Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Läkarna Lars Hellstrand, Febe Blohm och Margita Gustafsson är kritiska till förslaget att flytta gynekologisk kirurgi till sjukhuset i Varberg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Läkaroro i Kungsbacka

Ett förslag om att flytta operationsverksamhet till Varberg upprör gynekologerna på Kungsbacka närsjukhus. – Det skulle innebära en kraftig försämring för kvinnosjukvården i Kungsbacka, säger läkaren Lars Hellstrand.

För att hitta sätt att spara pengar har landstinget anlitat ett konsultbolag som ska utreda hur olika verksamheter kan effektiviseras och samordnas. Ett av förslagen är att flytta en stor del gynekologiska operationer från närsjukhuset till sjukhuset i Varberg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det handlar om alla operationer som kräver att patienten sövs.

– Det känns hemskt om vi ska behöva skicka våra patienter till Varberg. Vi vet att många patienter uppskattar att kunna opereras här, säger Margita Gustafsson, överläkare på kvinnomottagningen.

Gynekologiverksamheten på närsjukhuset har växt genom åren. I dag erbjuds de flesta typer av gynekologisk kirurgi, exempelvis aborter, steriliseringar och framfallsoperationer.

Läkarna anser att konsultbolagets förslag är ett hot mot sjukhusets utveckling.

– Närsjukhuset blir inte komplett om vi börjar flytta verksamhet till Varberg. Det kommer även att bli svårare att rekrytera personal, säger Lars Hellstrand.

Tillsammans har läkarna på mottagningen skrivit ett upprop som nu hamnat hos politikerna i landstingsstyrelsen.

– Vi hoppas verkligen att vår verksamhet kommer att bevaras, säger Lars Hellstrand.

Även på andra håll finns oro för närsjukhusets utveckling. I slutet av oktober beslutades att avdelningarna för medicinsk diagnostik, där röntgen ingår, ska slås ihop med ledning på länssjukhuset i Halmstad.

Folkpartiet reserverade sig mot beslutet och den lokale landstingspolitikern Tommy Rydfeldt (FP) är kritisk till omorganisationen.

– Vi är rädda att det här är ett första steg för att avlöva närsjukhuset. Resultatet blir att Kungsbackabor söker vård i Göteborg och då blir det ingen besparing i alla fall.

Men enligt Lena Kierkegaard, hälso- och sjukvårdsdirektör i Halland, är oron obefogad.

– Det finns ingen sådan diskussion. Vi är ute efter samordningseffekter, exempelvis gemensamma upphandlingar.

När det gäller förslaget om att flytta gynekologisk kirurgi till Varberg påpekar Lena Kierkegaard att det endast är ett scenario bland en mängd förslag som konsultbolaget tagit fram.

– Det är inte alls säkert att det blir så. Vi kanske inte ens tar upp förslaget till diskussion.