Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I filmen "Bird box" tvingas rollfigurerna bära ögonbindel, vilket är inspirerat uppkomsten av den virala "Bird box-utmaningen". Arkivbild.

Youtube förbjuder klipp med farliga utmaningar

Youtube förbjuder nu klipp som "kan orsaka skador eller död" på sin plattform, rapporterar SVT Nyheter. Beslutet följer den senaste tidens stora spridning av klipp där personer genomför farliga utmaningar.

En av dem är "Bird box-utmaningen", som har inspirerats av Sandra Bullocks rollfigur i skräckfilmen "Bird box" och går ut på att navigera sin omgivning med förbundna ögon. Aktiviteten har gett upphov till flera farliga situationer. Bland annat har klipp publicerats som visar hur personer kör bil i blindo eller rör sig i riskfyllda miljöer.

Bakom det nya förbudet ligger också den så kallade "eld-utmaningen", då människor sätter eld på sig själva.

Även Netflix har tidigare gått ut och varnat för "Bird box-utmaningen" och då hävdat att de inte kände till hur den startade. I veckan kom det dock uppgifter om att utmaningen initierades av Netflix som en pr-kampanj. Enligt "Medierna" i P1 har influencers från Australien fått betalt av strömningstjänstens australiska team för att anta utmaningen och sprida den i sina kanaler.