Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zara Larsson pekas ut som dålig förebild

Popstjärnan Zara Larsson får kritik för att hon inte tar ett större ansvar när hon pratar offentligt om sitt utseende.

Med rubriken ”Backa inte Zara Larssons aknebehandling” går ledarskribenten Patrik Oksanen på Hela Hälsingland till angrepp mot 18-åriga Larssons sätt att prata om sin akne. Detta efter att popstjärnan nyligen berättade i sin podcast Den fantastiska resan om hur hon äter antibiotika för att råda bot på aknen som får henne att må ”otroligt dåligt”.

LÄS OCKSÅ: Zara Larsson förband till Justin Bieber

Ett oansvarigt uttalande, menar Oksanen som skriver att Zara Larssons ”fåfänga kan bli direkt farlig” eftersom slentrianmässig användning av antibiotika kan leda till resistens. Han tycker att Larssons i sitt uttalande sänder fel signaler till sina fans och får medhåll av centerpartistiske EU-parlamentarikern Fredrick Federley:

”Zara är en stor förebild för enormt många. Det är då extra viktigt att vara noga med vad som fungerar eller inte. Ett tips till kommande podcasts är att bjuda in läkare och tala om antibiotikaanvändning och verkan och varför det är viktigt att den används där den gör nytta och inte som ett allmänt mirakelpiller”, säger Federley till Hela Hälsinglands ledarsida.

LÄS OCKSÅ: Zara Larsson: "Ett svin är ett svin"

Uttalandet får nu kritik av ledarskribenten Lisa Magnusson på Dalarnas Tidningar som tycker att Fredrik Federley skuldbelägger Zara Larsson. Hon skriver att ordet förebild nästan aldrig används om män i offentligheten och att Federley här använder det som en förebråelse.

LÄS OCKSÅ: Grattis på 18-årsdagen Zara – nu kan inget stoppa dig

”Vad man säger när man kräver att en viss kvinna ska vara en förebild är att hon ska bli mer duktig; tänka mindre på sig själv och mer på andra. Och nu ska kvinnor alltså även helst avstå från att behandlas för vissa fysiska åkommor”, skriver hon i sin replik och pekar ut köttindustrin, inte ungdomar med akneproblem, som den riktiga boven i antibiotika-debatten.

Fredrick Federly bemöter själv kritiken i ett samtal med GP.

– Hon gjorde det till någon form av jämställdhetsfråga som jag har svårt att se. Zara Larsson är en av våra största artister och en av få artister som har möjlighet att sätta agendan. Det har hon gjort tydligt i migrationsfrågan och jag har hyllat henne för detta och nu pratar hon om ungdomsakne och har då möjlighet att prata om felaktigt antibiotikaanvändande, säger han och fortsätter:

– Det betyder inte att jag vill nedvärdera någon människa, jag ser inte på något sätt hur detta är förminskande.

Tycker du att Zara Larsson har ett ansvar som en förebild?

– Hon har det ansvaret att företräda sig själv, sen om hon pratar om viktiga saker så blir det ännu viktigare. Hon har otrolig möjlighet att nå ut till unga människor.

LÄS MER: "Skriv om vikten av kondomer istället"