Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kvinnor sjuka av lågkaloridiet

Flera kvinnor berättar att de blivit sjuka efter att ha följt bantningsföretaget Xtravaganzas diet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Forskare kallar metoden "orimlig och farlig", men företaget tillbakavisar kritiken.

Kristina Iversen Östh berättar för P1-programmet Kaliber att hon följde dieten med lågkalorisoppor i drygt två veckor. Xtravaganza rådde henne att dricka upp till fem liter vatten om dagen, en mängd som enligt hennes läkare gjorde att hon blev vattenförgiftad och hamnade medvetslös på akuten.

Jarl Torgersson på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som forskat kring bantning, säger att mängden vatten är "orimlig och farlig".

Jessica Petersson levde på soppdieten i nära fyra månader. Därefter fick hon rådet av Xtravaganza att äta hela linfrön på frukostgröten, och efter det hamnade hon på operationsbordet.

-Det hade stoppats upp så att hela tjocktarmen sprack. Hela min buk var full av avföring och linfrön. Det var som cement i tarmarna. De fick använda tio liter varm koksaltlösning bara för att få bort det mesta av förstoppningen, berättar hon för Kaliber.

Xtravagnas ägare, Frank Angelini och Per Sundström, tillbakavisar kritiken. De säger att företaget följer Livsmedelsverkets rekommendationer och att ingen blivit sjuk av deras bantningsprogram.