Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Kunde hänt var som helst"

– Det kunde ha hänt var som helst. Den högerextrema miljön är mycket större i Sverige än i Norge. Hade du frågat mig för två månader sedan, vilket land som det skulle kunna inträffa i hade jag inte sagt Norge, säger forskaren Magnus Norell på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Den europeiska polisorganisationen Europol varnar i sin terrorrapport för att högerextremister är mycket aktiva inom sociala nätverk på internet för att nå ut till unga. Detta kan i sin tur skapa en ökad hotbild i framtiden. Totalt utfördes, stoppades eller misslyckades 249 terrordåd i EU i fjol. Inget var dock kopplat till högerextrema grupper.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och enligt Norell är det mycket svårt att fånga upp ensamma gärningsmän som Anders Behring Breivik.

– Det är praktiskt taget omöjligt att upptäcka sådana här personer, så vida han inte är aktiv. Något måste ske för att du ska kunna upptäcka dem tidigare, säger han.

Större i Sverige

I förhållande till folkmängden är extremistmiljöerna i Sverige större än i Norge, och lika stora som i Danmark och Tyskland, enligt Säpo – som rapporterar om att ett hundratal personer är organiserade i vit makt-miljön i Sverige.

– Det finns grupperingar men hur stora de är vet ingen. Det är en typ av individer som hämtar sin näring via nätet och triggar varandra. Men det är oerhört svårt att veta vilka som är harmlösa, som lever ut sitt hat på nätet och vilka som är verkligt farliga, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

Agrell menar att det som hände i Oslo lika gärna kunde ha hänt i Stockholm.

– Självklart hade det kunnat hända i Sverige. Den här typen av störda personer finns överallt och de kan hämta näring för sina idéer från många olika håll. De inspirerar och påverkar varandra globalt via internet. De bygger upp en ideologi som kan vara kvasireligiös, politisk-ideologisk eller någon annan fix idé, säger han.

Resurskrävande

Enligt Wilhelm Agrell är anskaffning av vapen och sprängmedel sådant man söker efter när det gäller att upptäcka internationell terrorism och stämpling till terrordåd.

– Men det är svårt och kräver mycket resurser, samtidigt vill man inte ha ett övervakningssamhälle. Man kan också fråga sig vid vilken punkt han går från att vara en person som föreställer och planerar våldsdåd i huvudet till att faktiskt genomföra det. Vi har ett antal rättsfall där det visar sig att det är ganska svårt att få folk dömda för så kallad stämpling, säger han.

/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.