Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


   <strong id=Höstmys i Ålborg. Många västsvenskar har börjat upptäcka den danska stadens kulturpärlor, som till exempel Musikkens Hus. Bild: VisitNordjylland / Destination Nord">
Höstmys i Ålborg. Många västsvenskar har börjat upptäcka den danska stadens kulturpärlor, som till exempel Musikkens Hus. Bild: VisitNordjylland / Destination Nord

Kulturstaden Ålborg ett weekendfynd för västsvenskar

Bland Västsveriges kulturälskare kan det snart börja surras en hel del om den danska pärlan Ålborg. Här är förvandlingen från nedgången arbetarstad till en stad fylld av street art, matupplevelser och spännande arkitektur påtaglig.

Advertisement

Från Stena Lines färjeterminal i Fredrikshamn tar det bara 45 minuter till Danmarks fjärde största stad – Ålborg. Staden har på senare år blivit lite av en weekendfavorit bland unga och konstintresserade.

– Ålborg har under ett antal år genomgått en enorm förvandling från en stad med rykande fabriksskorstenar till en stad med ett aktivt och levande kulturliv, säger Sandra Kjaer Enevoldsen, som är boende i Ålborg och marknadsansvarig på Destination Nord.

LÄNK: Här kan du planera och boka en mysig weekendresa till Ålborg

– Ett exempel är det gamla kolkraftverket Nordkraft som förvandlats till ett kulturellt kraftverk som surrar av liv från tidig morgon till sen kväll. Alldeles intill ligger Musikkens Hus som alltid har ett mångsidigt och ambitiöst program – och då är själva hallen värd en upplevelse.

”En arkitektonisk pärla”

Framför Musikkens Hus – som i höst och vinter bland annat bjuder på klassiskt, indie och jazz – ringlar sig Limfjorden fram. Precis intill vattnet ligger i dag kulturhus, ateljébostäder och mycket annat som passar in i stadens nya kulturkavaj. Cirka 300 meter längre bort på strandpromenaden ligger nästa iögonfallande byggnad – det experimentella kultur- och kunskapscentret Utzon Center, designat av den världsberömda arkitekten Jørn Utzon (dansken som ritade Sydneys operahus).

Längs med strandpromenaden i Ålborg ligger flera spektakulära kulturbyggnader, som till exempel Utzon Center. Bild: Destination Nord
Längs med strandpromenaden i Ålborg ligger flera spektakulära kulturbyggnader, som till exempel Utzon Center. Bild: Destination Nord

– Det är en arkitektonisk pärla med fint läge där man kan följa livet på fjorden. Själva centret erbjuder utställningar där både barn och vuxna kan fördjupa sig i en värld av arkitektur och design, berättar Sandra.

Ständigt ny street art

Men i Ålborg är det inte bara byggnader som de ovan nämnda eller Kunsten Museum of Modern Art som bidragit till förvandlingen, här har också all ny street art satt sin färg på staden. I till exempel stadsdelen Vestbyen behöver man inte gå alls särskilt långt för att bli stående. Här har fasad efter fasad hamnat i internationella gatukonstnärers händer.

Den australiske gatukonstnären Fintan Magees ”The Pyramid” på Sankt Hans Gade i centrala Ålborg är ett av många konstverk som smyckar stadens fasader. Bild: Destination Nord
Den australiske gatukonstnären Fintan Magees ”The Pyramid” på Sankt Hans Gade i centrala Ålborg är ett av många konstverk som smyckar stadens fasader. Bild: Destination Nord

– De många verken har satt igång en positiv spiral som gör att nya verk hela tiden tillkommer. Faktum är att Ålborg har det danska rekordet för flest street art-verk, med strax över 70 stycken, säger Sandra.

Unika barer och kaféer

I Vestbyen hittar man dessutom några av de mest hypade barerna och kaféerna i staden, så här finns gott om möjligheter att förlusta sig i höst- och vintermörkret. Sandra tipsar bland annat om Café Ulla Terkelsen London, som ligger längs med den livliga gatan Kastetvej.

– Kaféet, som i folkmun bara heter Ulla T, har en helt unik inredning som känns mer som att vara hemma hos en väldigt brokig tant än på ett kafé, berättar Sandra som nedan ger tips på ytterligare tre restauranger du inte får missa i Ålborg.

För dem som vill bygga upp lite julkänslor är ljusbeklädda Aalborg Zoo en utmärkt plats. Bild: Destination Nord
För dem som vill bygga upp lite julkänslor är ljusbeklädda Aalborg Zoo en utmärkt plats. Bild: Destination Nord

Tipsar: Höstens hetaste restauranger i Ålborg

Ålborgsbon Sandra Kjaer Enevoldsen delar med sig av sina tre favoritrestauranger.

Restaurant Tabu

”Kom med i Guide Michelin 2019 och visar Nordjyllands gastronomi från sin allra bästa sida.”

Alimentum

”Serverar gourmetupplevelser av hög klass, gjorda på närproducerade råvaror från en närliggande ekologisk gård.”

Søgaards Bryghus

”De har den riktigt klassiska danska maten på menyn och ett helt fantastiskt Stjerneskud! En äkta dansk klassiker. Søgaards Bryghus brygger sin egen öl och den smakar fantastiskt.”