Youtube har stängt ned kultkanalen ”Rosa mannen”

Det jättearkiv av framförallt musikframträdanden ur den svenska tv-historien som Trollhättebon ”Rosa mannen” lagt upp är borta. Youtube har stängt kanalen.
– Det är deppigt såklart, jag har lagt all min fritid under tjugo år på detta, säger ”Rosa mannen” till GP.

ANNONS

Youtube-kanalen ”Rosa mannen” hade sedan många år kultstatus bland musik- och kulturintresserade i Sverige. Från hemmet i Trollhättan lade mannen bakom kanalen upp unika klipp från den svenska tv-historien.

Kanalen hade 21 000 prenumeranter och ungefär en miljon sidvisningar i månaden, mestadels på gamla livespelningar som visats på svensk tv genom åren. Men natten till fredag stängde Youtube ned kanalen.

– Jag upptäckte det när jag vaknade klockan sju på morgonen. Då hade jag också fått mejl från Youtube om att man fått en anmälan om upphovsrättsintrång, berättar ”Rosa mannen”.

Anmäldes angående gammal TV3-debatt

Anmälan kommer enligt mannen från ett bolag som hanterar rättigheterna för gamla TV 3-klipp. Det var en handfull debatter som visats på TV3 under 90-talet som ”Rosa mannen” lagt upp som gjort att man anmält.

ANNONS

– Jag har blivit anmäld några gånger tidigare, men då har det stannat vid att man plockat bort de enskilda klippen. En gång lade jag upp helt ovisat material med Abba, det togs bort efter bara nitton timmar. Den här gången valde man att steppa upp.

Farit runt hela Sverige i jakt på VHS-kassetter

”Rosa mannen”, som inser att han vid det här laget är ganska välkänd ändå vill vara anonym ”mest för att det är lite roligt att i alla fall försöka”, berättar att han lagt all sin fritid under de senaste åren för att bygga upp och fylla på kanalen.

– Jag har åkt kors och tvärs över hela Sverige för att leta upp videoband med kul innehåll som blivit liggande hemma hos folk. En del tror att jag tjänar pengar på kanalen, men det är snarare tvärtom, konstaterar han.

LÄS MER:Här är Västsveriges största influencers

LÄS MER:Här är göteborgarna med störst makt på nätet

Det material som han hittat och tyckt varit värt att dela med sig av har han sedan ”rippat” till digitalt format och lagt upp på Youtube. När det under fredagen spreds att kanalen stängts blev reaktionerna starka på sociala medier.

Många menade att en ”kulturskatt försvunnit”.

– Jag har fått jättemycket kärlek och uppskattning. Folk har hört av sig med olika förslag på hur jag ska gå vidare och vad det finns för möjligheter att visa materialet på andra ställen än Youtube, säger ”Rosa mannen”.

ANNONS

Ska vädja till anmälaren

Han har en mejladress till personen som står bakom anmälan gällande materialet från TV3 och kommer att ta kontakt.

– Jag kommer höra av mig och vädja om att de drar tillbaka anmälan, säger ”Rosa mannen”.

LÄS MER:Vem gör innehåll för en ny generation mediekonsumenter

GP:s systertidning TTELA:s reporter Stefan Bjarnefors besökte ”Rosa mannen” i hemmet i Trollhättan 2013. Redan då diskuterades upphovsrätt och att han hade fått hålla på med sin verksamhet utan att någon av de stora skivbolagen hört av sig.

– Varför vet jag inte, men jag tror inte att det jag gör skadar dem ekonomiskt. Jag går lite hand i hand med vad de vill uppnå, de vill ha tittare. Jag snor inte pengar ifrån dem. Det hade varit en helt annan sak att lägga ut lång-filmer, sade han då.

– Vi måste vara noga med att ta hand om det digitala arvet. Det är helt fantastiskt att kolla på 30–40 år gamla klipp. Det är intressant som tidsdokument.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS