Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lärarlegitimation får kritik

En legitimation för lärare ska införas från 2012, föreslår regeringen. Enbart legitimerade lärare ska kunna få fast anställning och få sätta betyg, enligt förslaget som utbildningsminister Jan Björklund lade fram i dag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För att få legitimation måste en lärare ha tagit examen och genomgått en introduktionsperiod på minst ett år.

De skärpta kraven på behöriga lärare kommer att ställa till problem, framför allt för mindre skolor, anser Carl-Gustaf Stawström, kanslichef på Friskolornas riksförbund.

Friskolorna har en större andel obehöriga lärare jämfört med kommunala skolor.

Problemen kommer framför allt att uppstå vid betygssättningen, enligt Carl-Gustaf Stawström. Då måste en legitimerad lärare delta tillsammans med den obehörige.

-Tanken är att man bara ska ta in en godkänd lärare från rummet bredvid, men det är inte säkert att man har det i en mindre skola. Och i 99,9 procent av fallen är det den lärare som faktiskt har bedrivit undervisningen som har högst kompetens att bedöma vilket betyg en elev ska ha, säger han.

Han avvisar påståendet om att skolorna inte skulle anstränga sig för att hitta behöriga lärare.

Var femte lärare i den svenska skolan saknar i dag behörighet för att undervisa. Hälften av dessa är fast anställda - och de kommer att få behålla arbetet, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

-Där måste man respektera arbetsrätten. Men eftersom de inte längre får ge betyg, så sätter det press på kommunerna att ge dem fortbildning så att de blir behöriga, säger han.

När en legitimation införs tvingas också kommunerna att anstränga sig mer för att hitta utbildade lärare, anser Björklund.

För att de nya reglerna inte ska ställa till problem för skolor med en stor andel obehöriga införs en treårig övergångsperiod. Under den tiden kan skolorna hinna utbilda sina obehöriga lärare.

Regeringens mål är att den nya legitimationen ska höja statusen på läraryrket, vilket ska få fler att vilja jobba som lärare.

Från oppositionen blir det tummen upp för lärarlegitimation.

"Ett legitimationssystem bidrar till att säkerställa kvaliteten på lärarkåren som helhet, och till att höja statusen på läraryrket. På så vis kan läraryrket bli mer attraktivt", säger Socialdemokraternas utbildningspolitiske talesperson Mikael Damberg i ett pressmeddelande.