Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lärare kräver svar om arbetsmiljön

Lärarfacken i Göteborg höjer tonen mot kommunen, som har drygt tre veckor på sig att redovisa hur arbetsmiljön kan förbättras.

Under gårdagen fick skolcheferna i de tio stadsdelsförvaltningarna samt stadsdirektör Bengt Delang ett brev från Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet. I brevet begär facken att senast den 15 november få reda på hur bristerna i lärarnas arbetsmiljö ska åtgärdas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Brevet är en framställan enligt arbetsmiljölagen (kapitel 6 § 6a).

- Är vi nöjda med svaret händer inte så mycket mer. Om inte, kopplar vi in arbetsmiljöverket så får de ta ställning till hur saken ska hanteras, säger Gunnar Valinder, ordförande för Lärarnas riksförbund i Göteborg.

Bakgrunden är fjolårets medarbetarenkät, som visade mycket dåliga resultat för lärarnas arbetsmiljö.

Dialog

I mars skrev därför lärarfacken till stadsdirektören och skolcheferna i de tio stadsdelsförvaltningarna. Men fackens begäran om dialog klingade ohörd.

- Jag tror inte att det är ovilja som gjort att vi inte fått något svar. Det har snarare med Göteborgs organisation att göra; att det inte finns någon samordning av skolfrågorna. Vi vill att de hamnar i en central organisation, säger Gunnar Valinder.

Hur är arbetsmiljön för lärare i Göteborg?

- Lärarna är otroligt slitna och ganska uppgivna. Vi har väldigt trötta lärare i Göteborg. Många säger att om de får en chans så byter de jobb, svarar Valinder.

Stadsdirektör Bengt Delang säger sig vara förvånad över att lärarfacken anser att arbetsmiljön är dålig i alla Göteborgs grundskolor.

- Det är något vi får titta på och värdera tillsammans med alla stadsdelsförvaltningar.

Bengt Delang anser att staden, åtminstone delvis, har tillmötesgått fackens begäran om dialog.

- Vi träffar de fackliga organisationerna regelbundet och då förs en dialog om arbetsmiljön. Dessutom förstärkte vi i somras på stadsledningskontoret med en specialist på arbetsmiljöfrågor. Så jag tycker att vi, i alla fall delvis, har tillgodosett det som de fackliga organisationerna efterfrågat.

Hur är arbetsmiljön för lärare i Göteborg?

- Jag har svårt att bedöma den. Jag hör och respekterar vad de säger men vill inte göra en bedömning rakt upp och ned, säger Bengt Delang.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.