Zara Larsson-bråket: Modig kritik

ANNONS
|

I en intervju med Dagens Nyheter 25 juni kommenterade sångerskan Zara Larsson, 17 år, mansdominansen på Bråvallafestivalens spelschema. Trots att hon av antalet lyssningar på Spotify att döma var festivalens i särklass populäraste artist, fanns hennes namn inte med på många av Bråvallas affischer.

– De gick ut med mitt namn rätt sent, även om jag har varit bokad länge. Dessutom ska jag spela tidigt på eftermiddagen, som såklart inte är lika coolt som att spela senare. Det är konstigt, det matchar inte riktigt? sade hon i intervjun.

Festivalens huvudakter är, enligt Bråvallas egen bedömning, Muse, Calvin Harris, Robbie Williams, Deadmau5, In Flames, Sabaton, Faith No More, Kent, Lars Winnerbäck och Refused. Genomgående män.

ANNONS

– Jag fattar inte riktigt det här med huvudakter. Hur bestäms det? Jag hoppas verkligen att festivalen har något genustänk. Personligen tycker jag att det är mycket roligare att kolla på någon brud, än killar som alltid är överrepresenterade, sade Zara Larsson.

I en Expressen-artikel uttrycktes det att Zara Larsson gick till angrepp mot Bråvalla eftersom hon själv inte var en av huvudakterna. Efter att artikeln fått stor spridning i de sociala medierna, fick sångerskan otaliga kommentarer och meddelanden innehållande hot om våldtäkt och misshandel.

Läs mer: Zara Larsson-bråket, detta har hänt

Amanda Lindholm, grundare av organisationen Jämställd festival, är inte överraskad av de reaktioner som riktats mot Zara Larsson.

– Det visar bara hur långt kvar vi har till att kunna föra en sansad diskussion om de faktiska förhållandena, men också hur mycket arbete som ligger framför oss innan musikbranschen kan sägas vara jämställd.

Hon säger att samtalsnivån har höjts något de senaste åren, och att det har blivit en större konsensus kring att det den bristande jämställdheten är ett problem som behöver lösas.

– Men tydligen är det fortfarande provocerande att sticka ut hakan som Zara Larsson gör. Hon framför väldigt relevant och modig kritik, och jag står bakom henne till hundra procent, säger Amanda Lindholm.

ANNONS

Jämställd festival är en ideell förening som arbetar för att synliggöra och motverka den mansdominans som finns på Sveriges festivalscener i dag. Förra året var akterna på landets tio största festivaler 73 procent mansdominerade, 24 procent kvinnodominerade och tre procent mixade, visar föreningens siffror.

Bråvallafestivalen, som i och med Zara Larssons uttalande i DN hamnat under lupp under den gångna veckan, hade betydligt sämre statistik än genomsnittet med 85 procent mansdominans. I år såg siffrorna något ljusare ut, med 78 procent mansdominerade akter.

Av 96 bokade akter var det alltså enbart 21 som utgjordes av fler kvinnor än män.

ANNONS