Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kungen nekar till anklagelser

Kung Carl Gustaf förnekar i en intervju med TT alla uppgifter om porr- och strippklubbsbesök och kriminella kontakter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kungen avfärdar helt uppgifterna om att det kan finnas bilder på kungen som är känsliga och som en tidigare kriminell ledare säger sig ha.

TT: Enligt kungen, kan det finnas komprometterande bilder på kungen i sådana sammanhang?

-Nej, det kan det faktiskt inte finnas. Och sedan är det svårt att kommentera något som man inte sett och som ingen annan har sett heller.

Kungen säger sig inte ha varit på klubbarna Gold club i Atlanta 1996 eller Carat club i Bratislava 2008, vilket uppgifter finns om i boken Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken. Kungen vet heller inte varför så många vittnen talar om besöken.

-Tyvärr alltså, det är väl många människor som besöker de här klubbarna, och som inte alltid har möjlighet att hålla reda på vilka som är där och som inte är där.

Förra veckan lämnade kungen en skriftlig kommentar där han tog avstånd från all form av förhandling med kriminella, efter hans vän Anders Lettströms agerande kring påstådda bilder på kungen. Men trycket har varit hårt på kungahuset om större öppenhet i frågan och flera opinionsundersökningar har visat att förtroendet för kungen har sjunkit.

Uppmärksamheten inleddes i samband med Den motvillige monarken. Boken beskrev den värld där kungen umgicks i början av sin tid som monark - enligt författarna innefattade den bland annat otrohetsaffärer och besök på stripklubbar.

Uppgifter om att kungen fotograferats i dessa sammanhang publicerades senare i ytterligare en bok, och där beskrevs också hur kungens vän Anders Lettström försökt ta kontakt med grovt kriminella för att stoppa bilderna. Lettström tog i förra veckan på sig skulden för kontakterna och bad kungen om ursäkt i ett mejl till TT.

Kungen är, förutom statschef, också ordförande i utrikesnämnden där han får reda på sekretessbelagd information. Kungen har ingen förståelse för farhågorna om att han kan ha försatt sig i en möjlig utpressningssituation.

-Nej, det förstår jag inte. Det finns ingen situation.

TT: Det finns ingenting i de här uppgifterna i böckerna som stämmer och som möjligtvis kan ha försatt er i en utpressningssituation?

-Nej, det finns det faktiskt inte.

TT: Ni har inte någon gång känt att ni vistats i miljöer där det är mindre lämpligt att vistas i er roll som statschef och ordförande i utrikesnämnden?

-Man vet inte vilka miljöer man hamnar i ibland. Jag tänker då på att man är bjuden av en värd som tar en till olika ställen och så vidare. Och att det skulle vara några konstiga och märkliga ställen som ni försöker att påpeka, det har jag ingen som helst känsla av. Det finns ingenting i det här.

Kungen säger också att det inte finns något i hans umgänge med de övriga vänner som nämns i boken som han känt varit lite känsligt eller onödigt.

-Nej. Nej, det kan jag faktiskt inte påstå. . . Nej.

TT: Kände kungen till Anders Lettströms kontakter med kriminella?

-Nej.

TT: Kände kungen i förväg till att Anders Lettström skulle skicka ett mejl till bland andra TT där han tar på sig skulden för det här?

-Nej, ingen aning.

TT: Betraktar ni honom fortfarande som en vän?

-Det är klart, efter den här situationen måste man omvärdera vår vänskap.

TT: På vilket sätt då?

-Som jag har sagt tidigare, jag har tagit helt avstånd från hans agerande och därmed också vår bekantskap.

TT: Finns det något sätt att ni skulle närma er varandra?

-Kanske inför döden någon gång, kanske.

Enligt kungen har de senaste händelserna inte på något sätt påverkat hans syn på när ett tronskiftet till kronprinsessan ska ske.

-Det finns inte. Det är liksom av tradition och hävd så går det inte till på så sätt.

Kungen säger att tiden efter publiceringen av uppgifterna har varit jobbig.

-Det är klart att det är tungt. Det är tungt. Självfallet, resten av familjen har tagit det här väldigt hårt också. Tillsammans kommer vi nog att rida ut det här också.