William Spetz till Göteborg i vår

För ett och ett halvt år sedan dog William Spetz mormor i hans famn. I vår kommer han till Göteborg och berättar sin historia om vem hon var och vem han blev tack vare henne.

ANNONS
|

Hej William! Berätta om din föreställning Mormor jag vet att du är i himlen men har du tid en timme?

– Det är en självbiografisk resa som handlar om min uppväxt och om hur jag blev den jag är. Men framför allt handlar den om min mormor. Ända sedan jag var liten har min mormor varit min bästa vän. Vi bodde i samma hyreshus och hon var som en tredje förälder för mig. När jag gick i högstadiet blev hon sjuk i kol och mitt sista år i gymnasiet gick hon bort. Vår relation blev så mycket viktigare efter att hon blev sjuk. Jag fick se henne i ett annat ljus. Hon vägrade att bli "den sjuka damen" och höll huvudet högt genom allt. Det är den berättelsen jag vill nå ut med, framför allt.

ANNONS

Det var bara ett och ett halvt år sedan hon gick bort. Hur var det att skriva föreställningen?

– Jag var såklart väldigt ledsen ibland, men framför allt var det läkande för mig. Klart många frågade mig om jag verkligen var redo. "Ska du göra det nu? Det var ju inte så länge sedan hon dog?". Men det har gett mig så mycket kraft att skiva, det har blivit som mitt livselixir. På många sätt har jag lärt känna henne bättre också. Jag har intervjuat hennes barndomsbästis, gjort en kartläggning av hela hennes liv… Det är som att jag har fått jobba tillsammans med henne, vilket gör att jag inte behöver släppa taget riktigt. Det är jag tacksam för.

Hur ser du på din föreställning, om du jämför med det du gjort tidigare, på SVT och Youtube?

– Jag har aldrig varit så nervös som jag var den 8 september, på premiären i Stockholm. Mina kompisar menade att "Mellon måste ha varit mycket värre, då var det ju miljoner tittare". På teatern var det 400 pers i publiken, men det gick inte att jämföra ändå.

Vad är skillnaden, då?

ANNONS

– Detta är något som jag, för första gången, har skrivit helt själv. Jag är ensam på scenen, så går det dåligt är det bara mitt fel. Dessutom vill jag att folk ska få lära känna min mormor, och visar jag inte upp henne som jag vill så faller allt. Det har varit en stor utmaning, för jag har aldrig gjort något som är såhär personligt eller sorgligt tidigare, utan har mest gjort humor. Jag tror att det har funnits en förväntan på att jag ska vara den roliga hela tiden, och föreställningen innehåller såklart humor också - ibland är det jättesketchigt. Men vissa partier är verkligen bara sorgliga. Det är den största skillnaden från förr.

Jonas Gardell kallade dig för svensk teaterkonst framtid efter att ha sett föreställningen.

– Ja, jag höll på att dö! Jag måste säga att just den föreställningen som han var och såg var jag inte riktigt nöjd med heller. Den kunde ha gått lite bättre…

Recensenterna är också som tokiga. Varför tror du att föreställningen blivit så omtyckt?

– För att man kan relatera till den. Det är det som varit min förhoppning i hela berättelsen om mormor. Det är också det som gör mig gladast efteråt, när folk kommer fram och säger att "det där som ni hade, det har jag också med min farmor”. Det är så ofta som man ska gestalta romantisk kärlek på scen, men det är något med relationen barnbarn och far- och morföräldrar som jag hoppas kan väcka igenkänning hos andra. Det betyder så mycket mer än om någon tycker jag är rolig.

ANNONS

Bortsett från föreställningen - gör du comeback i Mellon nästa år?

– Jag vet inte faktiskt! Jag fokuserar nu på turnén, sen får vi se. Detta är min all time högsta dröm, att få åka ut med det jag skapat till teatrar i små städer. Det känns helt bisarrt. Jag kommer att känna mig som Whitney Houston där på scenen, fast innan hon dog av en drogöverdos då… Som Whitney under sina bästa år.

Fakta: William Spetz

  1. William Spetz är komiker, skådespelare och programledare.
  2. Han föddes i Umeå 1996.
  3. Han slog igenom med sina humorvideor på Youtube 2010. De ledde i sin tur till serien Williams Lista, där han spelar en fiktiv version av sig själv, som visades på SVT play 2012.
  4. 2014 medverkade han i Musikhjälpen och fick resa till Moçambique. Året efter var han konferencier på youtube-galan Guldtuben och 2016 ledde han finalen av Melodifestivalen i Friends Arena, tillsammans med Gina Dirawi.
  5. Som skådespelare har han bland annat medverkat i den femte säsongen av tv-serien Solsidan och Jag älskar dig - en skilsmässokomedi, som kom i höstas.
  6. I vår åker William Spetz ut på en omfattande turné med sin föreställning Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme? Den 1 och 2 mars kommer han till Göteborg och Stora teatern.
ANNONS