Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kvinnans roll på film

Trots kvinnans starkare ställning på filmduken dominerar fortfarande bilden av kvinnor som offer, prostituerade och sexobjekt. Jag hoppas att i framtiden slippa se så många stereotypa kvinnoroller där kvinnan är blåst blondin, lycklig hora eller intelligent kärring.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I filmens värld har synen på kvinnan varierat allt efter trenderna i samhället. Politiska, kulturella och ekonomiska värderingar har alltid påverkat utformningen av kvinnorollen och vilket utrymme de får. Att följa den utvecklingen ger en bra bild av hur kvinnans roll i familjen och på arbetsmarknaden har förändrats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Clara Bow, the IT-girl, representerar det glada och ansvarslösa 1920-talet. Hon porträtterar den moderna och självständiga kvinnan. Trenden med starka kvinnor stärktes under 30-talet men hela tiden dominerade den traditionella bilden av kvinnan som mor och hustru.

Min absoluta favorit är Vivien Leighs tolkning av Scarlett O`Hara i filmsuccén Borta med vinden från 1939. En kvinnoroll som bryter mot den tidens könsrollsmönster, och är därför lika aktuell i dag. I stället för att bli ett offer för inbördeskriget i Amerika är hon den starka och smarta som räddar familj och gård.

Under andra världskriget, när mannen var vid fronten, tog kvinnorna plats i yrkeslivet. Detta speglar sig också i filmerna från den epoken. Men efter kriget gick filmindustrin i täten för att få tillbaka kvinnorna till köket och familjen. Emancipation var slut!

Först på 70-talet och framåt hittar vi åter filmer där kvinnan är initiativrik och tuff. Djupast intryck på mig gjorde Sigourney Weaver i filmen Alien, där hon spelar rollen som hjältinna och krigare. Långt ifrån det traditionella kvinnoidealet och helt i motsatt till James Bond brudarna, som bara hade till uppgift att vara dekorativa inslag.

Trots kvinnans starkare ställning på filmduken dominerar fortfarande bilden av kvinnor som offer, prostituerade och sexobjekt. Jag hoppas att i framtiden slippa se så många stereotypa kvinnoroller där kvinnan är blåst blondin, lycklig hora eller intelligent kärring. Så är inte kvinnorna i min verklighet. Är de så i din?