Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lägre bidrag till privata förskolor

Fristående förskolor i Kungsbacka får lägre bidrag i höst. Trots starka protester klubbades beslutet av majoriteten i nämnden för förskola och grundskola.

Som GP tidigare berättat har prognoserna för förskolan slagit kraftigt fel och 285 barn mer än väntat har behövt plats hittills i år. För att finansiera den ökade efterfrågan föreslog skolförvaltningen att kostnaden per barn sänks både inom kommunala och privata förskolor. Det handlar om mellan 188 och 622 kronor per barn och månad och förändringen ska gälla redan från 1 augusti 2012. Förslaget har skapat starka protester från föräldrar och inför för- och grundskolenämndens möte i onsdags lämnades en namnlista med 700 underskrifter. Men det bet inte på alliansen som klubbade förslaget.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Första delårsrapporten visade ett stort underskott och vi har inget att välja på, säger nämndens ordförande Anders Ekström (M).

Skolpolitikern Maj-Britt Rane-Andersson (S) är starkt kritisk till beslutet och anser bland annat att det kommer att leda till sämre kvalitet och större barngrupper.

– Alliansen har varit noga med att det ska finnas fristående förskolor i Kungsbacka, men nu slår man undan fötterna för dem, säger hon.

För att slippa bidragsminskningar tycker Maj-Britt Rane-Andersson i stället att nämnden borde begära mer pengar hos kommunstyrelsen redan nu. Men enligt Anders Ekström är det inget alternativ.

– Enligt reglerna kan vi inte gå till kommunstyrelsen nu utan måste visa att vi tar ansvar. Däremot kommer vi sannolikt att be om extra resurser inför nästa år och då räknar jag med att vi får en uppräkning av vår budget.