Kunder rasar mot Norwegian

ANNONS
|

Marita Kristiansson skulle ha flugit från Stockholm till Göteborg med Norwegian sent på onsdagseftermiddagen. Flyget är inställt – men flygbolaget har inte gett någon information alls.

- Inte ens ett sms, ingenting, säger Marita. Jag har fått googla och hitta information på egen hand.

Läs också: Ilska på Landvetter

Redan tidigt på onsdagsmorgonen insåg Marita Kristiansson att hon skulle få problem med att komma hem. Hon ringde upp Norwegian vid åttatiden – och fick sitta i telefonkö i 45 minuter innan hon kom fram.

När hon väl kopplades fram fick hon veta att det som gällde var pengarna tillbaka eller ombokning – men bara med något av det egna flygbolagets flyg. Att boka om med något annat flygbolag var inte aktuellt. Att betala ut någon ersättning var inte heller deras skyldighet.

ANNONS

- Jag frågade om de säkert visste om deras flyg går på torsdagen, berättar Marita. Men det kunde de inte lova. Då bad jag att få återkomma, jag ville kolla vilka andra möjligheter som fanns att ta mig hem. Jag ska egentligen jobba tidigt på morgonen och måste ta mig hem på något sätt.

Efter att ha kollat upp diverse alternativ som tåg och buss, bestämde sig Marita för att trots allt kontakta Norwegian igen för att få ett flyg.

- Då hävdade de att jag avbokat min biljett! säger Marita upprört. Jag försökte förklara att det måste ha blivit ett missförstånd. Jag har aldrig avbokat. Jag sa tydligt att jag skulle återkomma. Men de var bestämda, min biljett var avbokad och det fanns ingen möjlighet att få in mig i systemet igen.

Marita Kristiansson fick på egen hand och för egna pengar boka en SAS-biljett, och är därmed hemma i Göteborg sent på onsdagskvällen. Men hon är besviken och upprörd över hur Norwegian hanterat henne som kund.

- Det är säkert inte bara jag som drabbats, säger hon. Kan de verkligen göra så här?

Iwona Machocka är juridisk rådgivare på Konsument Europa. Hon säger att alla flygbolag, vars flyg avgår från ett EU-land respektive alla EU-flygbolag som flyger till EU, Island, Norge eller Schweiz, enligt en EU-förordning är skyldiga att omboka en inställd resa så fort som möjligt. Det går därmed inte att hävda att man inte kan boka om med ett annat flygbolag.

ANNONS

- Vi tolkar det som att det ska vara så fort som möjligt för kunden, och då kan det handla om att boka ett flyg med ett annat bolag, säger hon. I och med att det är en EU-förordning gäller reglerna direkt i alla EU-medlemsländer, och även Island, Norge och Schweiz.

På Konsument Europas hemsida kan man läsa att reglerna inte gäller "reducerat biljettpris". Med reducerat biljettpris menas biljetter som gäller för till exempel anställda i vissa företag, men som inte finns tillgängliga för allmänheten.

"Vanliga" billiga biljetter som allmänheten kunnat köpa via lågprisflygbolagens kampanjer omfattas alltså av reglerna.

När Iwona Machocka får höra att Marita Kristianssons biljett plötsligt ansågs vara avbokad av Norwegian blir hon förvånad.

- Det var fult gjort av dem, säger hon. Men det blir en bevisfråga, Norwegian säger ett, kunden ett annat. Passageraren har rätt att bli ombokad eller kan begära återbetalning av biljettpriset.

Iwona Machocka rekommenderar att man i liknande fall först reklamerar till Norwegian. Får man inget gehör där, kan man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden om förseningen eller inställningen av flyget skedde i Sverige.

Läs också:Ingen lösning på Norwegiankonflikt

ANNONS