Youtubekanalen ”Rosa mannen” nedstängd – igen

Ett av internets mest digra arkiv över svensk tv-historia, kontot ”Rosa mannen” på Youtube, har återigen stängts ner av plattformen. En person eller ett företag från utlandet har anmält flera klipp på kanalen för upphovsrättsintrång, enligt Daniel som ligger bakom kanalen.
– Jag är rädd att kanalen kan vara förlorad för alltid den här gången, säger han.

ANNONS

På fredagskvällen klockan 20.21 stängdes den populära Youtubekanalen ”Rosa mannen” ner, enligt Trollhättebon Daniel som ligger bakom kanalen.

– Jag försökte logga in vid fem i halv nio på fredagskvällen för att svara på kommentarer som inkommit under dagen, men kom inte in. Då blev jag jättenervös och kollade mejlkorgen direkt, och såg att det hade kommit ett mejl fyra minuter tidigare, säger Daniel, som inte vill gå ut med sitt efternamn, till GP.

Flera klipp har blivit anmälda för upphovsrättsintrång. Daniel vill inte berätta vem det är som ligger bakom anmälningarna, men säger att det rör sig om en person eller ett företag från utlandet som anmält ett antal klipp från 1990-talet. Han säger även att 99 procent av materialet på ”Rosa mannen” är svenskt, men att det till exempel finns musikklipp från olika galor runtom i världen.

ANNONS

– Jag har vädjat om att de ska dra tillbaka anmälningarna, säger han.

Stängdes ner redan 2021

”Rosa mannen” har de senaste 16 åren blivit ett omfattande arkiv över svensk tv-historia. Daniel har gått igenom cirka 40 000 VHS-band med inspelningar av gamla tv-sändningar och laddat upp valda klipp på Youtubekanalen. Uppskattningsvis har han lagt mellan två och tolv timmar per dag de senaste tio åren, säger han. Upp emot 6 000 videos låg uppe när kanalen stängdes ner.

Det är inte första gången ”Rosa mannen” stängs ner. Materialet är i regel gammalt, men alltjämt upphovsrättsskyddat. I april 2021 spärrades kanalen efter en anmälan av Nent group. Då befarade Daniel att hans digra arkiv skulle vara borta för alltid, men efter att han tagit bort alla klipp från TV3 och ZTV kunde kanalen väckas till liv igen.

Kan du tänka dig en liknande lösning nu och helt enkelt ta bort klippen?

– Det bär mig emot att behöva ta bort saker som är en kulturskatt, bara för att en person inte vill att det ska ligga där, men hellre det än att hela kanalen är otillgänglig.

Känner du dig hoppfull om att ni kommer att nå en lösning?

– Det känns .. inte särskilt hoppfullt. Jag tror nog att kanalen kan vara förlorad för alltid. Personen eller företaget som anmält mig är nog inte beredda att förlåta mig, och de måste dra tillbaka anmälan för att jag ska kunna ta bort klippen. Jag tror att det finns en risk att personen inte ens kommer att svara mig.

ANNONS

I en intervju med GP:s systertidning TTELA 2013 kommenterade Daniel att han har upphovsrättsskyddat material på sin kanal:

– Jag tror inte att det jag gör skadar dem ekonomiskt. Jag går lite hand i hand med vad de vill uppnå, de vill ha tittare. Jag snor inte pengar ifrån dem. Det hade varit en helt annan sak att lägga ut lång-filmer.

LÄS MER:Youtube har stängt ned kultkanalen ”Rosa mannen”

LÄS MER:Rosa mannens Youtube-kanal tillbaka efter nedstängningen

LÄS MER:Rosa mannen-gate visar hur vårt digitala kulturarv hotas

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS