Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Innan Hovturné- gänget börjar gigga samlas de i en ring, stampar med högerhoven och gnäggar, enligt Wille Crafoord. Arkivbild.

Wille gnäggar, stampar och rusar upp på scen

Wille Crafoords Hovturné firar tio år i sommar och förutom maskoten som föreställer en gud med hästsko får han också sällskap av artisterna Martin Stenmarck, Hanna Hedlund, Nils Berg, Olle Linder och Niklas Lind.

- Jag ser mest fram emot att spela med Hanna, hon sjunger otroligt fint och är en jäkligt härlig person. Sedan gick vi tillsammans och såg Martin Stenmacks show "Syskonkärlek" där han berättar om sin barndoms Robin Hood-drömmar. Så det är kul att ha med honom också på den ridande festivalen, så att han kan förverkliga sina drömmar, säger Wille Crafoord.

TT: Vad är det speciella med sommarturnéer?

- Det är väldigt speciellt eftersom vi rider mellan spelställena. Vi brukar bada mellan varje spelning också, man hoppar av hästen och kastar sig ner i närmsta sjö när man får syn på att det blänker mellan bok-träden.

TT: Vad är ditt bästa turnéminne?

- Det är nog när jag spelade på en scen i Finland där man kunde kasta sig i vattnet direkt från scenen. Där var jag med JustD 1994 – den berömda VM-sommaren, då var det varmt.

TT: Det värsta turnéminnet då?

- För två år sedan i Skäralid regnade det så mycket så att hela scenen åkte omkull. Då fick vi ställa oss på gräset bland publiken i stället och sjunga min låt "Som gjort för att bli regn" och konstatera att "vi har ju ändå vattentäta kroppar – vissa av oss blir ju rent av snyggare ju blötare vi blir". Den kör vi alltid när det regnar.

TT: Vilken låt kör ni alltid när det inte regnar då?

- Jag tycker om att spela "Apan ser, apan gör". Den är en blandning av det jag har gjort i min solokarriär och det jag gjorde med JustD. Låten väver ihop de två världarna på ett bra sätt med en mix av jazz och hip hop.

TT: Var finns den bästa publiken?

- I Skåne. Jag tror att hela Sverige samlas i Skåne på somrarna, så det blir en väldigt bra mix av hela landslängan.

- Det är som att Sverige ställer sig på högkant under sommaren, och så faller alla ner i de södra delarna på grund av tyngdlagen. Och varför Sverige reser sig skulle man kunna dra ekivoka växlar på: Först reser sig landet på högkant och sommaren blir så härlig att tillslut så sprutar hela befolkningen ut genom treriksröset. Härligt va?

TT: Mjo... okej. Nästa fråga: Vilken scen drömmer du om att få spela på?

- Det skulle vara mysigt att sitta i köket i Drottningsholms slott och smågigga lite med kungafamiljen. Det gör jag gärna.

TT: Vad tar du alltid med dig när du åker ut på turné?

- Jag har fått en fin hemgjord staty föreställandes någon slags gud som håller i en hästsko, den har blivit maskoten för hela hovturnén som ger tur. Den gången när det regnade så mycket att scenen gick sönder så hade jag glömt statyn. Det är ju verkligen ett bevis på att jag alltid ska ta med den.

TT: Vad är det sista du gör innan du kliver på scenen?

- Vi alla samlas i en ring , tittar på Hovturnéstatyn och stampar med högerhoven, gnäggar, och rusar upp på scenen.