Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvalité före kvantitet längst Linnéstan

Med allt från restauranger till 50-talsinspirerade retrokläder och fantastiska glassbarer har Linnégatan en särställning bland Göteborgs gator. Här finns mängder av spännande besöksmål och kreativa människor. Är man på jakt efter ultralokalt producerade kläder eller glass – då kan man vända sig hit. Men vilka är det då som står för skapelserna?
Anna och Anna på Butik Kubik visar upp några av deras skapelser
Anna och Anna på Butik Kubik visar upp några av deras skapelser

Butik Kubik

Slow fashion och återbruk, inspiration från 40-70talet, raka vägen från Linnégatan till kund. Så kan man sammanfatta Butik Kubik som i dagarna fyller 10 år. Anna Saltzman är grundare och driver ett eget märke med produktion i Borås. 

– Vi har en hel del kläder här som vi syr själva. Vårt koncept bygger mycket på inspiration från förr och har den gemensamma nämnaren miljö och bra produktion där leverantörer får skäligt betalt, berättar Anna.

Kläderna som hänger på galgarna inne hos Butik Kubik består i första hand av naturmaterial. Anna återbrukar även äldre tyger och tillverkar nya unika plagg. Vid skyltfönstren ligger accessoarer i form av smycken tillverkade av klassiskt porslin, eller ringar med skrivmaskinsknappar.

– Vi gör våra plagg så att de ska hålla länge och kan gå i arv om ägaren tröttnar på dem. Sedan är det viktigt att alla plagg som köps kommer till användning och även kan brytas ned då de är förbrukade. Vi märker att våra kunder är väldigt medvetna, vilket är bra! När vi inte använder äldre tyger ser vi till att använda naturmaterial eller ekobomull.

Råda Gelato

Det har blivit en hel del tokiga smaker genom åren på Råda Gelato. För om sommarhalvåret är den tid då det säljs en massa glass är vinterhalvåret den period då Nicklas Eriksson experimenterar. Just nu ligger det bland annat gelato med smak av semla i disken och till våren, ja då väntar grönsakerna.

– Tokigast var nog när jag tog fram en glass med smak av pannkaka och bacon. För att gifta smakerna med varandra jobbade jag med lönnsirap – som ju funkar till båda. Jag lyckades få en klockren blandning som blev jättebra!

Nicklas Eriksson på Råda Gelato
Nicklas Eriksson på Råda Gelato

Råda Gelatos glass med smak av brynt smör har även den gått och blivit uppmärksammad. 

– Det är roligt såklart, kommer man hit så märker man att glass kan vara så mycket olika och innehålla så många olika smaker. Det är alltid kul att vara kreativ! Olika varianter av fett och ingredienser kan tillsammans skapa den smak och känsla man vill ha. 

Så vad skulle du säga väntar i smakväg inför våren och sommaren?

– Det är nog att vårens glass kommer innehålla grönsaker. Jag gillar att jobba efter säsong och morot, eller palsternacka, tänker jag mig kommer funka bra framöver. Men en vaniljglass, eller en vanlig sorbet blir aldrig fel, avslutar Nicklas.

Göteborg Manufaktur

När man stiger in på Göteborg Manufaktur möts man av en blandning mellan butik och verkstad. På butikshyllorna ligger väl utvalda klädesplagg och byxor i dova färger. Verkstaden är symaskiner, saxar, strykjärn och en mängd specialistverktyg. Här repareras trasiga jeans och det mäts för skräddarsydda byxor.

– Vår inspiration kommer från jeanstillverkningen på 30-, 40- och 50-tal. Vi försöker ta till oss den tidens tankar och tillvägagångssätt kring produktion och kvalitet man hade då. Att lägga ner tid på att skaffa kläder med god hållbarhet och faktiskt ansträngde sig för att laga sina kläder, den filosofin strävar vi efter, säger Olof Norrman på Göteborg Manufaktur

Göteborg Manufaktur ser sig som en sällanköpsbutik. I stället för att köpa nya jeans när de gamla gått sönder så uppmanas kunderna att komma tillbaka och få dem lagade.

– Vi tillverkar våra plagg lokalt och hållbart i Allingsås och Göteborg. Den som kommer hit kan känna att den får med sig lokalt producerat hem.

Göteborg Manufakturs butiksdel.
Göteborg Manufakturs butiksdel.

Med sin position på Tredje Långgatan, mitt emellan Haga och Linné, får Göteborg Manufaktur lite av det bästa av två världar.

– Vi får dels göteborgaren, men även turisten. Det är härligt att även de som besöker oss tillfälligt är intresserad av att kunna köpa med sig något lokalproducerat i hög kvalité. Kanske inte ett par jeans varje gång, men vi har ju annat såsom mössor till exempel - och de är populära, avslutar Olof Norrman.