Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kulturkrockar och "vuxenkärlek"

Hur är det att bli kär i vuxen ålder, när barn redan finns med i bilden? Det är ämnet för "Micke och Veronica", David Hellenius huvudrollsdebut. -Det här har ju jag gått igenom. Det hade varit svårare om jag skulle spela en u-båtskapten som stammar, säger han.

Snickaren Micke, en hyvens kille som en sådan skulle se ut om man bildgooglade, möter läkaren Veronica från en så kallat fin familj med vräkigt sommarställe i Bohuslän. I mitten hamnar de nyförälskades respektive barn Fanny och Alexander.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kulturer krockar som skutor och isberg i Staffan Lindbergs "Micke och Veronica", som går upp på bio på juldagen. Snickaren Micke kan inte sin Bergman och förstår inte det skojiga med barnens namn. Inte heller är han särskilt vass på att äta havskräftor och vara fin i kanten. Men han och Veronica är förälskade. Och kärleken övervinner allt, även bråkande barn och societetsmingel stelare än Hollywoods alla botoxade pannor tillsammans. Väl?

"Vuxenkärlek"

David Hellenius gör sin första huvudroll i en romantisk komedi som han tycker är "rätt i tiden".

-Det har aldrig varit så många skilsmässofamiljer i Sverige som det är nu. Jag gör mycket tv, och när det blir bra så är det oftast just för att man gör någonting som ligger i tiden, menar han.

Både han och motspelerskan Izabella Scorupco har erfarenhet av att komma in i kärleksförhållanden där barn redan finns. Scorupco hade ett barn från ett tidigare äktenskap när hon träffade sin nuvarande make, och Hellenius hustru Renée Nyberg hade två barn när programledarna träffades.

-Det var roligt att göra något som man kan identifiera sig med. Filmen skulle också ha kunnat heta "Vuxenkärlek", ett ännu sämre namn. Men den handlar om att bli kär i vuxen ålder, jag tror att det är det som är hela skillnaden, menar David Hellenius.

Öppna sinnen

Båda är övertygade om att förälskelse ser annorlunda ut om man drabbas av den som vuxen.

-Alla mina tjejkompisar som har träffat någon senare i livet säger att de aldrig har varit med om något liknande tidigare. När man har turen att få bli förälskad efter 35, 40 eller 45 år så är det något speciellt som händer, tror Izabella Scorupco. -Det kanske är för att man öppnar alla spjäll? Om man blir kär mellan 25 och 30 har inte alla sinnen öppnats. Men om man är runt 40 så är de på vid gavel. Man försöker inte vara någon annan. Man orkar inte hålla på och spela någon roll, funderar Hellenius.

"Helt galen"

David Hellenius och Izabella Scorupco har mötts någon gång tidigare, men kände egentligen inte varandra när de fick frågan om att medverka i filmen.

-Jag jobbade i Köpenhamn och tittade på "Let's dance" på hotellet. Jag hade precis fått frågan om att läsa det här manuset. Det kändes lite läskigt med komedi och jag ville ha rätt folk omkring mig så att det skulle kännas tryggt. Och så såg jag den här människan som var helt galen på tv, och så blev det bara så självklart, berättar den tidigare Bond-bruden med ett skratt.

David Hellenius, till våren åter aktuell i just TV4:s dansprogram, hoppas på att kunna kombinera programlederiet i tv med fler filmroller:

-Förr i tiden fick man inte göra så - en kommersiell programledare som gjorde en filmroll. Om jag hade gjort det här för fem år sedan hade folk tyckt: "Men herregud". Det där har börjat ändras lite. Det är så lyxigt för mig att få göra olika saker. Det är jättekul att få göra en talkshow och sedan vara skådespelare en stund.