Zombierna tar över parken

"Stannar någon här inne har vi misslyckats", säger Sandra Leiknes på Liseberg. Knappt har attraktionerna för sommarsäsongen stannat, så drar zombier och gastar in på Liseberg. I år utökas Halloween-temat med ett nytt område, distrikt Z.

ANNONS
|

Kaffekopparna står kvar men fönstren är igenbommade med skåpsluckor slarvigt uppspikade. Vi ser en blodig telefon, ett sönderslaget kök, rivmärken. Något har gått fel, det anas redan i receptionen. Ju längre in i kontorsmiljön man kommer, desto värre blir det. Zombier har angripit Lisebergs huvudkontor och det är ingen vacker syn.

–Här kommer det att vara blod på väggen, här sker den första attacken, här fattar man att zombierna verkligen är här, säger Sandra Leiknes.

"Jag är själv en supernörd"

Det är hon som är ansvarig för det hela, som producent för skräckhusen och Lisebergs zombieexpert. Sandra visar oss runt i nya området Distrikt Z och i det nya skräckhuset Zombie som just nu byggs upp intill Balder, direkt under attraktionen Kanonen, som mullrar ovanför och får marken att vibrera.

ANNONS

–Zombie är ett skräckhus som man går igenom till fots, förmodligen ganska forcerat.Vill man stanna här inne har vi misslyckats, säger hon och berättar att man har anställt 163 aktörer till årets Halloween, skådisar och teaterstudenter, med uppdrag att skrämmas i de olika delarna av parken, dels i Hamnområdet och inne på Gasten (”där blir det mycket spyor och magsjuka i år”), dels i distrikt Z. Dessutom finns Dockkabinettet kvar och ett utökat The Experiment.

–Jag är själv supernörd, älskar sånt här. Det jag själv tycker är läskigt har inspirerat mig i arbetet, folks rädslor i allmänhet, igenkänning är jätteviktigt. Jag tror att man måste våga gå loss lite, men visst är skräck ett känsligt tema, det gäller att hålla balansen säger hon, och vi passerar chefens rum i det zombieattackerade Lisebergskontoret, går förbi det inglasade konferensrummet och närmar oss avslutningen; omklädningsrummet som är demolerat av fajter. Att komma ut i dagsljus igen känns som en lättnad, trots att huset inte är färdigbyggt.

Finns det några risker att folk blir för rädda och reagerar på sätt ni inte förutspått?

–Vi har inga problem med det i dagsläget, och vi har ju lång erfarenhet nu tack vare Gasten. Vi lär ut till våra aktörer att hantera reaktioner hos gästerna och vi är noga med personalsäkerheten; alla har öronsnäckor och kan kommunicera med varandra, och det finns områden där aktörerna kan gå undan för gästerna. Vi har som regel att man inte får röra våra gastar och zombier och de får heller inte röra gästerna.

ANNONS

De olika skräckhusen har 11-årsgräns, men det är fritt fram för besökare i alla åldrar att röra sig i parkens skräckområden, utanför Gasten och utanför Balder, även om det kan vara bra att veta att det kan bli läskigt även där, särskilt efter mörkrets inbrott.

Publiken ville ha mer

Efter förra årets Halloweentema utvärderades satsningen och det blev tydligt att publiken vill ha mer skräck, fler dagar, mer öppna enheter och fler åkattraktioner igång.

Halloween på Liseberg öppnar senare i oktober. Fram till dess fortsätter arbetet att ställa om parken, bland annat ska 25 000 pumpor placeras ut.

Och så ska alla zombier utbildas.

–Vi ska arbeta med säkerhetstänket, med zombiernas rörelsemönster, vi ska öva på att skrämmas och inte minst hur man hittar i det nya huset, säger Sandra Leiknes.

Hur blir man en bra zombie?

–Man låter som en zombie, typ growlar, man rör sig orytmiskt och snabbt när man ser mat. Vi kommer att skapa en zombie man känner igen från filmer men ändå är unik för oss, en Lisebergszombie.

ANNONS