Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Cliff Curtis som Travis Manawa och Ruben Blades som Daniel Salazar i "Fear the walking dead". Pressbild.

Zombierna är tillbaka – igen

Inför den andra säsongen av "The walking deads" systerserie "Fear the walking dead", försäkrar skaparen Robert Kirkman fansen om att serien kan stå på egna zombieben. – Det finns saker vi alla försöker hantera, som att oroa sig för att betala av sina lå
- Det finns saker vi alla försöker hantera, som att oroa sig för att betala av sina lån eller att råka ut för någon av de hemskheter som vi hela tiden ser hända ute i världen. Då kan det vara betryggande att se någon bli jagad av en zombie, för man inser att man i alla fall inte har det problemet. Det blir lite som att transformera alla universella orosmoment till något greppbart.

Robert Kirkman – mannen bakom "The walking dead" och serietidningen som ligger till grund för tv-serien – sitter på ett hotell i Beverly Hills och spekulerar kring varför suget efter zombier i populärkulturen inte verkar kunna stillas.

Fler avsnitt

Detta faktum är nämligen något som han själv har utnyttjat till max. Utöver att "The walking dead" har förlängts med en sjunde säsong – som har premiär i höst – löper nu systerserien "Fear the walking dead" vidare, där säsong två har svensk premiär på HBO Nordic den 11 april. Och nu får fansen 15 avsnitt istället för 6.

Tv-seriens exekutive producent David Alpert förklarar halvt skämtsamt varför.

- I all ärlighet hade det att göra med att många fans var upprörda efter säsong ett. Det fanns en känsla av svek, eftersom den bara innehöll sex avsnitt, och vi mottog många mejl om detta. All den frustrationen hoppas vi nu kommer att förlösas under premiären av säsong två. Flyr till havs

Till skillnad från "The walking dead", har "Fear the walking dead" ett friare förhållningssätt till berättelsen i serietidningen. Den utspelar sig inte heller i Södern, utan i och omkring Los Angeles – med en familj i centrum. Kim Dickens spelar matriarken Madison Clark, och är tacksam för de nya element som säsong två innehåller, både som skådespelare, och som ett fan av tv-serien som hon är med i. Efter att situationen på land har blivit ohållbar, helt enkelt på grund av den enorma mängden zombier – utspelas säsong två till stor del på en båt.

- Att placera säsongen på vatten har varit spännande men också utmanande. Båten blir till en tryckkammare, eftersom sju personer med olika perspektiv, känslor och motiv ska samsas om det utrymmet. Och så försöker Madison hantera dynamiken med sina två barn ombord. Liv och död

Trots att berättelsen till största del har lämnat Los Angeles stränder bakom sig, innebär inte det att stadens atmosfär och kultur inte längre påverkar handlingen, menar Kim Dickens.

- Vår ambition har hela tiden varit att återspegla staden som våra karaktärer lever i, som ju präglas av en oerhörd etnisk mångfald. Det är väldigt spännande att där placera en historia om liv och död på det här sättet, som gör att åskådaren kommer i kontakt med primala rädslor.

Inför nyheten om "Fear the walking dead", fanns en skepsis kring tv-seriens förmåga att stå på egna ben. Men tyckarna har gett den tummen upp och Kirkman tror att de kommer att göra det också den här gången.

- När uppföljare och systerserier inte fungerar, är det för att tittarna inte erbjuds något nytt. Men vi har tagit en värld som många tycker om och är bekanta med, och fört in en helt annan plats, och en helt annan uppsättning karaktärer och berättelser. Ni kommer att förstå när ni tittar.