenheter och löst tyckande.

SvenneBanan: Alice, efter flera texter som du har skrivit och debattprogram som du deltagit i har jag tänkt skicka dig en kort hälsning och tacka för att du engagerar dig och förmedlar åsikter som jag kan ställa mig bakom. Men eftersom jag är lite lat har jag inte tagit chansen förrän jag snubblade in hit. Så tack skall du ha <3

Alice Teodorescu: Tack!

anders: Jag säger bara " Alice for president"

Alice Teodorescu: :)

Håkan: Instämmer med övriga. Talande att det var de svarta hålen som fascinerade dig och inte de lysande stjärnorna, även om du själv tydligt tillhör de senare

Alice Teodorescu: Men visst är de fascinerande?

willem bakhuizen: Stort tack för ett utmärkt sommarprat! Fortsätt så och jag hoppas du blir kvar på GP ;-))

Alice Teodorescu: Tack!

Lena: Kära Alice vad du är klok. Skulle kunna lyssna på dig hur länge som helst.

Alice Teodorescu: Tack :)

Rickard: Bra "sommarpratat". Det var minst lika intressant som dina texter. Läser du någon filosofi? Om i så fall har du tagit intryck av någon särskild filosof?

Alice Teodorescu: Nja, men skulle gärna vilja studera lite

Marie: Hur skall vi få Sverige att vakna upp och ta av sig offerkoftan? Min morfar flyttade till Sverige på 20-talet och då var det en hederssak att aldrig ligga någon till last, arbeta hårt på fabriken, inte ta lån, spara och snåla, köpa sig ett hus,sylta och safta och arbeta för att hans barn skulle få det lite bättre än han själv. Så blev det också. Hur skall vi få tillbaka dessa ideal och koppla ihop dem med större trygghet vid ohälsa och otur? Finns det något parti som tar bollen?

Alice Teodorescu: Jag vet inte om jag ska vara ärlig men jag hoppas att någon gör det. Snart, jag tror det är bråttom!

Mikael E: Det jag tycker är fascinerande är att du tog upp män som kan vara utsatta, för ensamhet och som inte får bli den där pappan som de kanske vill. Vilka ser till dem? Tror jag aldrig läst om det i media någonsin. Medans kvinnor som vill bli mammor ska få bli det, kosta vad det kosta vill. Borde vara samma för alla. Överlag är det så skönt att lyssna på någon som får höras och synas mycket, som faktiskt förklarar hur verkligheten ser ut. I verkligheten där problemen finns, vet man hur det är. Men alla vet inte det, men du gör att andra kan tänka, och kollar upp hur verkligheten ser ut. Man kan vara källkritisk och granska själv, men mångt om mycket kommer man komma fram till just det du säger. Det gör att du är en opinionsbildare som är en av de viktigaste i Sverige just nu. Visst du jobbar på GP, och som du säger och som jag alltid brukar säga till andra, man ska jobba för att leva inte tvärtom, då mår man inte bra. Men du gör sådan enorm skillnad, du gör så många vågar tala öppet om sina åsikter, många som kanske inte vågade det innan. Det är ovärdeligt!

Alice Teodorescu: Tack ska du ha!

Frågande: Skulle vilja fråga hur du ser på alla de barn och vuxna som kämpar och kämpar men aldrig lyckas? Får de skylla sig själva?

Alice Teodorescu: Nej, samhällets ansvar är att se till att ansträngning lönar sig.

Emil: Tack för ett mycket inspirerande sommarprat! Ville bygga vidare på Christians fråga om det dåliga debattklimatet i Sverige nu. Vad tror du behöver göras för att vända denna trenden? Vad behöver göras för att fakta, analys och argument åter ska bli viktigast i debatten?

Alice Teodorescu: Att fler sakkunniga personer vågar gå in i debatten, att politiker vågar se de långa perspektiven, att avsändaren blir mindre relevant än budskapet

En gladare pensionär: Alice! Ditt enda program uppväger en hel rad av mer eller mindre dåliga dito. Stå på dig - Sverige behöver dig otroligt mycket.

Alice Teodorescu: Tack!

Stellan Flemming: Lustigt att vi inte bara har samma livsåskådning utan också samma musiksmak, flera av dina valda låtar finns i min mobil med Over the rainbow med Ewa Cassidy i topp, Ewa som tyvärr gick bort i cancer i allt för unga år.

Alice Teodorescu: Älskar Cassidy!

allan forsling: tack för ett bra sommarprogram! Ger tankar om livet, möjligheter och också skäl till tacksamhet

Alice Teodorescu: Tack, jag hoppades det!

Robban: Hej Alice, Första gången jag såg dig I TV och hörde dig diskutera aktuella samhällsfrågor var under Almedalsveckan. Jag beundrade din tydlighet, mod, rakryggade åsikter och framförallt för att du gjorde det helt utan skygglappar för den omgivning som fanns bredvid dig. I detta programmet är det lätt att beröras och känna både respekt och beundran för hur du förmedlar dina egna upplevelser kopplat till vårt samhälle med alla dess utmaningar. Hoppas vi får både se och höra mycket av dig I framtiden. Efter Almedalen är jag en flitig läsare av GP även fast jag bor I Stockholm. Ha en fortsatt skön sommar önskar Robban

Alice Teodorescu: Tack! Hoppas du har en fortsatt skön sommar också!

Anna: Ingen fråga till Alice, bara ett stort tack! Du sa så många tänkvärdheter idag att jag nog måste lyssna igenom programmet ett antal gånger till. Jag och min dotter satt som tända ljus och vågade knappt röra oss för att missa en enda stavelse. Tänker speciellt på det du sa om "arvssorgen", om yttrandefriheten och om "sociala mediedomstolen". Du är klar, vass och ett verkligt intellektuellt ljus i mörkret. Stort tack!

Alice Teodorescu: Tack! Hälsa dottern!

Olofsson: Hej! Tack för ett fint program. Vi instämmer helt i dina åsikter. Brukar läsa dina ledare i G-P. Du är en språklig ekvilibrist där du lyckas framföra dina åsikter på ett nyanserat sätt. Ditt program var nog det bästa som hänt denna kalla och regniga sommaren.

Alice Teodorescu: Tack så mycket!

Linda: Med strålande Intelligens, ödmjukt och med stor självinsikt höll du mig fången. Är det "ensamt på toppen" så är du välkommen att höra av sig. ;-)

Alice Teodorescu: Tack :)

Mats Krantz: Född och uppvuxen i Göteborg, men sedan 27 år bosatt i Stockholm är det först nu, tack vare Alice som jag finner det värt att läsa GPs ledare. Även sommarprogrammet var mycket bra med denna välformulerade och intelligenta människas berättelse som både griper och inspirerar. Jag, som vit till åldern kommen man som enligt många representerar det förtyckande patriarkatet hälsar denna invandrade kvinna som en stor tillgång för landet, för Sveriges kvinnor och för alla som kommer hit och vill göra rätt för sig.

Alice Teodorescu: Det gläder mig!

Alice Teodorescu: Tack alla som hört av sig, era vänliga ord värmer! Nu stänger vi chatten för i dag!

Helene: Du är en inspiration för oss som inte tidigare vågat yttra oss och säga vår mening eftersom vi direkt blivit anklagade och insorterade i fack som vi absolut inte tillhör. Tack för att du ger mig och andra energi att vägra insorteras i över- eller undergrupper. Det är nu viktigt att vi alla tar ansvar för att vidga åsiktskorridoren!

Alice Teodorescu: Kämpa på!

GP: Tack för alla frågor och kommentarer!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.