Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Silvana Iman vann Guldmicken

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kvinnorna dominerade P3 Guld

Årets upplaga av P3 Guld gick av stapeln i ett fullt, svettigt och högljutt Scandinavium, där främst pristagarna Zara Larsson och Silvana Imam drog ner applåder.

– Jag hade haft årets låt oavsett, om man ser till antalet streams, sade en självsäker Zara Larsson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var tjejerna som dominerade musikåret 2015. Därför är det inte konstigt att sju av nio priser under P3 Guld 2016 gick till kvinnliga akter. Undantagen var årets grupp, som vanns av Axwell/Ingrosso, och Årets hiphop/soul som Erik Lundin kammade in.

Läs också: Johanna Hagström: Modet blev årets vinnare på P3 Guld

Programledaren Tina Mehrafzoon utsatte Lundin för en smärre kupp, och lät den intet ont anande rapparen från Rinkeby sprätta upp kuvertet och läsa upp sin egen utmärkelse. Vännerna Silvana Imam och Adam Tensta bombarderade honom med kramar, och det var knappt att han kom fram till scenen för att motta sitt pris.

– Mamma, jag älskar dig, sade han, märkbart rörd

Andra lät krydda sina tacktal med humor. Little Jinder, som blev galans första vinnare när hon tilldelades pokalen för Årets pop, satte standarden.

– Ahh, vad väntat!, inledde hon, men tillade sedan att hon skämtade.

Fortsättningen var dock ärligt menad:

– Jag vill fortsätta att göra det här resten av mitt fakkin' life. Även om jag inte får någon pension och så.

Gruppen Amason hörde till dem som verkade ha störst chans inför galan att få minst ett pris, eftersom de var nominerade i hela tre kategorier: Årets grupp, Årets pop och Guldmicken. När så Ilvana Imams namn lästes upp i slutet av evenemanget, stod det klart att de fick lämna Scandinavium lottlösa.

Kanske var det tydligt redan innan avslöjandet. Publiken i Scandinavium hade svårt att dölja sin entusiasm när Imams namn nämndes bland de nominerade, och bland raderna på pressläktaren var hon en uppenbar förhandsfavorit.

Till GP innan galans början skämtade rapparen om att hon skulle rycka pokalen ur handen på den som utdelade priset, men när stunden kom, kramade hon uppläsaren Tove Lo länge och väl.

– Jag gjorde det! ropade hon. Jag fakkin' gjorde det!

Imam höll därefter evenemangets längsta tacktal, faktiskt så långt att Tina Mehrafzoon till sist behövde avbryta henne. Rapparen lät sig dock inte avskräckas utan fortsatte ytterligare en stund på sitt uppradande av namn och tacksägelser – till publikens förtjusning och Sveriges radios uppenbara bestörtning.

Övriga vinnare blev Dolores Haze av Årets rock/metal (”Tack för maten!” ropade den glada gruppen) , Sabina Ddumba av Årets nykomling, Robyn & La Bagatelle Magique av Årets dans och Seinabo Sey av Årets artist.

Samtliga P3 Guld-vinnare 2016:

Årets artist: Seinabo Sey – Pretend

Årets grupp: Axwell & Ingrosso – samlad produktion

Årets låt: Lush Life – Zara Larsson

Årets nykomling: Sabina Ddumba – samlad produktion

Guldmicken: Silvana Iman

Årets dans: Robyn & La Bagatelle Magique – Love is free

Årets hiphop/soul: Erik Lundin – Suedi

Årets pop: Little Jinder – Little Jinder

Årets rock/metal: Dolores Haze – The Haze is forever

I de fem första kategorierna har P3-publiken röstat fram vinnarna på egen hand. I de fyra sista kategorierna har publikens och jurygruppernas röster vägts samman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.