Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Årets "Idol"-finalister: Liam Cacatian, Greg Curtis, Oskar Häggström, Feliks Parik, Adrian Jonasson, Jesper Petersson, Zeana Muratovic, Rebecka Karlsson, Renaida Braun, Nicole Touma, Cameron Jai och Charlie Grönvall.

Zeanas karaokekritik mot "Idol"

Det har blivit dags för den första fredagsfinalen i "Idol". De tolv finalisterna drömmer stort – samtidigt som kritik riktas mot programmet.

Runt 14 000 personer sökte till höstens säsong av "Idol". Efter audition, slutaudition och kvalvecka står nu bara tolv finalister kvar.

27-årige Jesper Petersson lyckades knipa den sista platsen i förra veckans kvalfinal.

- Jag är så tacksam över att jag fick det sista wildcardet och att jag på något sätt lyckades ta mig samman och leverera, säger han.

Jesper Petersson är en av de äldsta deltagarna i årets omgång av talangsåpan och han skiljer också ut sig på andra sätt.

- Jag siktar mot en karriär som folkkär artist. Jag har inga drömmar om världsturnéer och den grejen, jag tycker att det skulle vara fett att göra Diggiloo-turnén, förklarar han.

Renaida Braun, 19, är en av förhandsfavoriterna – hon har också mer klassiska "Idol"-drömmar.

- Jag vill ju bli typ som Beyoncé, fast på mitt sätt. Jag vill stå på en stor scen med mina egna låtar och publiken bara ropar "Renaida", säger hon.

Inget näthat

En annan deltagare som redan fått mycket uppmärksamhet är 16-årige Cameron Jai. I förra veckan berättade han i "Idol" att han föddes som tjej.

- Jag har fått väldigt bra respons, jag trodde inte att det skulle vara så positivt. Jag trodde att jag skulle få se hat på sociala medier men folk verkar inte bry sig. Jag är glad över att de bara behandlar mig som en vanlig kille, berättar Cameron Jai, som först tvekade om huruvida han skulle komma ut i tv.

- Ja, jag vill inte bli känd som transsångare, jag är en sångare som råkar vara trans.

I den första fredagsfinalen är det topplistetema. Cameron Jai ska sjunga Justin Biebers "Cold water".

- Så fort vi fick listan över låtarna så visste alla att jag skulle välja den. Det var ett självklart val, säger han.

Saknar kreativiteten

Alla idolerna har dock inte haft lika lätt att välja låt. Zeana Muratovic, 23, berättar att hon knappt kände till en enda av låtarna på listan – till slut valde hon Meghan Trainors låt "No" på måfå.

- Det var mycket mainstreamlåtar, inget jag tyckte var bra, säger hon.

Zeana Muratovic har hyllats för sin förmåga att göra låtar till sina egna genom att skriva egna verser. Det är det dock slut med nu.

- Vi får inte skriva om något längre så det är liksom karaoke rakt av, det är konceptet nu. Visst, har man gett sig in i leken så får man leken tåla men jag tycker att det hade varit bättre om man hade fått vara kreativ, säger hon.

"Idol" sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.