Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Läkemedel för vuxna ges till barn

Sömnmedlet Cirkadin är bara godkänt för personer över 55 år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Trots det skrivs det ut till barn.

På fem år har förskrivningen till yngre grupper ökat med nästan 600 procent.

Cirkadin är bara ett exempel. Att läkemedel skrivs ut till grupper som de inte är godkända för är vanligt.

-Det är ett stort problem att det här förekommer i en sådan här omfattning. Väldigt mycket av läkemedelsbehandlingen för barn och ungdomar har den här karaktären, säger Mårten Gerle, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Sömnmedlet Cirkadin ses som ett skonsammare sömnmedel än de traditionella. Men det är bara ordentligt testat på äldre människor och därför endast godkänt att användas av personer över 55 år. Ändå skrivs medlet ofta ut till grupper utanför Läkemedelsverkets godkännande, förra året till 19 004 personer under 55 år.

-Det är framför allt oroande när det gäller barn och ungdomar. Kommer det påverka den normala utvecklingen eller innebär det någon annan risk? Ja, vem vet? säger Mårten Gerle.

Eenligt en kartläggning som Läkemedelsverket gjorde 2008 bestod nästan hälften av läkemedelsordinationerna till barn på sjukhus av denna sorts förskrivning.

-Problemet kan ibland vara att man inte vet på vilket sätt ett läkemedel bryts ner hos barn. De kan bryta ner det långsammare eller snabbare än vuxna och det kan till exempel innebära att barnet får en för hög dos i kroppen. Men ofta har man inget alternativ, man får då pröva sig fram på ett kontrollerat sätt, säger barnläkaren Annika Reims.