Yoko Ono på plats i Wanås

ANNONS
|

Hon har avfärdats som artist och anklagats för att ha splittrat Beatles. Nu är hon en av världens mest hyllade konstnärer. När Wanås i Skåne inviger årets utställningar är Yoko Ono den stora stjärnan.

Framför ett vitt slott klättrar en liten kvinna klädd i svart täckjacka och vit basker upp på en trappstege. Hon tittar fram över kanten på ett par stora svarta solglasögon, höjer handen och gör peace-tecknet.

Någon i publiken en bit därifrån nynnar "All we are saying, give peace a chance".

Konstnären, artisten och fredskämpen Yoko Ono har kommit till den nordskånska landsbygden. När Wanås öppnar årets utställningar är hon det stora dragplåstret. Fyra av hennes verk finns redan på plats. Ett femte, som det ännu inte finns några detaljer om, ska skapas under året.

ANNONS
Mammahyllning

Ett par timmar före invigningen sitter hon i Wanås konsthall inför ett massivt uppbåd av journalister. På väggarna hänger verket "My mommy is beautiful". Det bygger på att besökarna ska skriva hyllningar till sina mammor.

- En av anledningarna till att jag valde att komma hit är att hela världen tänker på centralisering. Om man är en bra musiker vill man spela på Carnegie Hall, om man är en bra konstnär vill man bli tillfrågad om att ställa ut på Moma. Men det händer väldigt mycket vackert även på andra ställen. Jag tror på det lokala, säger hon.

Yoko Ono fick sitt genombrott när hon under 1960-talet gjorde flera uppmärksammade verk och framträdanden. När hon träffade John Lennon 1968 var hon redan etablerad på den internationella scenen.

Men karriären har knappast varit spikrak. Hennes konst och experimentella popmusik har avfärdats av kritiker. Beatles-fans, som anser att hennes relation med John Lennon var orsaken till att gruppen splittrades, har riktat rena förtalskampanjer mot henne.

Trots motståndet har Yoko Ono fortsatt att hela tiden utveckla sitt konstnärskap. Hon är uppmanar ständigt till förändring, är aktiv på Twitter och har samarbetat med artister som Lady Gaga.

- Jag vet inte om jag har avancerat, jag bara arbetar, säger hon.

Hur gör du för att inte stanna av? Var får du den energin ifrån?

- Jag håller alltid mitt sinne tomt, så att saker kan komma in. När du gör det behövs det inte så mycket energi. Det är en enkel process, egentligen.

Hon tänker efter. Om det finns något som har gett henne energi så är det hennes kritiker, berättar hon.

- Hela världen hatade mig verkligen. När så många människor hatar dig, då börjar du oroa dig för att bli sjuk. Men i stället insåg jag att där finns så mycket energi, oavsett om det är hat eller kärlek. Så jag bestämde mig bara för att omvandla energin i hatet till kärlek.

De senaste åren har hon fått flera viktiga utmärkelser, bland annat Venedigbiennalens Guldlejonet. Museer och institutioner drar i henne för att få ställa ut hennes konst.

- Jag var så van vid att vara hatad och började gilla processen att omvandla det till kärlek. Nu är det annorlunda. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Det oroar mig lite. Man vill inte äta för mycket av sådant med socker i.

Äppelträd

Yoko Onos konst bygger ofta på instruktioner som betraktaren ska följa. Trappstegarna framför Wanås slott ingår i verket "Skyladders". Besökarna uppmanas att bidra med sina egna stegar, och förhoppningsvis ska samlingen växa till en hel skog. En bit därifrån finns verket "Wish trees". I fjorton äppelträd får människor hänga lappar med sina önskningar.

ANNONS

När Yoko Ono går dit och demonstrerar finns redan ett antal önskningar på plats. "Ett enkelt och gott liv" står det på en. "Krossa kapitalismen" på en annan. På hennes egen lapp står det "Låt vår kärlek läka världen".

  1. Ålder: 78
  2. Bor: New York
  3. Aktuell: En av konstnärerna som ställer ut på Wanås i Östra Göinge, norra Skåne. Fyra av hennes verk har visats i olika versioner på andra platser. Ett femte ska skapas specifik för Wanås. Hur och vad vill hon inte avslöja. Yoko Ono är även aktuell med boken "Funderingar som jag gärna delar med dig", som gavs ut på svenska i april.
  4. Bakgrund: Född i Japan 1933. Har större delen av sitt liv bott och verkat i New York. Fick under tidigt 1960-tal sitt genombrott som konstnär. Sedan dess har hennes konstnärskap sträckt sig från pop och avantgardistisk musik till film, performance och konceptuell konst. Hennes verk bygger ofta på att betraktaren involveras som medskapare. Är även aktiv som fredsaktivist. Gifte sig 1969 med Beatles-medlemmen John Lennon, ett äktenskap som varade fram till Lennons död 1980.

Öppnar den 15 maj med fem parallella utställningar som visas både i skulpturparken och i den intilliggande konsthallen. Yoko Ono och svenske Jacob Dahlgren hör till huvudattraktionerna. Även verk av Charlotte Gyllenhammar, ett barnboksprojekt av Astrid Trotzig och Fredrik Söderberg, samt ett design- och arkitekturprojekt av Matilda Plöjel och Katarina Rundgren ingår i utställningarna.

Arvid Jurjaks
TEXT
Arvid Jurjaks
ANNONS