Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Øystein Karlsen (till vänster) har regisserat "Winnerbäck – Ett slags liv", där den vanligtvis inte helt medietrygge Lars Winnerbäck berättar om sitt artistskap.

Winnerbäck vill inte se filmen om sig själv

Lars Winnerbäck har ständigt målats upp som en medieskygg artist. Trots det är han aktuell i dokumentären "Ett slags liv", där en drygt 20-årig karriär hamnar under lupp. Själv tänker Lars Winnerbäck inte se filmen.

Ryktet om Lars Winnerbäcks ovilja att ställa upp i intervjuer har nästan blivit en del av hans artistpersonlighet. Därför är det en aning uppseendeväckande att den norske regissören Øystein Karlsen lyckades övertala honom om att medverka i bioaktuella dokumentären "Ett slags liv".

- Själva idén kom sig av att Lars firade 20 år som artist, berättar Øystein Karlsen.

Från början var tanken att göra något i mindre format. En filmad spelning framför en liten publik, med genomgående och givande historier om hur de olika låtarna har kommit till.

- Sådant är inte så svårt att tacka ja till, säger Lars Winnerbäck. Men sedan kommer alltid "men då borde vi filma på sommarturnén och göra lite intervjuer".

TT: Så det var något litet du tackade ja till från början?

- Väldigt litet, och definitivt inte en film. Men sedan blev det en film.

- Ibland känner jag att det kanske var uttänkt av dig (Øystein) från början. Att ta lite i taget, för att jag inte skulle hoppa av, säger Winnerbäck och skickar en pillemarisk gliring till regissören.

Ett förenat vemod

"Ett slags liv" är ett hopkok av liveklipp, samtal med artistkollegor, textstudier och barndomstillbakablickar. Dessutom gav Øystein Karlsen en kamera till Winnerbäcks norska fru Agnes Kittelsen, med vilken hon dokumenterade sin svenske make i privatlivet. Resultatet överraskade Øystein Karlsen.

- Jag hade inte klarat av att vara så ärlig som han var, om någon hade frågat mig alla de frågorna. Vi fick med mer och kom närmare än jag trodde, säger han.

Genom stora delar av filmen återkommer Winnerbäcks relation till känslan av vemod. En känsla som han minns hur han kände redan som barn, och som sedan har byggt strukturen för hans låtskapande genom hela karriären. Kanske var det där han och Øystein Karlsen kunde mötas.

- Det är farligt att säga var hans vemod slutar och mitt börjar. Det är nog bäst att jag inte bedömer det, för jag har så mycket av det själv, säger Karlsen.

För sent efter 40

Filmen om Lars Winnerbäcks artisteri och markeringen av hans drygt 20-åriga karriär hittills är inte en brytpunkt. Han vill fortsätta att skriva låtar, spela in dem och ge sig ut på vägarna.

- Jag är mest glad över att jag är kvar, att jag har fått göra det här så länge. Jag tycker väldigt mycket om det, och jag har börjat tycka mer om det – tror jag – med åren.

Förutom att han har börjat illustrera böcker och gjort några mindre skådespelarframträdanden planerar Lars Winnerbäck att fortsätta som vanligt. Han är musiker, och kan inte riktigt komma på vad han skulle ha gjort annars. Förmodligen något annat kreativt.

- Men det kan man känna när man är över 40, att det är mycket som är sent att börja med – spela hockey till exempel.

Har inte sett filmen

Lars Winnerbäcks omtalade skygghet inför offentligheten har sin grund i en sorts rädsla för att prata och tänka samtidigt. Han gillar helt enkelt inte formatet.

- Det är svårt att göra direktsända grejer, jag är inte så bra på det. Jag behöver lite tid på mig, så det är väl bra att någon klipper och redigerar det jag svamlar.

Lars Winnerbäck berättar att han blir trött på att lyssna på sig själv. Och filmen "Ett slags liv" har han ännu inte sett.

- Jag märker att det nästan fysiskt tar emot. Jag orkar inte sitta och titta på mitt fejs och höra min röst.

TT: Så du tänker inte se filmen?

- Jag tänker definitivt inte se den.