Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

William Spetz i nya sketcher

Det som började med en blogg i Västerbottens-Kuriren blev en videoblogg som setts av miljontals på Youtube. Han fortsatte berätta om sitt tonårsliv och i dagarna är det premiär för 16-årige William Spetz andra humorprogram i SVT Play.
-Det har alltid varit så att jag vill dela med mig av hur jag känner och ventilera mina åsikter och känslor. När alla andra grabbar var ute och spelade innebandy satt jag inne och uppdaterade min blogg, förklarar William Spetz.

Tre år har gått sedan han började spela in sin videoblogg i sitt rum hemma i familjens lägenhet i Umeå. När TT Spektra träffar honom för intervjun har han rest till Stockholm för att medverka i ett tv-program och träffa press. På kort tid har han gått från att vara en vanlig tonårskille till att bli ett Youtubefenomen och tv-kändis.

-I mars förra året när produktionsbolaget ringde trodde jag först att det var någon som busringde. De sade att de ville göra en grej med mig. jag visste inte vad det innebar men sade ja direkt. Jag var jättetaggad!

Olika karaktärer

Det samtalet resulterade i serien "Williams lista", som under hösten sändes i SVT Play, där han kämpade för att bocka av olika mål, som att hitta en sommarromans och att bli en hjälte. I dagarna börjar "Scener ur ett tonårsliv", där Claes Månsson spelar en forskare som tagit fram en ny teknik som gör att han kan se in i en tonårings hjärna, vilket inleder och avslutar varje avsnitt. William Spetz spelar allt från en överdriven version av sig själv till den finniga tv-spelsnörden Peter och den uppmärksamhetssökande blondinen Lisa.

-Favoritkaraktären...det måste vara Stefan. Då fick jag vara snygg för en gångs skull. De fixade mitt hår och jag tittade mig i spegeln och tänkte "vem är det där?".

Våga vara sig själv

William Spetz säger att han försöker att inte låta uppmärksamheten påverka honom, men att hans självförtroende har ökat. I början tog han illa vid sig av negativa kommentarer men nu har han lärt sig att hantera dem. Framförallt känner han att bloggen och tv-serien hjälpt honom att vara sig själv och våga vara annorlunda.

-När jag var yngre stack jag ut för jag följde inte normen för hur killar skulle vara. Nu när jag blivit uppskattad för att jag är lite annorlunda så försöker jag främja det och stå för hur jag är.

Han fortsätter:

Det skulle kunna gå helt åt skogen nu. Jag skulle ändå vara lycklig att jag har fått vara med om det här.